Azerbaycan pasaportu

Azerbaycan pasaportu Azerbaycan vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. 2008'den bu yana normal bir Azerbaycan pasaportunun geçerlilik süresi 10 yıldır. Azerbaycan pasaportlarında vizeler ve özel notlar için 34 sayfa bulunmaktadır. Azerice ve İngilizcedir.

Azerbaycan pasaportu
İlk yayınlanma tarihi 28 Mayıs 1991
1 Eylül 2013 (biyometrik pasaportlar)
Belge türü Pasaport
Amaç Kimlik Doğrulama ve Seyahat
Uygunluk şartları Azerbaycan vatandaşlığı
Bitiş süresi 10 yıl
Azerbaycan pasaportunun ilk sayfası

Pasaportta, pasaport sahibinin yüz özellikleri hakkında yer alan bilgilerinin yanı sıra, parmak ve avuç içi izleri ve her pasaporta bir kişisel kimlik numarası yer almaktadır. Program, uygun yasal çerçeve ve bilgi güvenliğinin sağlanması için bilgi sistemlerinin geliştirilmesi kapsamaktadır.

Avrupa Birliği ve Azerbaycan arasındaki vize rejimini kolaylaştırma konulu müzakereler 2012 Mart ayında başlamıştır. Vize Kolaylaştırma ve Avrupa Birliği ve Azerbaycan arasındaki Geri Kabul Anlaşmaları konulu müzakerelerin ikinci turu 31 Mayıs-1 Haziran 2012 tarihinde gerçekleştirilmiştir. 30 Mayıs 2014 tarihinde Geri Kabul Anlaşması parlamentoda onaylanmış olup, vize kolaylığı 2014 Sonbaharında başlanması beklenmektedir.[1] AB-Azerbaycan Vize Kolaylaştırma ve Geri kabul anlaşmaları 1 Eylül 2014'te yürürlüğe girdi. Böylece vize alma işlemi Azerbaycan vatandaşları için daha kolay ve ucuz hale gelmiştir.[2] İngiltere, İrlanda ve Danimarka anlaşmaya bağlı değildir.

Yeni nesil (biyometrik) pasaportların 17 Temmuz 2012 tarihinde, kimlik kartların ise 2014 yılı başında vatandaşlara verilmeye başlanmıştır.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksinin 2016 Raporu'na göre Azerbaycan vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 62 ülkeye seyahat edebilirler.[3] Bu sayede Azerbaycan vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 74. sırada yer almaktadır.[4]

Azerbaycan vatandaşlarına yönelik vize gereksinimleri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.