Zohar
Yahudi mistisizminin (Kabbala) en önemli eserleri arasında yer alan Zohar (İbranice זהר ihtişam), Orta Çağ'da Aramice ve İbranice dillerinde yazılmış, Tevrat'ın (Musa'nın beş kitabı) mistik yorumu olan bir grup kitaptan oluşur. Tanrı'nın isimlerinin doğası, evrenin kökeni ve yapısı, ruhların doğası, günah, iyilik ve kötülük gibi konuları içeren Zohar'da kutsal metnin yorumları, teoloji, mistik kozmogoni, mistik psikoloji gibi alanlar bulunur.
Yahudi felsefesi
Dinî metinler
Kutsal Şehirler
Önemli şahsiyetler
Yahudi hayatı
Okullar
Dinî roller
Dinî yapılar
Etnik bölünmeler
Yahudi mezhepleri
Dinî objeler
Diğer dinler ve Yahudilik
Yahudilik Portali
|
Köken
Yirminci yüzyılın önemli Kabbala araştırmacılarından, yazar Gershom Scholem'e göre Roma döneminin ilk yüzyıllarında konuşulan ilginç bir Aramice'de kalema alınan Zohar, ilk olarak 13.yüzyılda İspanya'da ortaya çıkmış ve Moses de Leon adındaki bir Yahudi yazar tarafından yayımlanmıştır. Scholem De Leon'un çağdaşlarının ifadesi ve Zohar'daki deyim ve cümle yapısı gibi kanıtlara dayanarak De Leon'un Zohar'ın gerçek yazarı olduğu sonucuna varmıştır. De Leon'un kendisi bu eseri ikinci yüzyıldaki bir hahama Şimon bar Yohai'ye atfeder. Musevi efsanelerinde Roma döneminde Rabbi Şimon'un 13 yıl bir mağarada saklanarak oğlu Elazar ile Tevrat çalıştığı ve bu süre zarfında Tanrı'nın Zohar'ı kendisine ilham ettiği bildirilir.
Yahudi toplumu zamanla Moses de Leon'un Zohar'ın kaynağı ile ilgili iddiasını kabul etmiş ve küçük bir grup (Baladi Yemenite, Endülüs (Batı Seferatları) ve bazı İtalyan topluluklar) hariç kitap ikinci yüzyıldan kalma otantik bir mistisizm kitabı kabul edilmiştir. İspanya'da ortaya çıkışından yaklaşık elli yıl sonra hemen hemen tüm Kabalacılar kitaptan alıntılar yapmaya başlamıştır. Mistisizme eğilimli olmayan Yahudiler bile kitabın ölümsüzlük doktrini, filozofların öğretilerinden daha çok Talmudik Yahudiliğin ruhuyla uyuşan etik prensipleri ve insanın yüceltilmesi öğretilerinden etkilenerek onu kutsal bir kitap olarak görmeye başlamışlardır. Meymunides ve takipçileri insanı ancak aktif entelektinin gelişmişliği ölçüsünde ölümsüzlüğe yakınlaştırırken ve evrenin bir parçası olarak görürken Zohar bunu ahlaki davranışa bağlamış ve insanı evrenin üzerine çıkarmıştır.
Kaynakça
Ayrıca bakınız
Dış bağlantılar
- Full text with parallel translation, from the Kabbalah Center
- sacred-texts.com Zohar: Bereshith to Lekh Lekha 9 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Rabbi Ashlag's Sulam on The Zohar, commentaries by Rabbi Baruch Ashlag and Rav Michael Laitman
- PDF version of text used in the first three volumes of Daniel Matt's translation
- Introduction to the Book of Zohar Full text (PDF) of Rav Michael Laitman's commentary to Yehuda Ashlag's two Zohar introductory articles "Preface to the Book of Zohar" and "Introduction to the Book of Zohar."
- A translation/interpretation of the Zohar's opening teaching
- Kabbalah and Jewish Mysticism A Talmudist perspective of Kabbalah
- Indisputable List of Authentic Torah / Qabbola (Qabala) An Orthodox Jewish critic's perspective on Kabbalah.
- Who Should Learn the Hidden Torah? A portion of Maimonides [Rambam]'s instruction on who should be taught the deeper aspects of Torah, and how - taken from his book Moreh haNevukhim/Guide for the Perplexed.
- Kabbalah's Place in Judaism Is acceptance of Kabbalah an obligation in light of Rabbinic Judaism's pre-Middle Ages sages?
- Kabbalah and Halacha 27 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.