Hırvat pasaportu

Hırvat pasaportu (Hırvatça: Hrvatska putovnica) Hırvatistan vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaport, Hırvat vatandaşlığının ve kimliğinin kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport işlemleriyle ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı, ülke dışında Hırvat büyükelçilikleri ve konsoloslukları ilgilenir. Hırvat pasaportları beş veya on yıl süreyle geçerli olup, uzatılamazlar. Süresi biten pasaportun yerine yeni bir pasaport alınmalıdır.

Hırvat biyomettik Pasasportunun ön yüzü

İlk Hırvat pasaportları 26 Haziran 1991'de Hırvatistan'ın Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan etmesinin ardından çıkarıldı. Ancak eski Yugoslavya pasaportları 25 Haziran 1992'ye kadar geçerli kaldı. 1999 sonunda, Hırvat Hükûmeti yeni pasaportu tanıttı.

Hırvat vatandaşları Avrupa Birliği üyesi ülkeleri vizesiz seyahat edebilirler. Hırvat vatandaşları ayrıca Kanada'ya da 6 ay ikamet süreli vizesiz seyahat edebilme hakkınada sahiptiler.

2009 yılı Ocak ayında ABD Kamu Güvenlik Teşkilatı ilk Sekreter Yardımcısı Stewart Baker'ın Hırvatistan vatandaşlarının seyahat için uygun hale geleceğini belirterek, 2013 yılında Vize Muafiyet Programına katılmasını bekleneceğini duyurdu.

1 Temmuz 2013 tarihinde Hırvatistan'ın Avrupa Birliğine üye olması ile beraber, pasaport olmadan, Hırvat kimlik kartı ile, Avrupa Birliğinin tüm üye devletler içinde geçerli bir seyahat belgesi olacaktır. Kimlik kartı ile AB üyesi olmayan Andorra, İzlanda, Lihtenştayn, Monako, Norveç, San Marino, İsviçre, Türkiye ve (hükûmetlerinin tek taraflı kararları ile) Arnavutluk, Ermenistan, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Vatikan ülkelerine seyahat mümkün olacaktır.

Biyometrik pasaportlar

30 Haziran 2009'dan itibaren, hükûmet Zagreb'de yeni biyometrik pasaportları dağıtmaya başladı. Diğer yerel polis karakolları 18 Ocak 2010 tarihinde biyometrik pasaportları dağıtmaya başladı. Büyükelçilikler veya konsolosluklar 30 Haziran 2010 itibaren biyometrik pasaport verecektir. Biyometrik pasaportların geçerlilik süresi belirtilen tarihe kadar geçerli olacaktır.

Hırvatistan ikinci nesil biyometrik pasaportları dağıtmaya başlayan Avrupa'da üçüncü ülke oldu. Çipte iki parmak izi ve pasaport sahibinin bir dijital fotoğrafını içermektedir.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2016 Raporu'na göre Hırvatistan vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 149 ülkeye seyahat edebilmektedirler. Bu sayede Hırvatistan vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 24. sırada yer almaktadır.[1]

Dil

Hırvat pasaportlarındaki bilgi sayfaları Hırvatça, İngilizce ve Fransızca'dır.

Pasaport türleri

  • Normal Pasaport
  • Toplu Pasaport
  • Diplomatik Pasaport
  • Geçici Pasaport

Vizesiz gidilebilen ülkeler

Normal pasaport sahipleri için vizesiz gidilebilen ülkeler

Avrupa

  • ‡ Yalnızca kimlikle de gidilebilir.

Amerika

Asya, Afrika ve Okyanusya

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2016.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.