Kod Adı

Kod Adı, başrollerini Gerçek Sağlar, Özgür Özberk, Korel Cezayirli, Nuri Gökaşan, Deniz Baytaş, Tomris Çetinel, Levent İnanır, Serap Sağlar, Kemal Başar, Ayşen Gürler, İlhan Kantarci, Selçuk Sazak, Onur Saylak, Lale Başar, Mehmet Ege, Mithat Erdemli, Tayfun Eraslan, Aslı Nihan Elmas, Servet Pandur, Oktay Dal'ın üstlendiği; yapımcılığını Kültür eski Bakanı Fikri Sağlar'ın yönetmenliğini Çağatay Tosun (1. bölüm) ve Tevfik Şenol'un üstlendiği Kanal D'de yayımlanan polisiye türündeki Türk televizyon dizisidir.

Kod Adı
Tür Polisiye
Başrol Gerçek Sağlar
Özgür Özberk
Korel Cezayirli
Onur Saylak
Nuri Gökaşan
Ülke Türkiye
Sezon sayısı 1
Bölüm sayısı 10
Yapım
Yapımcı Serap Artistik Yapım
Yayın bilgileri
Kanal Kanal D (2006)
Ses formatı Stereo
Yayın tarihi 4 Eylül 2006 - 13 Kasım 2006
Durumu Sona erdi
Kronoloji
Sonra gelen Kod Adı Kaos (2007)

Dizinin senaryo danışmanlığını gazeteci Emin Özgönül, senaryo yazarlığını Merve Ateşoğlu, Zeki Gürdal Karaoğlu ve Ayşem Özge Yoldaş, kurgu yönetmenliğini Elif Durak yapmakta, müziklerini Can Atilla hazırlamaktadır.

1996 yılında yaşanan Susurluk Kazası sonrası ortaya çıkan ilişkiler ağını kurmaca bir tarzda ele alan televizyon dizisi, ilk bölümü 4 Eylül 2006 tarihinde Kanal D'de yayımlandı. 13 Kasım 2006'da yayımlanan 10.bölümden sonra yayından kaldırılmıştır. Daha sonra 2007 yılında tekrar Kanal D'de Kod Adı Kaos adı altında yayımlanmaya devam etmiştir ve sadece 4 bölüm sürmüştür.

Konusu

Oteller sahibi Hasan Aladağ (Levent İnanır), Ankara'daki evinin önünde faili meçhul bir cinayete kurban gider. Organize Suçlar Dairesi'nde emniyet amiri olarak yeni göreve başlayan Can Özbayram (Özgür Özberk) ve ekibi bu cinayeti araştırmak ile görevlendirilir.

Cinayeti çözme sürecinde Can çok farklı olaylar ile, kişiler ile ve oyunlar ile karşılaşır. Hasan Aladağ cinayeti sıradan bir cinayet değildir. Katiller emniyet teşkilatı içinde uzun yıllar terör ile mücadele eden polislerdir. Bazı güçler cinayetin ve cinayeti işleyen polislerin diğer suçlarının üstünü örtmeye çalışmaktadırlar.

Bu sırada Hasan Aladağ cinayeti ile ilgilenen sadece emniyet değildir. Genç ve yetenekli bir gazeteci olan Berna Keskinok (Gerçek Sağlar), mesleğinde yükselebilmek için iyi bir haber peşindedir. Tarık Ateşoğlu (Nuri Gökaşan)'nun de desteği ile bu cinayetin nedenlerini araştırmaya başlar. Annesi Zeliha Keskinok (Deniz Baytaş) ve dedesi Vecdi Keskinok (Çetin Öner) ise Berna'nın gazeteci olmasını istememektedir.

Hasan Aladağ cinayetinin peşine düşenlerden biri de, ABD'de yaşayan oğlu Semih Aladağ'dır (Korel Cezayirli). Babası öldürüldüğünde tatil için Ankara'dadır. Bir anda kendini bambaşka bir dünyanın içinde bulur.

Hasan Aladağ'ın öldürülmesi birçok karmaşık ilişkinin su yüzüne çıkmasını sağlar. Su yüzüne çıkması sakıncalı olan durumları yok etmek için başka cinayetler de işlenecektir.

Yaptığı araştırmalar sırasında dedesi Vecdi Keskinok hakkında bazı gerçekleri öğrenmeye başlayan Berna, ne yapacağını bilemez. İnandığı ilkeler ile güvendiği devlet düzeni gerçekte çok farklı görünmektedir. Mesleki başarıyı bırakır, gerçeklere ulaşma arzusu ile yanıp tutuşur. Karşılaştığı gerçekler onu zaman zaman kuvvetlendirir, zaman zaman hayal kırıklığına uğratır. Berna kendisini aynı zamanda bir aşk üçgeninin içinde bulur. Tutkulu aşkı Semih ile, duygulu aşkı Can ile yaşar. Berna'nın kafası iyice karışır.

Yapım

Dizinin çekimlerine Temmuz 2006'da, Ankara'da başlandı.[1] 1996 yılında yaşanan Susurluk Kazası sonrasında yaşananları konu alan dizi, Fikri Sağlar ile Emin Özgönül'ün birlikte yazdığı Kod Adı Susurluk adlı kitaptan esinlenilmişti.[1] Dizi aynı zamanda, ülkedeki özel televizyon kanalları arasında, Prime time zaman diliminde yayınlanan ve Ankara'da çekilen ilk dizi olma özelliğini de taşıyordu.[1] Dizinin yönetmenliği ilk bölümde Çağatay Tosun,[1] ilerleyen bölümlerde Tevfik Şenol tarafından üstlenildi.[2]

Kaynakça

  1. Güler, Buket (21 Temmuz 2006). "Susurluk'un dizisi çekiliyor". Hürriyet. 27 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2018.
  2. "Kod Adı zirveye yerleşti". Hürriyet. 5 Eylül 2006. 27 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2018.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.