Arnavut pasaportu
Arnavut pasaportu Arnavutluk vatandaşlarına uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilir. Pasaport, Arnavut kimliğinin ve Arnavutluk vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport verme görevi ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı'na, ülke dışında yerel büyükelçilikler ve konsolosluklara aittir. Arnavutluk pasaportları 10 yıl sürele geçerlidir ve uzatılamazlar. Pasaportun kullanım süresi dolduktan sonra yeni bir pasaport alınır. Yeni Biyometrik Arnavut Pasaportu 24 Mart 2009'dan bu yana verilmektedir.
2009 yılı Mart ayından bu yana Arnavutluk Hükûmeti, daha büyük bir projenin parçası olarak iyi uluslararası standartlara getirmek ve modernize etmek için biyometrik pasaport vermeye başlamıştır.
Biyometrik pasaporta geçmesiyle beraber Arnavutluk vatandaşları 15 Aralık 2010 tarihinden itibaren Avrupa Birliği ülkelerini İngiltere ve İrlanda hariç vizesiz seyahat edebilme hakkına sahiptirler. Ayrıca Makedonya ve Karadağ'a ulusal kimlik kartları ile seyahat edebilmektedirler.
Mart 2011 tarihinden itibaren biyometrik pasaport ve kimlik kartı göçmenlere hizmet etmek için Yunanistan ve İtalya'da Arnavut konsolosluğundan talep edilebilir.
Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2016 Raporu'na göre Arnavutluk vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 98 ülkeye seyahat edebilirler.[1] Bu sayede Arnavutluk vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 52. sırada yer almaktadır.
Pasaport türleri
- Normal Pasaport- Kırmızı renktedir. On yıl süreyle geçerlidir.
- Resmi ve Diplomatik Pasaport- Arnavut diplomatlar, eşleri ve çocukları için verilir.
Dil
Bilgi sayfaları Arnavutça ve İngilizcedir.
- "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2016.