Suudi Arap pasaportu

Suudi Arab pasaportu Uluslararası seyahat için Suudi Arabistan vatandaşlarına verilir. Suud vatandaşlarının GCC (Körfez Arap Ülkelerinin İşbirliği Konseyi) üye devletlerine girebilmeleri için vize almalarına gerek yoktur. Suudi vatandaşları bu ülkelerde işe girmek hakkınada sahiptir. Benzer şekilde diğer Körfez ülkeleri vatandaşlarınında Suudi Arabistan'a girmesi için vize almasına gerek yoktur. Suudi vatandaşlar Arap Birliği'nin birçok üye devletlerine vizesiz girebilmektedir. Ayrıca Suudi vatandaşları Yeni Zelanda'ya 3 ay kalış süreli olarak vizesiz seyahat edebilmelerinin yanında, Avustralya'ya seyahatleri için İnternet'ten Elektronik vize alarak seyahat edebilmektedirler.[1]

Suudi Arap Pasaportu
Güncel bir Suudi Arabistan pasaportunun ön kapağı.
Belge türü Pasaport
Amaç Kimlik Doğrulama ve Seyahat
Bitiş süresi 21 yaşın altındaki kişiler için 5 ay yaşı, 21 yaş ve üstü kişiler için 5 veya 10 ay yaşı

21 Haziran 2006'da, Suudi Arabistan ICAO'ya uygun biyometrik pasaportları vermeye başladı. Bir Suudi Arabistan pasaportu 150 riyale mal olur.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2016 Raporu'na göre Suudi vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 69 ülkeye seyahat edebilirler.[2] Bu sayede Suudi Arabistan vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 74. sırada yer almaktadır.

Çeviri

Suudi Arabistan pasaport kapağında şu ifadeler vardır:

"المملكة العربية السعودية" "Suudi Arabistan Krallığı"

"عضو جامعة الدول العربية" "Arap Birliği Üyesi" (pasaport aksine, İngilizce değildir)

"جواز سفر" "Pasaport"

ABD'ye giriş

Suudi pasaport sahipleri İç Güvenlik Bakanlığı tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne girmesiyle Özel Kayıta tabi olabilirler.

Yasaklı ülkeler

Suudi pasaport sahiplerinin Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından Afganistan, Irak, İsrail ve Tayland'a seyahatleri için izin verilmez. Ayrıca Suudi hükûmeti, 1948 yılında bu yana bir ülke olarak İsraili tanımıyor. Tayland'a seyahat yasağı ise; Suudi büyükelçisinin başkent Bangkok'ta vurularak öldürülmüş olmasındandır. Tayland, sadece Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bir yetki ile işadamlarının seyahati için izin vermektedir. Ayrıca Suddi vatandaşlarının Bosna-Hersek'e yolculuk yapmasıda savaş sırasında yasaktı fakat şimdi yasak değildir. Eski Sovyetler Birliği'ne yolculuk yapmakta yasaktı çünkü iki ülke herhangi bir diplomatik ilişki yoktu. Suudi hükûmeti bu konuda son derece sıkıydı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Suudi hükûmeti Rusya ile diplomatik ilişki sürdürmeye başladı. Suriye ve Afganistan gibi savaş durumunda olan ülkelere de seyahat yasaktır.

Kaynakça

  • Suudi Arabistan pasaportu İngilizce Wikipedia maddesi
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.