Yedi Numara

Yedi Numara, 2000-2003 yılları arasında TRT 1'de yayınlanmış olan komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. Fora Film tarafından yapılmıştır. Üniversite eğitimi almak için çeşitli yörelerden gelmiş 4 şehirli kız ve 2 taşralı erkek öğrencinin ve bunların peşine takılan 1 taşralı işsizin, sosyal ve kültürel yönden farklılıklarına değinilmiş, bununla birlikte birbiriyle olan ilişkilerinde yaşadıkları güçlükler ekrana yansıtılmıştır.

Yedi Numara
Dizinin açılış jeneriği
Format Sitcom
Tür Komedi
Senarist Ayça Mutlugil
Nuray Uslu
Oya Yüce
Volkan Girgin
Yönetmen Haluk Bener
Sadullah Celen
Başrol Şebnem Sönmez
Engin Alkan
Tuba Erdem
Okan Selvi
Ayça Mutlugil
Nuray Uslu
Gülden Güney
Olgun Şimşek
Ruhi Sarı
Volkan Girgin
Özlem Türkad
Aşkın Şenol
Sedef Pehlivanoğlu
Çağlar Çorumlu
Cenk Tunalı
Taner Ertürkler
Atılgan Gümüş
Besteci Serdar Kalafatoğlu
Ülke Türkiye
Sezon sayısı 3
Bölüm sayısı 92
Yapım
Yapımcı Oya Yüce
Mekân İlk 13 bölüm Kandilli'de, sonraki bölümler ise Arnavutköy, Beşiktaş'ta çekilmiştir.
Görüntü yönetmeni Nilgün Naşçacı
Gösterim süresi 40-45 dakika
Yayın bilgileri
Kanal TRT 1 (orijinal kanal)
Yayın tarihi 12 Ağustos 2000 - 7 Mayıs 2003
Durumu Sona erdi

Hikâye

Birbirlerine çılgınlar gibi aşık, ama çocukları olmayan bakkal Vahit ve eşi Zeliha, yıllar önce köyden İstanbul'a kaçmışlardır. Vahit, babasını ikna ederek kelepir bir ahşap evi satın almıştır. Vahit ve Zeliha, bu evi yıllarca öğrenci gençlere kiralayarak hem geçimlerine katkı sağlarlar, hem de öğrencilere bir ana gibi sahip çıkan Zeliha'nın çocuk özlemini dindirmeye çalışırlar.

Günlerden bir gün, 7 numaralı ahşap evin üst katını çevre mühendisliği öğrencisi dört kız tutar. Birbirlerini yurtta tanımışlar ve hemen kaynaşmışlardır. Hepsi Anadolu'nun büyük kentlerinden, üniversite okumak amacıyla İstanbul'a gelmişlerdir. Bir gün, Bakkal Vahit'in memleketteki ağabeylerinden ikisinin oğullarının da İstanbul'da üniversite kazanacağı tutar. Başka ağabeyinin oğlu da, babasını üniversiteyi kazandım diye kandırarak ticarette büyük atılımlar yapmak amacıyla "Akarı yok kokarı yok, temiz iş." felsefesi ile amca oğullarının arasına karışır. Katıksız taşralı olan ve daha önce İstanbul'a dair hiçbir fikirleri olmayan bu üç delikanlı da, 7 numara'nın alt katına yerleşirler.

Dört şehirli genç kız ile üç köylü oğlan aynı çatıyı nasıl paylaşacaklardır? Birbirlerine hiç benzemeyen hayat tarzları nasıl uzlaşacaktır? Aralarındaki kaçınılmaz çatışmaya çözümler ararken, nasıl bir demokrasi sınavı vereceklerdir? Olaylar, duygusal bir komedi diliyle anlatılır.

Daha sonra Olgun Şimşek'in canlandırdığı Sabit (Nam-ı diğer Tarık Arkın) karakteri de diziye İstanbul'da okuyan gençlerden Recep'in ağabeyi olarak katılmıştır. Sabit ise İstanbul'a kendi tabiriyle "Erkek Aktör" olma hayalleriyle gelmiştir

Türkiye'de yapılan komedi dizileri arasında başı çekenlerden birisi olan 7 Numara'nın en büyük özelliklerinden biri ise yöresel dilin mizah içerisinde ustaca kullanılmasıdır...

Karakterler

  • Zeliha Ballıoğlu: Şebnem Sönmez canlandırmaktadır. Zeliha tipik bir ev hanımıdır lakin çocuklarının olmayışıyla annelik duygusunu "Koç"larında ve "Piliç"lerinde bulur. Evhamlı halleriyle Vahit'i sinir eder.
  • Vahit Ballıoğlu: (Engin Alkan) ise dizide bakkal olarak başlar sonraları farklı işler bulur, yiğenleri onu delirttiğinde terlikler havada uçuşur. Zeliha ile Vahit çocukları olmamasına rağmen birbirine delice aşıktır. Ek geçimlerini evden sağlarlar.
  • Armağan Erdem: (Tuba Erdem) Bursa'lıdır. Evde en mantıklı düşüneni ve pratiğe uygulayanıdır.
  • Rüya Uslu: (Nuray Uslu) İzmir'lidir. Birçok şeyden korkar ve ağlamaya başlar. Hemen bunalima girebilir.
  • Ayten Mutlugil: (Ayça Mutlugil) Ankara'lıdır. Sevgilileri birden çoktur. Bakıma ve güzelliğe önem verir.
  • Cansu Güney: (Gülden Güney) Antalya'lıdır. Evin şakacısıdır. Dizinin başlarında Mustafa (Ahmet Saraçoğlu) diye birisine aşıktır.
  • Satılmış Ballıoğlu: (Ruhi Sarı) "akarı yok, kokarı yok. Temiz iş." felsefesinin sahibidir. Dizide yaklaşık 10 bölüm oynadıktan sonra senaryo gereği Hollanda'ya işçi olarak gider.
  • Sabit Ballıoğlu': (Olgun Şimşek), aktörlük peşinde koşmuştur ve İstanbul'a gelmiştir.
  • Recep Ballıoğlu: (Volkan Girgin) üniversite için İstanbul'a gelmiştir. Recep, "müsrifliğin lüzumu yok." en çok kullandığı repliğidir.
  • Haydar Ballıoğlu (Okan Selvi), bir matematik dehasıdır. Klasik repliği "Herhalde galiba sanırsam."dır.
  • Meryem (Sedef Pehlivanoğlu), diziye Satılmış'a görücü olarak girer. Saf ve unutkandır. Kimsenin ismini hatırlayamaz. Daha sonraları Vahit'in açtığı mantıcıda çalışmaya başlar. Recep ile sözlenirler. Dizinin ilk onüçü ve sonrasındaki şive değişikliği göze batmıştır.
  • Asiye (Özlem Türkad), diziye Satılmış'ın söz verip kaçtığı dul kadın olarak girer. Karadenizlidir. 11. Bölümde eve Satılmış'ı beklemek için gelir. Daha sonraları Zeliha'nın ablasının oğlu Berat ile evlenir.
  • Berat Çolağangiller (Aşkın Şenol), Zeliha'nın ablasının oğludur, ve Vahit'in mantı solanunda çalışır. Asiye ile evlenmiştir. Annesinin, ilk 7 numaranın kamulaştırılması üzerine yeni ev alması için Vahit'e borç vermesine karşılık Zeliha teyzesince bakılma sözü almış ve eve yerleşmiştir. İlk bölümlerde cimri ve üçkağıtçı biri olarak hiç sevilmezken, yıldırım düşmesi sonucu girdiği komadan tövbekar olarak uyanmıştır.
  • Yusuf Güdük (Çağlar Çorumlu) diziye sonradan girmiştir, Cansunun belalısı olarak karşısına çıkar.

Oyuncular

Ödüller

  • Nasreddin Hoca Mizah Ödülü
  • Medyanın En İyileri 2001 (En İyi Yerli Dizi)
  • Radyo TV Gazeteciler Derneği 24. Radyo Tv Oskar Ödülü
  • Ankara Üniversitesi Hukukçular Cemiyeti Dernegi (En İyi Yerli Dizi)
  • Büyük Kolej Yılın İletişimcileri Ödülü

TV kanalları

TRT 1 dizinin orijinal kanalıdır, diğer kanallar dizinin tekrar bölümlerini verildiği kanallardır;

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.