Yahudi Fas Arapçası

Yahudi Fasçası (veya Yahudi Fas Arapçası) eskiden Fas'ta yaşamış Yahudiler'in konuştuğu bir Arapça şeklidir. Fas'ta bu dili konuşabilenler sadece yaşlılardır.[1]

Yahudi Fasçası
Ana dili olanlar İsrail, Fas
Konuşan sayısı 258.925  (tarih gerekli)
Dil ailesi
Varsayılan
  • Yahudi Fasçası
Yazı sistemi İbrani alfabesi
Dil kodları
ISO 639-3 aju

Tarih ve Etkileşim

Tarihsel olarak

Yahudiler'in Fas'taki uzun tarihi boyunca konuşulmuş bir dildir. Yahudi Arapçası'nın Fas lehçesi Arapçanın dışında, coğrafi yakınlığından ve Yahudilerin İspanya'dan kovulmasından dolayı İspanyolca ve Ladino'dan da etkilenmiştir. Zamanında Fransa sömürgesi olmasından dolayı Fransızca'dan da etkilenen Yahudi Fasçası'nda birçok Musevi dillerinde olduğu gibi İbranice'den de kelimeler bulunur. Bu lehçe Yahudi Tunus Arapçası ile Yahudi Libya Arapçası konuşan kişiler tarafından kolaylıkla anlaşılabilirken bu durum Yahudi Irak Arapçası için geçerli değildir.

Bugün

Fas'taki 265.000 kişilik Yahudi cemaatinin coğunluğu 1948'den sonra İsrail'e göç etti. İsrail dışında Kuzey Amerika ve başta Fransa olmak üzere Avrupa'ya göç edenlerde oldu. Bugün Fas'ta 8.000 üzerinde Yahudi bulunmasına rağmen genç nesilin anadili Arapça'dan ziyade Fransızca'dır ve konuştukları Arapça Yahudi Arapçası'ndan çok Fas Arapçası'na benzer. Fas'ta bu dili konuşan 8.925 kişi vardır ve yoğunluklu olarak Kazablanka ve Fes şehirlerinde yaşarlar. İsrail'de bu dili konuşan 250.000 kişi diğeri İbranice olmak üzere çift dillidir. Hem Fas hem İsrail'de Yahudi Fasçası bilenler genelde yaşlı nesillerdir.

Kaynakça

  1. Raymond G. Gordon, Jr, ed. 2005. Ethnologue: Languages of the World. 15th edition. Dallas: Summer Institute of Linguistics.

Ayrıca bakınız

Yahudi dilleri

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.