Irak'ın vize politikası

Kanun uyarınca, tüm ülkelerin vatandaşlarının Irak'ı ziyaret etmelerinde vize almaları gerekmektedir.[1] Tüm ziyaretçilerin, Basra veya Irak'a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetiminden gelen kişiler hariç, en az 6 ay geçerli bir pasaport sahibi olmaları gerekmektedir.

Irak'ın vize politikası
  Irak
  Bağdat Havaalanı'nda Vizesiz giriş
  Basra veya Necef havaalanına varıldığında Vize alınabilir
  Erbil veya Süleymaniye havalimanlarına varıldığında Vize alınabilir

Sadece Türkiye vatandaşları vizesiz Irak'a girebilir ve sadece Türkiye'den doğrudan Bağdat Uluslararası Havaalanı'nda gelen ya da Necef Havalimanı'na geldiklerinde vize alabilirler.[2]

Bahreyn ve Suudi Arabistan vatandaşları, Basra Havalimanı ve Necef Uluslararası Havalimanı'na geldiklerinde vize alabilirler.[3][4]

Diğer ülke vatandaşlar, acil durumlardai acil vize talebi ile Kürdistan sınırı olmayan sınır giriş kapılarına (Irak Kürdistanı'nın ayrı bir politikası vardır) gelmesiyle acil vize verililebilir ancak ziyaretçinin göçmenlik görevlisini kendisini / Önceden düzenli bir vize almasını istemektedir.[5] IATA'ya göre, bunun geçerli olup olmadığı belli olmamasına rağmen, Irak'ın İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanmış imzalı ve damgalı bir mektubun hazırlanması gerekiyor.

Muhafazakâr bir yazar olan Amir Taheri'ye göre Irak, İran'la serbest dolaşım anlaşması imzalamayı planlıyor.[6]

Varışta vize

Aşağıdaki ülkelerin vatandaşları, Al Najaf Uluslararası Havalimanı ve Basra Uluslararası Havalimanı'na varışta veya belirtildiği gibi vize alabilirler:

  1. Herhangi bir giriş limanından ülkeye varışta vize alabilir

Sıra dışı pasaportlar

Vatandaşları için diplomatik veya hizmet pasaportu sahipleri için vize gerekmemektedir.

  •  Çin 30 days sadece diplomatik pasaport sahipleri için
  •  İran 30 gün
  •  Kuveyt 30 gün
  •  Lübnan 6 ay diplomatik pasaport sahipleri için, hizmet pasaport sahipleri için 3 ay
  •  Sırbistan 90 gün
  •  Türkiye 45 gün

Kürdistan Bölgesel Yönetimi

Erbil Havalimanı veya Süleymaniye Havalimanı üzerinden Kürdistan Bölgesel Yönetimine gelen ziyaretçiler, aşağıdaki ülkelerin vatandaşlarından biriyse 15 gün boyunca geçerli süreli olarak sınıra varışta vize alabilirler:

Ayrıca, Londra ve Washington DC'deki KRG Temsilcilikleri aşağıdaki pasaport sahiplerini 30 gün süreyle vizeden muaf olarak listeliyor:[7][8]

  •  İran (Timatic'e göre 15 gün)

Ayrıca Timatic'e göre[9], Erbil Uluslararası Havalimanı veya Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'ndan gelen aşağıdaki pasaport sahipleri vizesiz girebilir:

Giriş yasağı

IATA'ya göre, Bangladeş vatandaşlarının 14 Ağustos 2019'dan itibaren Irak'a girmeleri yasaklanıyor. Bu kısıtlama, vizeleri olsa bile geçerlidir. Ancak, transit geçişe izin verimektedir.

İsrail vatandaşlarının seyahat etmesine izin verilen Irak Kürdistanı hariç, İsrail vatandaşlarının genel olarak Irak'ı ziyaret etmeleri de yasaklandı.

Corona virüsü

Irak son zamanlarda korona virüsü nedeniyle ülkeyi ziyaret eden İranlılara geçici bir yasak koydu.[10]

Kaynakça

  1. "Visa Information". Timatic. IATA. 14 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2013.
  2. "Iraqi MFA website". 5 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2017.
  3. Amir Taheri [@AmirTaheri4] (20 Ağustos 2016). "TEHRAN- Islamic Majlis Speaker Larjani: #Iran and #Iraq plan to create free movement zone for their citizens, visas to be abolished by both" (Tweet). Erişim tarihi: 22 Temmuz 2020 Twitter vasıtasıyla.
  4. Şablon:Timatic Visa Policy
  5. https://www.aljazeera.com/news/2020/02/iraq-extends-ban-iran-arrivals-coronavirus-fears-200222190721462.html
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.