Zeppelin bağı halkası

Zeppelin bağı halkası ipin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir. Çözülmesi köprülerden çekerek çok kolaydır.

Halka kenarları köprülü Zeppelin Bağı Halkası

Bağlanışı

Zeppelin bağının başka bir iple değil de ip bedeninin dolanıp gelen kendi ucuyla bağlanmış halidir.

Zeppelin bağı iki adi düğümün birbirine belli bir şekilde geçirilmesi ile bağlanır. Bu yüzden halka önce ip bedenine bir adi düğüm atılıp, sonra uç halka ile geri getirilip ilk düğüme girift ikinci adi düğümü uçla oluşturarak bitirilir. İlk düğümün el üstü ya da el altı olmasına bağlı olarak iki zeppelin bağı balkası çeşidi vardır.

İp bedeni halka yüzeyine dik, uç bedenle (el altıyla başlar, el üstüyle biter)

Önce ip bedeni ve uç, sonra halka kenarları, karşılıklı çekilerek sıkıştırılır. Ortaya ip bedenine dik yüzeyli bir halka çıkar.

İp bedeni halka yüzeyine teğet, uç öbür halka kenarıyla (el üstüyle başlar, el altıyla biter)

İp bedeni köprülü Zeppelin Bağı Halkası bağlarkenki dört etap: 1) "kırmızılı" el üstü - üç gözlü, 2) uç ip bedeni yanı sıra ilk gözden, 3) ayni uç halka içinden el üstü kenarıyla ters yönde, 4) ayni uç sağ gözden ve kendi gözünden halkanın diğer kenarı yanı sıra ("yeşilli" el altı)
  1. (Resimde sol alttaki ilk etapta) bir el üstünden Adi düğüm atarak başlanır,
    • sol orta ve üstteki gibi ip bedeni ve sağ altta uçtan gözlerinin üçü de görünür şekilde yassı tutulur,
  2. (Resimde sol ortadaki ikinci etapta) uç, ip bedeni yanı sıra ilk düğümün ip bedeni gözünden geçirilerek halka oluşturulur,
  3. (Resimde sağ üstteki üçüncü etapta) uç kendi üzerinden, yani halka içinden, ilk düğümün kenarının tersi yöne geçirilerek ikinci adi düğüme başlanır,
  4. (Resimde sağ alttaki son etapta) uç ilk düğümün uç taraf kenar gözünden (orta göz kullanılmaz) ve aynı zamanda kendi son halkasından da (yani ikisinden birden) halkanın diğer kenarı yanı sıra geçirilip sıkıştırılır.
    • Son kısım ikinci bir Adi düğüm yani el altı düğümü olmuştur. Ortaya bir kenarı ip bedeninin uzantısı gibi, diğer kenarı ucun uzantısı gibi olan bir halka çıkmıştır.

Her iki çeşidini de sıkıştırmak için önce uç ve karşısındaki karşılıklı çekilir, sonra da iki köprü altına girenler karşılıklı çekilir.

Özellikleri

  • Güvenlidir ama uçta bir durdurma düğümü daha da gönül rahatlığı verir. Çözülmesi çok kolaydır. İki köprü, yani zeppelin düğümünü oluşturan iki adi düğümün büyük kıvrımları karşılıklı çekilerek çözülür.

Kaynakça

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.