İzmir'de ulaşım

İzmir, Batı Anadolu için önemli bir ulaşım merkezidir. İzmir'in kapsamlı bir otobüs sistemi, gelişmekte olan bir metro ve banliyö demiryolu sistemi ve büyük bir kentsel feribot ağı bulunmaktadır. Ayrıca kenti Çeşme (Otoyol 32) ve Aydın'a (Otoyol 31) bağlayan otoyolları ve kentin çevresini halka gibi saran bir Çevre Yolu (Otoyol 30) bulunmaktadır. Kentteki toplu taşıma hizmeti, tamamı İzmir Büyüşehir Belediyesi'nin sahip olduğu dört ayrı kamu kuruluşu tarafından yürütülmektedir.

Karayolları ulaşımı ve Otoyollar

İzmir-Aydın Otoyolu

İzmir, Ege Bölgesi'ndeki karayollarında önemli bir merkez konumundadır. İzmir, bölgedeki otoyolların merkezidir ve aynı zamanda Avrupa karayolu ağına bağlıdır. (İzmir Çevre Yolu), (İzmir-Aydın Otoyolu), (İzmir-Çeşme Otoyolu), (İzmir-İstanbul Otoyolu) İzmir'e hizmet veren 4 otoyoldur.

Otoyollar

Avrupa Yolları

Devlet Yolları

Otobüsler

Ana madde: ESHOT

ESHOT ve İZULAŞ İzmir'deki iki ana otobüs taşımacılığı hizmetidir. Otobüsler tüm bölgelere hizmet verir, ancak merkezi alanda daha yoğun ağ bulunmaktadır. ESHOT, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) aittir. Ayrıca Bornova'da, Türkiye'nin dört bir yanına günlük birçok otobüs seferinin yapıldığı bir şehirlerarası otobüs terminali bulunmaktadır.

Demiryolu Taşımacılığı

İzmir'deki tramvay hatları hariç demiryolu taşımacılığını gösteren harita

İzmir, Anadolu'daki en eski demiryolu olan İzmir-Aydın Demiryolu'nun başlangıcıydı. Kent ayrıca bir demiryolu merkezidir ve TCDD 3. Bölge Müdürlüğü Alsancak Garı'nda yer almaktadır. Ayrıca İzmir'de yer alan Türkiye'nin en büyük banliyö treni sistemi olan İZBAN, günde ortalama 100.000 yolcu taşımaktadır. İzmir metrosu, 2000 yılında açılan gelişmekte olan bir hızlı ulaşım sistemidir. Hilal'deki demiryolu kavşağı, Türkiye'de iki ana hattın keşistiği tek çapraz kavşağıdır.

Şehirlerarası ve Bölgesel Demiryolu

Alsancak'ta TCDD Taşımacılık Şehirlerarası Ana Hat Treni Vagonları

TCDD'ye ait demiryolu hatlarında TCDD Taşımacılık tarafından İzmir'e şehirlerarası ve bölgesel demiryolu seferleri düzenlenmektedir. Tıpkı İstanbul gibi, İzmir'in de Alsancak Garı ve Basmane Garı olmak üzere iki ana tren istasyonu vardır. Basmane Garı, Balıkesir, Bandırma, Eskişehir ve Konya'ya giden anahat trenlerine ve Ödemiş, Tire, Söke, Nazilli, Denizli ve Uşak'a giden bölgesel trenlere hizmet verirken, Alsancak Garı ise İZBAN'a ve yük trenlerine hizmet vermektedir.

HatGüzergâhSefer Sayısı
Anahat Trenleri
İzmir Mavi Treni
Manisa, Balıkesir, Kütahya, Eskişehir yoluyla Ankara'ya
Günlük karşılıklı 1 sefer
Konya Mavi Treni
Manisa, Uşak, Afyonkarahisar yoluyla Konya'ya
Günlük karşılıklı 1 sefer
Karesi Ekspresi
Manisa yoluyla Balıkesir'e
Günlük karşılıklı 1 sefer
Ege Ekspresi
Manisa yoluyla Balıkesir'e
Günlük karşılıklı 1 sefer
6 Eylül Ekspresi
Manisa yoluyla Bandırma'ya - İDO aracılığıyla İstanbul'a bağlantı.
Günlük karşılıklı 1 sefer
17 Eylül Ekspresi
Manisa yoluyla Bandırma'ya - İDO aracılığıyla İstanbul'a bağlantı.
Günlük karşılıklı 1 sefer
Bölgesel Trenler
Basmane-Alaşehir Bölgesel Treni
Manisa yoluyla Alaşehir'e
Günlük karşılıklı 1 sefer
Basmane-Uşak Bölgesel Treni
Manisa yoluyla Uşak'a
Günlük karşılıklı 2 sefer
Basmane-Denizli Bölgesel Treni
Aydın, Nazilli yoluyla Denizli'ye
Günlük karşılıklı 6 sefer
Basmane-Nazilli Bölgesel Treni
Aydın yoluyla Nazilli'ye
Günlük karşılıklı 1 sefer
Basmane-Ödemiş Bölgesel Treni
Torbalı, Çatal yoluyla Ödemiş'e
Günlük karşılıklı 1 sefer
Basmane-Söke Bölgesel Treni
Selçuk, Ortaklar yoluyla Söke'ye
Günlük karşılıklı 1 sefer
Basmane-Tire Bölgesel Treni
Torbalı, Çatal yolu ile Tire'ye
Günlük karşılıklı 4 sefer

İZBAN Banliyö Demiryolu

İZBAN treni Torbalı'ya yaklaşıyor

İZBAN (İzmir Banliyö),  İzmir'de 3 hat ile hizmet veren banliyö treni sistemidir. Selçuk-Cumaovası arası Güney Hattı, Cumaovası-Menemen arası Merkez Hattı, Menemen-Aliağa arası Kuzey Hattı'dır. İZBAN trenleri Selçuk'tan Aliağa'ya kadar Torbalı, Cumaovası, Gaziemir, Şirinyer, Alsancak, Halkapınar, Bayraklı, Kaşıyaka, Çiğli, Menemen güzergâhında hizmet vermektedir. İZBAN 30 Ağustos 2010 tarihinde faaliyete geçtiğinden beri 1,6 milyon insanı taşıyarak dünyanın en hızlı büyüyen banliyö trenlerinden biri haline getirmiştir. İZBAN Cumaovası ile Aliağa arasında günlük 164 tren seferleri düzenlemektedir. İZBAN ağının önümüzdeki yıllarda Bergama, Manisa, Tire ve Ödemiş'e uzatılması planlanmaktadır.

HatToplam İstasyonGüzergâh
Kuzey Hattı
3
Menemen-Aliağa
Merkez Hattı
28
Cumaovası-Menemen
Güney Hattı
10
Selçuk-Cumaovası

Metro

İzmir Metrosu, Fahrettin Altay'dan Evka 3'e kadar uzanan M1 (Fahrettin Altay-Evka 3) Hattı İzmir'deki tek aktif metro hattıdır. Metro ağı inşa edilen ve planlanan projelerle daha da genişleyecektir.

Tramvay

Bostanlı İskele Tramvay Durağı

Tramvay, İzmir'deki toplu ulaşım araçlarından birisidir. Sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, işleticisi İzmir Metro A.Ş.'dir. Tram İzmir sistemi, 11 Nisan 2017'e hizmete giren T1 (Karşıyaka tramvayı) ve 24 Mart 2018'de hizmete giren T2 (Konak tramvayı) hatlarından oluşmaktadır.

Sisteminin toplam uzunluğu 21,6 km (13,4 mil)'dir ve sistemde 32 durak bulunmaktadır. Sistemin toplam maliyeti yaklaşık 450 milyon TL'dir.

Havacılık

İzmir'de iki büyük havalimanı bulunmaktadır. Çiğli Hava Üssü (IATA: IGL, ADR: LTBL) ve Adnan Menderes Havalimanı (IATA: ADB, ADR: LTBJ). Adnan Menderes Havalimanı şehrin 18 km (11 mil) güneybatısında Gaziemir ilçesinde yer almaktadır. Adnan Menderes Havalimanı açılmadan önce sivil uçulara kullanılan Çiğli Hava Üssü, şu an askeri üs olarak hizmet vermektedir.

2017 yılında, Adnan Menderes Havaalanı 10.5 milyonu yurt içi, 12,8 milyon yolcuya hizmet verdi. Toplam yolcu sayısında 5. sırada yer aldı. (Atatürk Havalimanı, Antalya Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve Esenboğa Havalimanı) Yurtiçi toplam yolcu sayısında ise 4. sırada yer aldı. (Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve Esenboğa Havalimanı)

Ayrıca bakınız

Wikimedia Commons'ta Transport in İzmir ile ilgili çoklu ortam kategorisi bulunur.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.