Küresel kent

Dünya şehirleri ya da küresel kentler, küresel ekonomide önemli bir merkez hâline gelmiş yerlerdir. Dünya şehirlerini diğer büyükşehirlerden ayıran en önemli özellik, dünya ekonomisinin ayrılmaz parçalarından biri olmalarıdır.

New York
Londra
Tokyo

Özellikleri

  • Dünya şehirleri pek çok alt bölgeye/ilçeye ayrılmış olsalar da, bu şehirlerin tüm bunları tek çatı altında birleştiren uluslararası adları vardır. (Örneğin: İstanbul ve ilçeleri)
  • Uluslararası olay ve toplantılar ile dünya ilişkilerinde etkin rol oynama; önemli uluslararası kuruluşlara ev sahipliği yapma. (örneğin: Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'ne ev sahipliği yapan New York)
  • Metropolitan bir bölge içinde en az bir milyonluk bir nüfusa sahip olma.
  • Pek çok uluslararası havayolu şirketini bünyesinde barındıran bir uluslararası havaalanına sahip olma.
  • Otobüs, vapur, bölgesel demiryolu, hafif raylı sistem, ekspres yol, gelişmiş bir toplu taşıma gibi ileri bir ulaşım ağına sahip olma.
  • Uluslararası finans kuruluşlarının, hukuk bürolarının, büyük şirketlerin, holdinglerin, borsaların ya da dünya ekonomisinde önemi olan başka kuruşların merkezlerine ev sahipliği yapmak.
  • Fiberoptik, Wi-Fi, cep operatörü, hızlı iletişim ağı gibi gelişmiş haberleşme altyapısına sahip olmak.
  • Müze ya da üniversite gibi dünyaca ünlü kurumlara ev sahipliği yapmak.
  • Sanat galerileri, film festivalleri, orkestralar, tiyartolar, operaevleri gibi tanınmış kültürel merkezlere ev sahipliği yapmak.
  • BBC, Reuters gibi dünya çapında yayın yapan önemli yayın kuruluşlarına ev sahipliği yapmak.

Dünya şehirleri

[1]

Alfa++ dünya şehirleri

Alfa+ dünya şehirleri

Alfa dünya şehirleri

Alfa- dünya şehirleri

Beta+ dünya şehirleri

Beta dünya şehirleri

Beta- dünya şehirleri

Gama+ dünya şehirleri

Gama dünya şehirleri

Gama- dünya şehirleri

[2]

Çok güçlü kanıt taşıyan kentler

3: Atina, Auckland, Dublin, Helsinki, Lüksemburg, Lion, Mumbai, Philadelphia, Rio De Jeneiro, Tel Aviv, Viyana, Yeni Delhi.

Bazı kanıtlar taşıyan kentler

2: Abu Dabi, Almatı, Birmingham, Bogota, Bratislava, Brisbane, Bükreş, Cleveland, Detroit, Dubai, Ho Chi Minh City, Kahire, Kiev, Köln, Lahey, Lima, Lizbon, Mancester, Montevideo, Oslo, Riyad, Rotterdam, Seattle, Stuttgart, Vancouver.

Çok az kanıt taşıyan kentler

1: Adelaide, Anvers, Arhus, Baltimore, Bangalore, Bologna, Brezilya, Calgary, Cenova, Colombo, Cape Town, Colombus, Dresden, Edinburgh, Glasgow, Göteborg, Guangzhou, Hanoi, Kansas City, Leeds, Lille, Marsilya, Richmond, Sankt-Peterburg, Taşkent, Tijuana, Torino, Utrecht, Wellington.

Kaynakça

  1. The World According to GaWC 23 Ağustos 2011 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi, GaWC, Loughborough University
  2. Arkitera Haberler/ Küresel Kentler, Arkitera

Wikimedia Commons'ta Küresel kent ile ilgili çoklu ortam kategorisi bulunur.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.