Şaloş Regalim

Şaloş Regalim (Türkçe: Üç Bayram, İbranice: שלוש רגלים), Üç Hac Festivali'dir. Antik İsrail ve Yehuda zamanında İsrailoğulları Tora'da emredildiği üzere Pesah, Şavuot ve Sukot bayramlarında Kudüs'e hacca giderlerdi. Kudüs'teki bu festivale katılanlar Kohen (rahip) önderliğinde Kudüs Tapınağında ibadet ederlerdi.

        
Yahudilik

Tapınağın yıkılmasından sonra Yahudilerin hac zorunluluğu kalktı. Hac yerine sinagogda yapılan bu ibadet sinagogun ortasında bulunan Bima'da Tora'dan bayramla ilgili bölümler yüksek sesle okunarak icra edilir. Fazla revaçta bir icra şekli olmamasına rağmen İsrail'deki bazı Yahudiler antik zamanların haccını taklit edip Ağlama Duvarı'na giderek ibadetlerini yerine getirirler.

Tora'da kaynaklar

  • Çıkış kitabı: "Yılda üç kez bana bayram yapacaksınız. Size buyurduğum gibi, Aviv ayının belirli günlerinde yedi gün mayasız ekmek yiyerek Mayasız Ekmek Bayramı'nı kutlayacaksınız... Tarlaya ektiğiniz ürünleri biçtiğinizde ilk ürünlerle Hasat Bayramı'nı kutlayacaksınız. Yıl sonunda tarladan ürünlerinizi topladığınızda Ürün Devşirme Bayramı'nı kutlayacaksınız. Bütün erkekleriniz yılda üç kez ben Rab Yahve'nin huzuruna çıkacaklar."[1] "Size buyurduğum gibi, Aviv ayının belirli günlerinde yedi gün mayasız ekmek yiyerek Mayasız Ekmek Bayramı'nı kutlayacaksınız... İlk buğday biçiminde Haftalar Bayramı, yıl sonunda da Ürün Devşirme Bayramı yapacaksınız. Bütün erkekleriniz yılda üç kez İsrail'in Tanrısı ben Rab Yahve'nin huzuruna çıkacaklar."[2]
  • Tesniye kitabı: "Aviv ayını tutun ve Tanrınız Rab'bin Fısıh Bayramı'nı kutlayın... Altı gün mayasız ekmek yiyeceksiniz... Sonra Tanrınız RAB'bin sizi kutsadığı oranda vereceğiniz gönülden sunularla O'nun için Haftalar Bayramı'nı kutlayacaksınız... Tahılınızı ve asmanızın ürününü topladıktan sonra yedi gün Çardak Bayramı'nı kutlayacaksınız... Bütün erkekleriniz yılda üç kez - Mayasız Ekmek Bayramı'nda, Haftalar Bayramı'nda ve Çardak Bayramı'nda - Tanrınız RAB'bin önünde bulunmak üzere O'nun seçeceği yere gitmeli." [3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.