Diriliş Ertuğrul

Diriliş Ertuğrul, TRT 1'de yayımlanan Türk televizyon dizisi. Yapımcılığını Tekden Film'in üstlendiği, senaryosunu Mehmet Bozdağ'ın yazdığı, yönetmenliğini Metin Günay'ın yaptığı, başrollerini Engin Altan Düzyatan, Hülya Darcan ve Esra Bilgiç'in paylaştıkları dizinin ilk bölümü 10 Aralık 2014 tarihinde yayınlandı. İlk bölümün yayınlanmasının ardından yayınlandığı günün AB grubu reyting sıralamasında 1. sırada yer aldı. Ayrıca dizi 2015 yılının en iyi dizisi ödülünü aldı.[2] Ardından 43. Pantene Altın Kelebek Ödülleri'nde 2016 Yılının En İyi Dizisi ödülünü kazandı.[3] Ödül verilirken sunucudan kaynaklandığı düşünülen olumsuz olaylar yaşanmıştır.[4] 29 Mayıs 2019'da sona erdi.

Diriliş "Ertuğrul"
Format Televizyon dizisi
Tür Tarih
Kurgu
Proje tasarımcısı Mehmet Bozdağ
Senarist Mehmet Bozdağ
Atilla Engin - Ozan Bodur
Aslı Zeynep Peker Bozdağ
Yönetmen Metin Günay
Başrol Engin Altan Düzyatan
Kaan Taşaner
Hülya Darcan
İlker Aksum
Esra Bilgiç
Cemal Hünal
Burak Hakkı
Kürşat Alnıaçık
Cem Uçan
Uğur Güneş
Serdar Gökhan
Didem Balçın
Hande Soral
Çağdaş Onur Öztürk
Cengiz Coşkun
Nurettin Sönmez
Tema müziği bestecisi Alpay Göktekin
Açılış müziği Alpay Göktekin
Besteci Zeynep Alasya
Ülke Türkiye
Dili Türkçe
Sezon sayısı 5
Bölüm sayısı 150 (bölümleri listesi)
Yapım
Yapımcı Mehmet Bozdağ
Kemal Tekden
Mekân Riva[1]
Gösterim süresi 120 dk
Yapım şirketi Tekden Film
Yayın bilgileri
Kanal TRT 1 (HD)
Resim formatı 576i (SDTV)
1080i (HDTV)
Ses formatı Stereo
Yayın tarihi 10 Aralık 2014 - 29 Mayıs 2019
Durumu Sona erdi
Kronoloji
Sonra gelen Kuruluş Osman (2019-günümüz)

Dizinin ilk sezon hikâyesi 13. yüzyılda Kayı boyunun Tapınak Şövalyeleri'ne karşı olan mücadelelerini konu almaktadır. Dizinin ikinci sezon hikâyesi ise 13. yüzyılın ortalarında yine Kayı boyunun bu sefer Moğollar’a karşı olan mücadelelerini konu almaktadır. Üçüncü sezonda ise 13. yüzyılın ortalarında Söğüt 'e yerleşen Kayı Boyu Ertuğrul Bey önderliğinde Bizans İmparatorluğu ve Çavdaroğulları Obasına karşı mücadele edecektir.[2] Dizi için 6 ay kadar hazırlık yapılmıştır. Oyuncuların tamamına at binicilik dersleri verilirken, erkek oyunculara da kılıç kullanma dersleri verildi.

The New York Times, Diriliş Ertuğrul'un Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi söylemlerine paralel ilerlediğine dikkat çekerek "hem düşmanlara karşı ulusal bir varlık gösterme konusundaki derin arzuyu, hem de Türkiye'nin içinde bulunduğu karman çorman gerçeklikten rahatlatıcı bir fantezi dünyasına kaçma isteğini" yansıttığı yorumunu yaptı.[5]

Konu

Sezon 1

Birinci sezon, Kayı Obası beyi Süleyman Şah oğlu Ertuğrul Bey'in Şehzade Numan ve çocuklarını bir grup Tapınak Şovalyesinden kurtarmasıyla başlar. Selçuklu Şehzadesi'nin kızı Halime'ye gönlünü kaptıran Ertuğrul, onu ve ailesini kendi obasına götürür. Ama çok geçmeden Selçuklu komutanı Kara Toygar çıkagelir ve Şehzade ile ailesini geri ister. Oba beyi Süleyman Şah, bu isteği yerine getirmeyince Kara Toygar başka yollara başvurmak zorunda kalır. Kayı Obası, bir yandan da göç edecek bir yurt arayışındadır. Son olarak Halep'e gitmek için toydan karar çıktıktan sonra rüyası üzerine Süleyman Şah, elçi olarak önden oğlu Ertuğrul'u Halep Emiri El Aziz'in sarayına gönderir. Kayı Boyu, Halep'e göç ettikten sonra Ertuğrul öğrenir ki Tapınakçıların kolları Halep sarayına kadar uzanmıştır. Sultan El Aziz'in en güvenilir komutanı Nasır'ın bile hain olduğunu öğrenen Ertuğrul, hem Tapınakçıların oyunlarını Sultan'a gösterip gözünü açmakla uğraşırken bir yandan da Şehzadelerin yanlış ele düşmelerine engel olmaya çalışmaktadır. Sezonun son iki bölümünde ise Ertuğrul ve Kayı alpleri Tapınakçıların sarayını ele geçirir ve Kayı bayraklarını sarayda dalgalandırırlar.

Sezon 2

Kayılar kış dolayısıyla tekrar yollara düşer. İkinci sezonun başında bütün Kayı obası Moğolların saldırısına uğrar ve birçok kayıp verir. Bu saldırının ardından Kayı Obası, bölgede bulunan Dodurga Obası'na sığınır. Ertuğrul ise Moğoldan Baycu Noyan'ın eline tutsak düşer. Kayı Obası, Dodurgalıların misafirperverlikleri karşısında müteşekkir iken bir yandan da kayıplarının yaslarını tutarlar. Ertuğrul, Anadolu'daki yeni düşmanı Noyan'ın elinden kurtulmayı başarıp obasına geri döner ama görür ki obasında da hainler cirit atmaktadır. Obadaki hainleri ortaya çıkartmaya çalışırken suçlu durumuna düşen Ertuğrul son çareyi kaçmakta bulur. Konya'dan gelen Korkut Bey'in hatunu Aytolun'un abisi Gümüştekin Bey gelerek Ertuğrul'u yargılamak ister. Bir yandan Aytolun, Gümüştekin ve kızı Goncagül ile uğraşan Ertuğrul ve alpleri, diğer yandan da Moğollar ile cenk etmektedirler. Deli Demir ve Halime Hatun, Konya'ya giderlerken yolda karşılarına eski bir Kayı alpi çıkar. Yıllardır ölü sanılan Süleyman Şah oğlu Sungur Tekin'in aslında Sultan Alâeddin'in casusu olduğu ortaya çıkar. Sungur Tekin ise bu casusluğunu Noyan'a karşı kullanmak isterken Saadettin Köpek'in tuzaklarına düşer ve abisi Gündoğdu ile birlikte Ertuğrul'a sırt çevirir. Sungur Tekin, Ertuğrul ve alplerinin peşine düşünce Noyan, fırsattan istifade kaçmaya çalışır ama Ertuğrul onu öldürür. Sungur Tekin ise ağır yaralanır. Ertuğrul, obayı Bilecik'e taşımak niyetindedir ama beyliği alamayınca peşinden kendisini takip edenleri de alarak kardeşlerinden ayrı yola düşmüştür. Sezonun sonunda Gündoğdu ve Sungur Tekin geride kalırken Hayme Ana ve Ertuğrul, birlikte Bilecik'e yola çıkarlar. Kayıların beyliği ise Ertuğrul'a geçer.

Sezon 3

Kayılar artık ikiye bölünmüştür. Ertuğrul Bey'in önderliğindeki oba bir süredir sıkıntıdadır. Ertuğrul Bey, ticaretten pek anlamadığından dolayı bu sıkıntı biraz uzun sürmüştür. Bu durum da oba halkının ara ara hoşnutsuzluğuna sebep olmuştur. Ama bütün bunların yanında Ertuğrul Bey'in yeni düşmanları ile eski rakibi Emir Saadettin Köpek bir olmuş ve dinlenmemektedirler. Yakın bölgede bulunan müslüman Çavdar Obası beyi Candar Bey'in oğlu Ural, Ertuğrul'un alplerine gece saldırısı düzenleyince Candar Bey, olayı örtbas edip Kayılar ile ilişkilerini düzeltmek istemiştir. Hanlıpazar sahibi Simon’dan ortak kilimhane için yeni bir tezgâh istenmiştir. Bunu duyan Ural çok sinirlenip kadınların kervanını adamlarına bastırmıştır. Gündüz ölümün eşiğine gelmiş, Halime Sultan ve Aslıhan Hatun kaçırılmıştır. Ural ve Aliyar Ertuğrul’a yardım edince dostluk kurulmuştur. Simon ve Maria zehiri mektubun içine döküp Turgut Alp aracılığıyla Ertuğrulu zehirlerler. Ertuğrul iyileşir, fakat bunu ahaliden gizler ve aniden Hanlıpazar’ı basar ve fetheder. Simon ve Tüccar Hasan kaçar. Ural Simon’u öldürerek Simon ile kirli ilişkisini örtbas eder ve kendini kahraman sayarak han ve pazara ortaklık talep eder. Bamsı suikasta kurban giden Karahisar tekfurunun kızına aşık olur, ama hırslı Türk düşmanı ve tekfur katili Vasilius, Helena Hatun ile evlenmek ister. Bunu duyan Bamsı sinirlenir.

Sezon 4

Sezon 5

Yapım

Gelişim süreci

Diriliş "Ertuğrul" dizisinin hazırlık süreci Şubat 2014’te başladı. 5 ayda hikâye ve çizimler bitti. Moğolistanlı Gambat’a 3 ay boyunca çizimler yaptırıldı. Ekipler çalışmaya Mayıs ayında başladı.

Diriliş "Ertuğrul" 60 kişilik dekor ve sanat ekibi 4 ay çalıştı ve hâlâ çalışmaya devam etmekteler. Kostümler ve dekorlar için 4000 metrekare kumaş kullanıldı. Diriliş "Ertuğrul" dizisinin oyuncuları, yan cast ve devamlılıklı figürasyon 3 ay at binme, kılıç kullanma ve ok atma dersleri aldı. Dizideki koreografiler için Kazakistan’dan dünyaca ünlü Cengiz Han, Cehennem Melekleri 2, 47 Ronin, Barbar Conan gibi filmlerde yer alan özel koreografi ekibi Nomad geldi. Nomad hem oyuncuları, hem de atları eğitti ve dövüş koreografilerini hazırladı. Dizide kullanılan atlar da satın alındı ve özel olarak eğitildi. Ayrıca ceylan, koyunlar, keçiler, bülbül ve keklikler de ekibin bir parçası oldu. İlk bölümün çekimleri yaklaşık 1 ay sürdü.

Kostüm tasarımları

Diriliş "Ertuğrul" için 1000’e yakın kostüm ve binlerce savaş malzemesi ve aksesuar sıfırdan yapıldı. Kostümlerde ve börklerde kullanılan mücevherler takılar, sanatta kullanılan bakırlar, kılıçlar, kalkanlar ve tüm aksesuarlar Türkiye’nin her yerinden toplatıldı. Ahşap malzemeler tek tek elle yapıldı.

Çekim yerleri

Diriliş Ertuğrul için Riva ve Beykoz Kundura Fabrikasına 2 plato kuruldu. Kayı Obası Riva’da yeniden canlandı. Riva’daki plato, asıllarına uygun şekilde yapılan 600 metrekarelik Süleyman Şah otağı ve 35 adet çadırla birlikte toplam 40.000 m² alanda kurulmuştur. Diriliş "Ertuğrul" set alanında ayrıca 12 adet değişik ebatlarda oba dükkânları, 1 adet kilimhane, otağ meydanı ve talimhane yer almaktadır.[6]

Beykoz Kundura Fabrikasında 6000 m²’lik kapalı alana Halep, Halep Sarayı, arz odası, konuk odaları, koridorlar, zindanlar, Karatoygar mekânı, Selçuklu kasrı, Tapınakçılar salon ve odaları, tekke ve çadır içleri yapıldı. Yine Kundura Fabrikası’ndaki 5000 m²’lik açık alana Halep çarşısı, kale içi, Süleyman Şah çadır içi, Tapınakçıların zindanı, koridoru ve ibadethanesi inşa edildi.

Alınan karar ile dizinin 3. sezon çekimlerinin Nevşehir'de (Kapadokya) yapılması kararlaştırıldı.[7]

Bölümler

SezonBölüm
sayısı
Orijinal yayın tarihi
Başlangıç tarihiBitiş tarihi
12610 Aralık 2014 (2014-12-10)17 Haziran 2015 (2015-06-17)
23530 Eylül 2015 (2015-09-30)8 Haziran 2016 (2016-06-08)
33026 Ekim 2016 (2016-10-26)14 Haziran 2017 (2017-06-14)
43025 Ekim 2017 (2017-10-25)6 Haziran 2018 (2018-06-06)
5297 Kasım 2018 (2018-11-07)29 Mayıs 2019 (2019-05-29)

Oyuncu kadrosu ve karakterler

Ana kadro
Canlandıran oyuncu Karakter Bölüm sayısı Sezonlar
1 2 3 4 5
Engin Altan Düzyatan Ertuğrul Gazi 150 Ana
Kaan Taşaner Gündoğdu Bey 64 Ana Konuk
Hülya Darcan Hayme Ana 150 Ana
İlker Aksum Dragos/ Zangoç 24 Ana
Hande Soral İlbilge Hatun 29 Ana
Cemal Hünal Komutan Ares/Ahmet Alp 27 Konuk Ana
Burak Hakkı I. Alâeddin Keykubad 22 Yinelenen Ana
Kürşat Alnıaçık Ural Bey 25 Ana
Cem Uçan Aliyar Bey 27 Ana
Uğur Güneş Tuğtekin Bey 32 Ana
Serdar Gökhan Süleyman Şah 31 Ana Konuk
Didem Balçın Selcan Hatun 84 Ana Ana
Esra Bilgiç Halime Hatun 116 Ana
Çağdaş Onur Öztürk Vasilius 19 Ana
Cengiz Coşkun Turgut Alp 150 Yinelenen Ana
Nurettin Sönmez Bamsı Beyrek 150 Yinelenen Ana
Ali Ersan Duru Beybolat/Albastı 20 Ana

Ödüller ve adaylıklar

Yıl Aday gösterilen Ödül Kategori Sonuç Kaynak
2015 Engin Altan Düzyatan Quality Of Magazine Dergisi Ödülleri Erkek Oyuncu Ödülü Kazandı [8]
2016 Esra Bilgiç Sosyal Farkındalık Ödülleri En İyi Kadın Dizi Oyuncusu Kazandı [9]
Anadolu Medya Ödülleri Yılın Dizi Oyuncusu Kazandı [10]
Engin Altan Düzyatan İTÜ EMÖS Başarı Ödülleri Yılın En Başarılı Erkek Dizi Oyuncusu Adaylık [11]
Magazinci.com İnternet Medyası (En İyiler) Yılın Erkek Dizi Oyuncusu Kazandı [12]
Diriliş Ertuğrul Yılın Dönem Dizisi Kazandı
Türkiye Gençlik Ödülleri En İyi Dizi Film Adaylık
Engin Altan Düzyatan En İyi Erkek Dizi Oyuncusu Adaylık
KTÜ Medya Ödülleri En Beğenilen Erkek Oyuncu Kazandı
Mehmet Bozdağ En Beğenilen Yapım ve Senaryo Kazandı
Metin Günay En Beğenilen Yönetmen Kazandı
Altın Palmiye Ödülleri Yılın Dizi Yönetmeni Kazandı [13]
Diriliş Ertuğrul Yılın Televizyon Dizisi Kazandı
Ayberk Pekcan Yılın Yardımcı Erkek Dizi Oyuncusu Kazandı
Engin Altan Düzyatan Yılın Erkek Dizi Oyuncusu Kazandı
Makinistanbul Medya, Sanat ve Spor Ödülleri En İyi Erkek Dizi Oyuncusu Kazandı [14]
Ege Üniversitesi Medya Ödülleri En İyi Erkek Dizi Oyuncusu Adaylık
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi Ödülleri Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu Kazandı
Kar Film Festivali Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu Kazandı
Ayaklı Gazete TV Yıldızları Ödülleri En İyi Dönem Dizisi Erkek Oyuncu Kazandı
Pantene Altın Kelebek Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu Adaylık [3][15]
Diriliş Ertuğrul Yılın En İyi Dizisi Kazandı
Metin Günay Yılın En İyi Yönetmeni Adaylık
2017 Altın Palmiye Ödülleri Yılın Dizi Yönetmeni Kazandı [16]
Mehmet Bozdağ Türkiye Gençlik Ödülleri En İyi Senarist Kazandı [17][18]
Diriliş Ertuğrul En İyi Dizi Film Kazandı
Engin Altan Düzyatan En İyi Erkek Dizi Oyuncusu Adaylık
Cengiz Coşkun En İyi Yardımcı Erkek Dizi Oyuncusu Kazandı
Esra Bilgiç En İyi Kadın Dizi Oyuncusu Adaylık
Metin Günay En İyi Yönetmen Adaylık
Diriliş Ertuğrul Pantene Altın Kelebek Ödülleri En İyi Dizi Belirlenmedi [19]

Uluslararası yayın

Ülke Kanal Başlangıç tarihi
 ArnavutlukTV Klan2 Eylül 2017
 AfganistanTolo TV
 Arap BirliğiQatar TV
 AzerbaycanATV

AZTV

Aralık 2015

12 Ekim 2020

 BangladeşEkushey Television14 Eylül 2016-22 Aralık 2016
 BangladeşMaasranga Television2 Nisan 2017
 Bosna-HersekTelevizija OBNEylül 2015
 BulgaristanTV7
 HırvatistanRTL TelevizijaTemmuz 2015
 ÇekyaTV BarrandovEylül 2015
 EstonyaKanal 2
 GürcistanMaestro
 MacaristanRTL KlubYaz 2015
 EndonezyaTrans 7Eylül 2015
 İranGEM TV
 İsrailIsrael Plus
 KazakistanChannel 31Nisan 2016
 LitvanyaLNKKasım 2015
 Kuzey MakedonyaKanal 5Yaz 2015
 KaradağRTCG
 KatarQatar TV16 Ocak 2017
 RomanyaPrima TVTemmuz 2015
 RusyaDoramaAralık 2017
 SırbistanB92Eylül 2015
 SlovakyaTV Doma
 SlovenyaPlanet TV
 TürkiyeTRT 1Aralık 2014
 Özbekistan[Zo’r TV[20]]Yaz, 2018
 PakistanPTV home2020

Kaynakça

  1. "'Diriliş Ertuğrul' dizisinin prodüksiyonunda yok yok!". sabah.com.tr. 20 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2014.
  2. "Diriliş Ertuğrul Gazi dizisi TRT 1". Tv Aktüel. 21 Aralık 2014. 6 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2014.
  3. "43.Pantene Altın Kelebek Ödülleri Sahiplerini Buldu". Hürriyet. 15 Kasım 2016. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2016.
  4. "Okan Bayülgen'den Diriliş Ertuğrul ekibine büyük saygısızlık - Ahaber". 22 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2017.
  5. "NYT, 'Diriliş Ertuğrul'u yazdı: Siyasi gerçeklikten fantezi dünyasına kaçma isteği". Cumhuriyet. 15 Mayıs 2017. 21 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2019.
  6. Eyüboğlu, Ali (6 Eylül 2015). "İŞTE 'DİRİLİŞ'İN RİVA'DAKİ SETİ". Milliyet. 12 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2016.
  7. "Diriliş Ertuğrul Kapadokya'da çekilecek". Yeni Şafak. 13 Temmuz 2016. 14 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2016.
  8. "Quality ödülleri sahiplerini buldu". HaberTürk. 11 Haziran 2015. 25 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2016.
  9. "Arşivlenmiş kopya". 20 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017.
  10. "Gazeteciler Cemiyeti". 4 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017.
  11. "Türkiye'nin En BaşArılılarını Sen Seç!". Başarı Ödülleri. 14 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2016.
  12. "MAGAZİNCİ.COM ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU". Magazinci.com. 18 Mayıs 2016. 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2016.
  13. "Altın Palmiye Ödülleri İçin Geri Sayım Başladı". İHA.com. 4 Mayıs 2016. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2017.
  14. "11. Makinistanbul ödülleri sahiplerini buldu". Hürriyet. 1 Nisan 2016. 26 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2016.
  15. "Pantene Altın Kelebek adayları belli oldu". Sözcü. 25 Ağustos 2016. 1 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2017.
  16. "2017 Altın Palmiye Ödülleri belli oldu!". Vatan. 23 Nisan 2017. 21 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2017.
  17. "Türkiye Gençlik Ödülleri'nde Adaylar!". Benim Frekansım. 17 Şubat 2017. 18 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2017.
  18. "Türkiye Gençlik Ödülleri sahiplerini buldu". Hürriyet. 17 Mayıs 2017. 3 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2017.
  19. "44. Altın Kelebek Ödülleri için finalistler belli oldu!". ranini.tv. 20 Ekim 2017. 25 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2017.
  20. "Arşivlenmiş kopya". 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2018.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.