Kıbrıs pasaportu

Kıbrıs pasaportu, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlarının Kıbrıs adasının dışına seyahat yapmaları için verilen belgedir. Avrupa Birliği ülkeleri arasında seyahat ettikleri zaman, Kıbrıs vatandaşları tarafından kimlik kartı amacıyla kullanılabilir ve Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Bölgesinin herhangi bir ülkesinde serbest dolaşım ve ikamet hakkı sağlar. Sivil Kayıt ve Göç Bakanlığı pasaportları vermek ve yenilemekten sorumludur.

Kıbrıs Pasaportu
Kıbrıs Vatandaşları için 2010'dan beri verilen biyometrik pasaportun ön kapağı
Belge türü Pasaport
Amaç Kimlik Doğrulama ve Seyahat
Bitiş süresi

Yetişkinler için 10 yıl

Çocuklar için 5 yıl

Dil

1974'te Kıbrıs Harekâtı'na bağlı olarak devam eden bölünmüşlüğüne rağmen Kıbrıs'ın tüm pasaportlarında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin resmi dilleri olan Yunanca ve Türkçe ve İngilizce metinler yer almaktadır (Kıbrıs Anayasasının 3. maddesinin 1. fıkrasına göre). Kıbrıs'taki siyasi anlaşmazlık devam etmesine rağmen, tüm Kıbrıs pasaportlarında İngilizce, Türkçe ve Yunanca metin kullanılır. Aynı zamanda Türkçe ve Yunanca, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Kıbrıs'ın kuzey kesimindeki Türk yerleşimciler Kıbrıs vatandaşlığı hakkına sahip değildir.

2005'ten beri Kıbrıslı Türkler'e de Kıbrıslı olduklarını beyan etmeleri durumunda vatandaşlık ve pasaport verilmektedir. Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan Türkiye doğumlu Türk yerleşimciler Kıbrıs vatandaşlığı hakkına sahip değildir.

Yeni biyometrik Kıbrıs pasaportları 13 Aralık 2010 yılından bu yana, tüm Avrupa Birliği pasaportu ile ortak düzenlenen Avrupa Birliği'nin tüm resmi dillerini içermektedir. Pasaport sahibinin biyometrik veri mikroçipte saklanır. Bu mikroçipte biyometrik fotoğraf, parmak izi ve dijital imza bulunmaktadır.

Yeni biyometrik pasaportlarının farklı sayfalarında tanrıça Afrodit heykeli (Kıbrıs Müzesi'nde sergilenen), bir zeytin dalı, Kıbrıs yaban koyunlarının görüntüleri, güvercin görüntüleri ve Girne gemisinin görüntüleri yer almaktadır.

Kıbrıs vatandaşları Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın yanı sıra Avrupa Birliği üyesi ülkelerine (28 ülke) vizesiz seyahat edebilmektedirler.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2 Temmuz 2019" raporuna göre Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 172 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede Kıbrıs vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 16. sırada yer almaktadır.

Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlarının vizesiz ya da sınır kapısında vize alarak gidebildiği ülkeler.

Ayrıca bakınız

  • Kıbrıs vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.