Biyometrik pasaport
Biyometrik pasaport, e-pasaport, ePasaport veya çipli pasaport olarak bilinen, seyahat edenlerin kimliğini belgelemesi için biyometri kullanan makinede okunabilen pasaport (MOP) türüdür. Biyometrik pasaport bilgisayar çipi ve bir mikroişlemci çipi dahil temassız akıllı kart teknolojisini kullanır.
Eski tip pasaportlarda bulunan pasaport numarası, ad, soyad, uyruk, doğum tarihi, kimlik numarası vb. kişisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yanı sıra içinde fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklanabildiği yongalı (çipli) pasaportlardır. Biyometrik pasaportlar aslında MOP'ların bir türüdür ancak MOP'lardan daha ileri düzeyde güvenlik katmanlarına sahiptir.[1]
e-Pasaportlar hangi yaşta olursa olsun tüm bireyler için ayrı ayrı verilmektedir. Bu nedenle, e-Pasaportlarda eski tip pasaportlarda olduğu gibi refakat hanesi bulunmamaktadır. Ayrıca e-Pasaportlarda eski tip pasaportlarda olduğu gibi uzatma işlemi yapılamamaktadır. Bu sebeple e-pasaportların süresi dolduğunda yeni bir e-pasaport alınması gerekmektedir.[1]
Pasaport sahtekarlığını önlemek amacıyla 1999'da Şikago Konvansiyonu'nda uluslararası bir sözleşme imzalandı ve sözleşmeye yaklaşık 180 ülke imza attı. ICAO'nun 1999’da aldığı karar gereği, biyometrik pasaporta geçmek için, ülkelere 11 yıl süre tanındı. 11 yıl içinde tüm pasaportlar yeni sisteme geçirilecekti. Bu süre 1 Nisan 2010 tarihinde dolmuştur. Makinede okunamayan eski tip pasaportlar uluslararası seyahatlerde 24 Kasım 2015 tarihine kadar kullanımda kalmıştır.
Kaynakça
- EGM (26 Eylül 2016). "E-pasaport hakkında". 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2016.
Dış kaynaklar
Wikimedia Commons'ta Biometric passport ile ilgili ortam dosyaları bulunmaktadır. |