Kosova pasaportu

Kosova pasaportu (Arnavutça: Pasaportë; Sırpça:Пасош veya Pasoš), kısmen tanınan Kosova vatandaşlarının yurt dışına çıkışta kullandıkları yolculuk belgesidir. Bu belge, Kosova vatandaşlığının kanıtı olarak hizmet etmeye ek olarak uluslararası yolculuğu kolaylaştırır. Dışişleri Bakanlığı ile çıkarılan diplomatik pasaportların istisnasıyla pasaportların verilmesi yalnız İçişleri Bakanlığı’nın ayrıcalığındadır. Kosova pasaportları, ICAO tarafından tavsiye edilen standart (Boyut gibi, teknoloji, güvenlik, düzenleme, vb.) pasaport tasarımına uyar.

Kosova Pasaportu
Kosova Pasaportunun kapağı (2011'den beri kullanılmaktadır)
Belge türü Pasaport
Amaç Kimlik Doğrulama ve Seyahat
Bitiş süresi

Yetişkinler için 10 yıl

Çocuklar için 5 yıl

Kosova vatandaşları bir Sırp pasaportu için başvuru hakkına sahiptirler. Kosovalılara Temmuz 2009 tarihinde kurulan Sırp Koordinasyon Müdürlüğü tarafından Sırp pasaportu verilir. Bu kurum tarafından verilen Sırbistan Pasaportu sahibine vizesiz Schengen Alanına girmesi için izin verilmektedir.

Normal, Resmi, Diplomatik ve Seyahat Belgesi olarak dört pasaport tipi bulunmaktadır. 25 € başvuru ücreti gerekmektedir.

Avrupa Birliği, Kosova ile 19 Ocak 2012 tarihinden itibaren vize muafiyeti için müzakereler yürütmektedir.

31 Ekim 2011 yılından bu yana, Kosova makamları yeni Kosova biyometrik pasaportlarını vermeye başlamıştır.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi Ağustos 2016 raporuna göre Kosova vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 38 ülkeye seyahat edebilirler.[1] Bu sayede Kosova vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 99. sırada yer almaktadır.

Tarih

İlk pasaportlar, 30 Temmuz 2008'de ve 20 Mayıs 2009'dan itibaren 300,000 pasaport Kosova vatandaşları için çıkarıldı. Kosova hükûmeti, biyometrik pasaportlarını uluslararası standartlara uygun olarak Ocak 2012'de çıkarılacağını ilan etti. Biyometrik pasaportlar Ekim 2011'de dağıtılmak üzere planlanmıştı. Pasaportlar Avusturya'da imal edilecektir. INA Haber Ajansı, Kosova pasaportları basımı ihalesini Avusturya'daki bir basımevinin kazandığını duyurdu.

Yeni ulusal pasaportlardan önce yolculuk belgeleri, Birleşmiş Milletler idaresi ile 2 yıl maksimum bir geçerliliğiyle çıkarılmıştı (UNMIK Seyahat Belgesl).

26 Haziran 2013 tarihinden itibaren, Birleşmiş Milletler'e üye 103 ülke resmen Kosova'yı tanıdı. Aslında bu ülkeler, eğer açıkça başka türlü belirtilmezse örtülü olarak geçerli bir yolculuk belgesi olarak Kosova pasaportunu tanır.

Özellikler

Fotoğrafta Alman Pasaportuna basılan Kosova Damgası,Sırbistan sınırında kabul görmemiştir.

Pasaportun yeni tasarımı, lacivert bir renktir, kapak sayfasının ortasında Kosova Cumhuriyeti’nin simgesi vardır. "Pasaport" kelimesi, Arnavutça, Sırpça ve İngilizce olarak pasaportun kapağında yazılır. Pasaport sahibi hakkında bütünüyle konuyla ilgili kimlik bilgisi de bu lisanlarda basılır. 18 veya daha yaşlı olan vatandaşlar için, pasaportun veriliş tarihinden itibaren 10 yıl boyunca geçerlidir.

Sırbistan Kosova pasaportunun geçerliliğini tanımamaktadır.

Vizesiz Seyahat Edilebilen Ülkeler

  1. http://www.haberturk.com/galeri/ekonomi/458512-pasaportu-en-guclu-ulkeler-2016-siralamasi/1/15
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.