Avrupa Yakası (dizi)

Avrupa Yakası, Sinan Çetin'in yapımcılığını ve Gülse Birsel'in senaryosunu üstlendiği bir durum komedisidir.[4] Plato Film stüdyolarında çekilen dizinin ilk bölümü 11 Şubat 2004[5] tarihinde ATV ekranlarında gösterime girdi. Tamamen yerli uyarlama olan programın ilk sezonunda yönetmen koltuğuna Hakan Algül oturdu[4] ve ilk sezonu 23 Haziran 2004 tarihinde 19. bölümü ile sona erdi.[6] Jale Atabey'in yönetmenliğini yaptığı dizinin ikinci sezonu 20. bölümüyle 8 Eylül 2004 tarihinde yayınlanmaya başlandı[7] ve 58. bölümüyle 15 Haziran 2005 tarihinde sezon arası verdi.[8] Engin Günaydın'ın idare müdürü rolü ile kadroya dahil olduğu dizi, üçüncü sezona 14 Eylül 2005[9] tarihinde başladı ve 93. bölümünün yayınlandığı 21 Haziran 2006 tarihinde sona erdi.[10] Peker Açıkalın, Tolga Çevik, Hasibe Eren ve Sarp Apak'ın oyuncu kadrosuna katıldığı[11] dizinin dördüncü sezonu 13 Eylül 2006 tarihinde başladı ve Serdar Ortaç'ın konuk oyuncu olarak katıldığı sezon finaliyle 27 Haziran 2007'de sona erdi.[12] 19 Eylül 2007[13] tarihinde başlayan beşinci sezon, 4 Haziran 2008[14] tarihinde sona erdi. 4. sezonda 100. bölümünde dizinin biteceğine dair bilgiler verilmesine rağmen,[15] daha sonra alınan kararla dizi devam etti.[16] Dizinin altıncı sezonu 24 Eylül 2008 [17] tarihinde 163. bölümüyle gösterime girdi. Dizinin senaristi Gülse Birsel, diziyi Haziran 2009 tarihinde bitireceğini duyurdu.[18] 24 Haziran 2009 Çarşamba günü, dizi 190. bölümünü yayınlayarak televizyon hayatına son verdi.[1]

Avrupa Yakası
Ana karakterlerden Aslı ve Volkan
Format Televizyon dizisi
Tür Durum komedisi
Proje tasarımcısı Gülse Birsel
Yönetmen Hakan Algül (ilk sezon)
Jale Atabey
Başrol Gazanfer Özcan
Hümeyra
Müşfik Kenter
Gönül Ülkü
Ata Demirer
Gülse Birsel
Engin Günaydın
Levent Üzümcü
Şenay Gürler
Bülent Polat
Veysel Diker
Yıldırım Öcek
Yavuz Seçkin
Hale Caneroğlu
Evrim Akın
Vural Çelik
Hasibe Eren
Tolga Çevik
Sarp Apak
Peker Açıkalın
Binnur Kaya
Hakan Yılmaz
Ömür Arpacı
Rutkay Aziz
Suna Keskin
ve diğerleri
Besteci Cenk Durmazel
Cenk Sarkuş
Ülke  Türkiye
Dili Türkçe
Sezon sayısı 6
Bölüm sayısı 190[1] (bölümleri listesi)
Yapım
Yapımcı Sinan Çetin
Mekân İstanbul Plato stüdyoları
Gösterim süresi 90 dakika[2]
73 dakika[3]
Yapım şirketi Plato Film
Yayın bilgileri
Kanal atv
Resim formatı 4:3
Ses formatı Stereo
Yayın tarihi 11 Şubat 2004 - 24 Haziran 2009
Durumu Sona erdi

Avrupa Yakası dizisinde oyuncu kadrosu her sezon değişse de; Gülse Birsel, Gazanfer Özcan, Levent Üzümcü, Şenay Gürler, Hale Caneroğlu, Yavuz Seçkin, Veysel Diker ve Yıldırım Öcek tüm sezonlar yer alan oyunculardır. Nişantaşı'nda yaşayan Sütçüoğlu ailesi ve Avrupa Yakası dergisi çalışanları ile onların yakınlarının komik öyküsünü anlatan dizi, yayınlandığı ilk beş sezon sonunda 40 milyon TL'lik ciro yaptı ve dizinin yapımcısı olan Sinan Çetin'e 4 milyon dolar kazandırdı.[19]

Sezon bilgileri ve konu

1. sezon

İlk sezon, 11 Şubat 2004 tarihinde yayınlanmaya başlandı ve 19. bölüm sonunda 23 Haziran 2004 tarihinde sona erdi. Yönetmen koltuğunda Hakan Algül'ün oturduğu dizi, Aslı ve Cem'in aşkı, Volkan'ın müzik sevdası, Fatoş'un erkeklerle olan ilişkisi gibi konular işlendi.

Aslı, artık 30'una dayanmıştır ve Aslı'nın annesi İffet onu evlendirmeye çalışmaktadır ama Aslı annesinin adaylarını beğenmemektedir. Aslı'nın en büyük taliplisi ise aile dostlarının çocuğu Tacettin'dir ve kendisini birkaç kız isteme denemelerinden sonra Aslı'nın sözlüsü sanmaktadır. Aslı da yeni genel müdürleri Cem'e aşıktır ve de aşkı karşılıksız değildir. Volkan da şöhret olmanın yollarını aramakta ve bunun için en yakın arkadaşı Sertaç'ın projelerini değerlendirmektedir. Aynı zamanda da Aslı'nın ofisine patron kızı olarak giren Selin'i tavlamaya çalışmaktadır. Volkan'nın maço tavırlarını çok beğenen Yaprak da Volkan'a aşık olmuştur. Yaprak'ın Volkan'a yakınlaşmasını kıskanan Selin de günden güne Volkan'a yakınlaşmaktadır. Sütçüoğlu ailesinin annesi ve babası İffet ile Tahsin de bu iki gelin adayından da hoşnut değildir. Dizinin sezon finaline doğru kendisini Aslı'nın sözlüsü sanan Tacettin, Cem'e "Ben Aslı'nın sözlüsüyüm." demiş ve şok geçiren Cem de Amerika'ya gidip orada eski sevgilisine evlenme teklif etmiştir. Amerika'dan dönünce de Avrupa Yakası dergisi editörü Fatoş, Cem'e Aslı'nın ondan hoşlandığını söyler. Cem de Amerika'da olanları anlatır. Cem'in nişanlısı Victoria, Amerika'dan Türkiye'ye dönünce Aslı'yla aralarında bir çekişme başlar. Dizinin sezon finalinde ise Sütçüoğlu ailesi tatile giderken Cem, Aslı'yı evin kapısında yakalayıp aşkını ilan eder.

2. sezon

İkinci sezon, 20. bölümü ile 8 Eylül 2004 tarihinde gösterime girdi ve 15 Haziran 2005 tarihinde 58. bölümüyle sezon arası verdi. Bu sezonda yönetmen koltuğunda Jale Atabey oturdu. Volkan'ın şöhret olma tutkusu ve Yaprak ile Selin arasında gidip gelen aşk ilişkisi, Aslı ile Cem'in sallantılı flört dönemi gibi konular 2. sezonda işlendi.

Volkan, Yaprak ve Selin'den birini seçmeye çalışır fakat kararsız kalır. Diğer yandan Tacettin, Aslı'yı istemeye gelir. Bunu gören Cem ise, Tacettin'in hakaretine dayanamayıp kızı ister. Tahsin bey, tercihini Cem'den yana kullanır. Volkan ise, sonunda Selin'le evlenmeye karar verir. Fakat, sezon finalinde gelişen aksilikler sonucunda Volkan, Selin'le evlenmekten vazgeçer. Bu arada, Volkan'ın eski sevgilisi Yaprak ve Selin'in eski sevgilisi Kubilay arasında bir aşk başlarken, Volkan ise II. sezonda şöhret basamaklarını hızla çıkmaya başlamıştır.

3. sezon

Üçüncü sezon 14 Eylül 2005'te yayınlanmaya başladı ve 21 Haziran 2006 tarihinde sona erdi. 36 bölümden oluşan 3. sezonda Aslı ile Cem finale doğru evlendi, Volkan asker kaçağı olduğu için tutuklandı ve Trabzon'a askerliğini yapmaya gitti ve Tokat'tan dergiye gelen idare müdürü Burhan, Sütçüoğlu dairesinin alt katına yerleşti.

4. sezon

Dördüncü sezon 13 Eylül 2006 tarihinde yayınlandı ve 27 Haziran 2007 tarihinde ise sezon arası verdi. Bu sezonda Gaziantep'ten gelen Makbule ve Sacit, Sütçüoğlu rezidansının yanındaki daireye yerleşti, Fatoş ile dergi ofisinde çaycılık yapan Tanrıverdi arasında aşk başladı, Yaprak ile Kubilay evlendi. Dördüncü sezonda toplam 37 bölüm çekildi ve 130. bölümde ara verildi.

5. sezon

Beşinci sezon 19 Eylül 2007 tarihinde yayınlandı ve 4 Haziran 2008 tarihinde 162. bölümüyle sona erdi. 5. sezonda toplam 32 bölüm çekildi ve Makbule ile Burhan, Aslı ile Osman, Sacit ile Şahika arasındaki ilişki işlendi.

Amerika'dan Türkiye'ye dönen Sacit, Avrupa Yakası dergisinin %50 hissenin alan Koçarslanlı ailesinin kızı Şahika ile tanışır. İlk zamanlarda Şahika'dan hoşlanmaz fakat zamanla bu durum değişir ve Şahika ile Zeynep arasında kalır. Aslı ise Şahika'nın kuzeni olan Osman ile tanışmış ve flört etmeye başlamıştır. İffet hanım bu durumdan memnunken Tahsin bey, Aslı ile Osman arasındaki ilişkiyi onaylamaz. Makbule ise Burhan'ın kendisinden soğumasıyla İzzet ile kaçar fakat evlilikleri boşanma ile sona erer.

6. sezon

Dizinin altıncı sezonu 24 Eylül 2008 tarihinde ATV ekranlarında yayınlandı. Binnur Kaya'nın iki karakter birden (Dilber Hala ve Şahika) canlandırdığı sezonda İfo, Bursa'ya gitmiştir. Adana'dan İstanbul'a gelip Sütçüoğlu apartmanına taşınan Dilber Hala, Tahsin beye yakınlaşmaya başlar. Taki bu Tahsin Amca rolünde olan Gazanfer Özcan'ın ölümüne kadar sürer. Bu yüzden diziye Makbule'nin anne ve babası rolünde olan Müşfik Kenter ve Gönül Ülkü Özcan kadroya katılır ve Ata Demirer de Binnur Kaya gibi iki karakter birden oynamaya başlar. Diğer karakteri Azimdir. 6. sezonda Volkan'ın askerden dönmesi, Şahika ve Volkan aşkı, Burhan'ın Makbule'den kaçması, Osman ile Aslı'nın birlikteliği gibi konular işlenmektedir. Dizi 24 Haziran 2009'da yayınlanan 190. bölümüyle ekranlara veda etti.

Oyuncular

Dizide otuzdan fazla oyuncu ana kadroda yer aldı. Bunlardan bazıları iki karakter birden (Vural Çelik, Binnur Kaya ve Ata Demirer) canlandırdılar. Bazı oyuncular tüm sezon boyunca dizide yer alırken, bazıları ise sezon finali sonrası dizideki oyuncu kadrosundan ayrıldı. Programda, senaryo gereği sürekli konuk oyuncu olarak katılan oyuncuların (örneğin Didem Erol ve Tuna Arman) yanı sıra tek bölümlük ünlü konuk oyuncular da yer aldı.

Tolga Çevik, 5. sezon sonunda diziden ayrıldı.

Avrupa Yakası'nın ana kadrosu Sütçüoğlu ailesi üzerinden şekillenmektedir. Dizinin senaryosunu yazan Gülse Birsel’in canlandırdığı "Aslı" karakterinin babasını Gazanfer Özcan, annesini Hümeyra, kardeşi Volkan’ı ise Ata Demirer canlandırdı. Ata Demirer, 3. sezon başında diziden ayrılma isteğini senarist Gülse Birsel ve yapımcı Sinan Çetin'e bildirdi ve sezon sonunda ise diziden ayrıldı.[20] Fakat oyuncu, diziye 6. sezonda tekrar geri döndü.[21][22] Ana oyunculardan biri olan Hümeyra, dizinin 5. sezon finalinden sonra oyuncu kadrosundan ayrıldı.[23] Sütçüoğlu rezidansında var olan diğer karakterleri diziye 4. sezonda dahil olan Hasibe Eren ve Tolga Çevik canlandırdı.[24] Tolga Çevik, dizinin 4. ve 5. sezonlarında dizide yer alırken, 5. sezondan sonra Komedi Dükkanı adlı TRT 1 ekranlarında yayınlanan komedi programına ağırlık vermek mazeretiyle diziden ayrıldı.[25] Gazanfer Özcan'ın 17 Şubat 2009 tarihinde vefat etmesinden sonra diziye Hasibe Eren'in canlandırdığı Makbule'nin anne ve babası rolleriyle Müşfik Kenter ile Özcan'ın eşi Gönül Ülkü Özcan katıldı.[26]

Dizide yer alan mekânlardan biri olan ve diziye adını veren Avrupa Yakası dergi ofisindeki karakterleri, deneyimli oyuncuların yanı sıra genç oyuncular canlandırdı. Derginin patronunu Yıldırım Öcek; ilk zamanlar genel müdür iken daha sonra derginin fotoğrafçısını ayrıca dergide röportajları yapan Aslı'nın eski kocasını Levent Üzümcü; derginin editörünü Şenay Gürler; derginin modacısını Hale Caneroğlu; derginin çaycısını Sarp Apak; derginin idare müdürünü Engin Günaydın ve derginin ortağının kızını Binnur Kaya oynamaktadır. İlk üç sezonda dergi ofisinde çaycı rolünü oynayan Bülent Polat[27] ve derginin patronunun kızını oynayan Evrim Akın[28] diziden 3. sezon sonunda ayrıldı. Evrim Akın yaptığı açıklamada diziden sıkıldığından dolayı diziden ayrıldığını belirtti.[29] Sarp Apak, diziye 4. sezonda[24], Binnur Kaya ise diziye 5. sezonda[30][31] dahil oldu. Diziden 5. sezon sonunda ayrılanlar arasında Yaprak'ın kocası ve aynı zamanda derginin hissedarı Kubilay'ı ve onun fakir kardeşi Gülenay'ı canlandıran Vural Çelik de yer aldı.[32]

Sütçüoğlu Muhallebicisi'de daha çok görünen karakterleri Veysel Diker ve Yavuz Seçkin canlandırdı. Timur Acar[33] ve Ömür Arpacı[34] diziye sonraki sezonlarda dahil oldular.

4. sezondan itibaren dizide görülmeye başlanan Sütçüoğlu apartmanındaki kapıcı ailesindeki karakterleri Peker Açıkalın, Bihter Özdemir, Ececan Gümeci, Celal Belgil ve Şensel Uykal canlandırdı. Peker Açıkalın'ın diziden ayrılmasından sonra[35] diziye Cesur rolü ile Gürgen Öz katıldı.[36] İlerleyen bölümlerde Gürgen Öz, dizide istediği performansı alamadığı gerekçesi ile dizinin yılbaşı için çekilen bölümünden sonra diziden ayrıldı.[37] 4. ve 5. sezonlarında aynı karakterini canlandıran Özdemir'in, 5. sezon sonunda Show TV'de yayınlanan Karamel dizisine başrolünü alması mazeretiyle diziden ayrıldı.

Dizide ilk zamanlar konuk oyuncu olarak katılan Hakan Yılmaz,[38] ilerleyen bölümlerde dizinin kadrosunda yer aldı. Rutkay Aziz ve Suna Keskin, programda Cem'in anne ve babasını canlandırdılar. Rutkay Aziz, 5. sezon sonrası Gurbet Kuşları adlı TV yapımında yer alacağı için diziden ayrılmasına rağmen[39] 6. sezonda dizinin jeneriğindeki oyuncu kadrosunda Rutkay Aziz'in adı yer almaya devam etti ve ilerleyen bölümlerde diziye geri döndü.[40]

Konuk oyuncular

Avrupa Yakası dizisinde birçok oyuncu ve ünlü kişi çeşitli rollerde diziye konuk oyuncu olarak katıldılar. Bazı oyuncular, dizideki kurgusal karakterlerle var olan çeşitli ilişkiye göre katılırken (örneğin Nurhan Damcıoğlu, Azamet Yenge olarak yer aldı), ünlü kişiler ise genelde kendilerini oynadılar (örneğin Sezen Aksu, Teoman vs.) ve dizinin özel bölümlerinde yer aldılar. Diziye sürekli katılan konuk oyuncular (örneğin Didem Erol) da oldu.

Yapım

Dizinin senaryosu Gülse Birsel tarafından yazıldı. Daha önce aynı kanalda g.a.g. adlı TV reklamlarını yorumlayan mizahi bir programı sunan ve programın metinlerini hazırlayan Birsel, diziye konu olacak hikâyeyi bulduktan sonra saatte dört-beş sayfa yazdığı senaryoyu ortalama dört günde bitirmektedir.[41] Birsel, karakterleri yazarken kendisinde var olan ruh halini, "yazarken, bazen sanki kulağıma kendi repliklerini, kendi şakalarını fısıldadılar, kendi hikâyelerini yarattılar." sözleriyle dile getirdi.[18] Yönetmen koltuğunda ilk sezonda Hakan Algül yer alırken, ikinci sezondan sonra Jale Atabey diziyi yönetti. Dizinin yapım şirketi, Sinan Çetin tarafından 1986 yılında kurulan Plato Film'dir.

Mekân

Sütçüoğlu Apartmanı

Avrupa Yakası, 2004 yılından 2009 yılına kadar Plato Film'in Taksim'deki Plato stüdyolarında çekildi. Hikâye, Nişantaşı'nda geçtiğinden, hikâyeye bağlı olarak dizi içinde çeşitli kurgusal mekânlar oluşturuldu. Bu mekânların bazıları (örneğin Sütçüoğlu Apartmanı, Sütçüoğlu Muhallebicisi, Avrupa Yakası dergi ofisi) tüm sezon boyunca sabit kalırken, diğer kurgusal mekânlar (Soho, Asparagus, Havyar Restaurant) ise değişti.

Müzik

Programın müzikleri Cenk Durmazel ve Cenk Sarkuş tarafından yapıldı. Jenerikte yer alan şarkı ise Hale Caneroğlu tarafından seslendirildi. Caneroğlu ayrıca dizide çeşitli sahnelerde şarkılar da söyledi.[42] Ata Demirer (Fındık - Fıstık) ve Sarp Apak (Aşkınla Yandım) da dizide şarkı söylediler.

Maliyet

Saklambaç adlı bir araştırma şirketinin 2008 yılında yaptığı araştırmalar sonucu Avrupa Yakası dizisinin maliyeti bölüm başı 400 bin TL olduğu belirlendi.[43][44] Dizi, Kurtlar Vadisi'den sonra en yüksek bütçeli ikinci televizyon yapımı oldu. Avrupa Yakası, ilk beş sezon sonunda 40 milyon YTL'lik ciro yaptı. Yapımcısı olan Sinan Çetin, diziden 4 milyon dolar kazandı. 2008 yılında meydana gelen ekonomik krizden etkilenen program, Ocak (2009) ayı boyunca iki haftada bir yayınlandı.[45]

Süre

Dizi, yayınlandığı ilk 169 bölüm boyunca 90 dakikalı bir süreye sahip iken 2008 yılında meydana gelen ve dünya genelini etkileyen ekonomik kriz, Türk medyasını da etkiledi. TRT 1 ekranlarında gösterilen Doludizgin Yıllar dizisinden sonra Avrupa Yakası dizisinde de gösterim süresi kısaldı. Senarist Gülse Birsel daha önce verdiği röportajlarda dizinin süresinin kısalmasını istediğini belirtmişti. ATV yönetimi ile görüşen Plato Film yetkilileri, Avrupa Yakası'nın ayda üç kez 73 dakika bir kez de 85 dakika yayınlanması konusunda anlaştı.[46]

Etkileri

Sosyal yaşama etkileri

Dizinin popülerliği tüketici piyasasına da yansımıştır. Gaffur tiplemesi ile Peker Açıkalın'nın dizide kullandığı pijama Türkiye piyasasında satılmaktadır.

Peker Açıkalın'ın canlandırdığı kapıcı ailesinin oğlu Gaffur karakterinin üzerine sürekli giydiği çizgili pazen pijama yeniden moda oldu.[47] Sümerbank'ın yıllar önce ürettiği fakat son dönemlerde pek giyilmeyen pijama, program ile birlikte tekrar popüler oldu ve vitrinlerdeki mankenlere giydirilen pijamalara ‘Gaffur pijaması geldi’ yazılı levhalar asıldı.[47] Basında çıkan haberlerde bazı yerlerde (örneğin Batman[48]) pijamaların yok sattığı[49] ve karaborsaya düştüğü yazıldı.[50] Gaffur'un diziden ayrılmasıyla satışlar durdu.[51] Ayrıca karakterin etkisiyle Şırnak'ta çubuklu pijamayla maç yapan `Gaffur Nasılım Spor` ve Beyoğlu'nda Gaffur isimli rock grubu kuruldu.[52] Şırnak'ın İdil ilçesinde bir grup genç, `Gaffur `Nasılım` Spor`u kurarak İdil Kaymakamlığı tarafından düzenlenen halı saha futbol turnuvasına katıldı.[53]

Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Kurumunun üç ayda bir yayınladığı dergide "Aile Kurumuna Yönelik Güncel Riskler" başlıklı yazısında Türk aile yapısını olumsuz etkileyen kişilerden biri de Hasibe Eren'in canlandırdığı Makbule Kral karakteri olduğu belirtildi. Makbule'nin İzzet'ten boşanıp, dayısının evini eski flörtü Burhan'la paylaşması buna neden olarak gösterildi.[54][55][56] Makbule ve diğer dizi karakterlerinin, izleyici bağlamında arzu edilmeyen davranış modelleri yaratarak toplumsal yaşamı riske sokmakta olduğu belirtildi. Bu makaleyi ele alan Dr. Ünal Şentürk, daha sonra yaptığı açıklamalarda Aslı ve Cem'in boşanma nedeni bilinmediği ve aynı evde yaşamalarını da toplumsal bir risk olarak gösterdi.[57] Dizinin senaristi Gülse Birsel bu konuda yazdığı yazıda şunları belirtti:[57]

«  Makbule'ye iftira atılmıştır, onuru çiğnenmiştir. Kendisi eteği belinde, namuslu, örf ve âdetlerine bağlı bir ev kızıdır. Ayrıca da eski sözlüsü Sayın Altıntop'la aynı evde değil yan yana evlerde yaşamaktadırlar »

Türkiye'de 3 Temmuz 2005'ten beridir uygulanan Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezlerinin Kurulmasına İlişkin Kanun'un önemi açıklanırken Engin Günaydın'ın canlandırdığı Burhan karakteri, dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından örnek gösterildi.[58]

Memur-Sen konfederasyonuna bağlı Diyanet-Sen Genel Teşkilatlanma Sekreteri, Avrupa Yakası ve diğer dizilerde kullanılan isimlere tepki gösterildi. Burhan, Taceddin, Gaffur isimlerinin kökeninin dine dayandığını ve bu isimlerin verildiği karakterlerin ise kötü, saf ve aptal olmasından dolayı milletin milli ve manevi duygularında onarılması güç tahribatlara yol açtığını iddia etti.[59]

Oyunculara etkisi

Avrupa Yakası dizisinde var olan karakterleri canlandıran oyuncuların, dizide gösterdikleri performans sonucu çoğu reklam ve sinema filmlerinde yer aldı. Dizi başladıktan sonra kadrodan 8 oyuncu, reklam filmlerinde oynamaya başladı.[60] Levent Üzümcü (Garanti Bankası), Gülse Birsel (Turkcell, TTNET), Ata Demirer (Vestel), Evrim Akın (Bellona), Hümeyra (Taç perde), Bülent Polat (Blue House), Yavuz Seçkin (Aras Cargo), Veysel Diker (Kompen) reklamlarda yer aldılar. Sonraki dönemlerde Şenay Gürler ve Gazanfer Özcan da reklamlarda rol aldılar.[61] Diziye 3. sezonda katılan ve canlandırdığı karakter ile popülaritesi artan Engin Günaydın, Garanti Bankası reklamlarında yer alırken,[62] Gülse Birsel, Whirlpool;[63] Sarp Apak, Turkcell;[64] Hasibe Eren ise Şekure adlı kurgusal bir karakteri canlandırdığı Akpet,[65] Binnur Kaya[66] ise 6. sezonda canlandırdığı Dilber Hala karakteriyle D-Smart reklamlarında yer aldılar.

Sarp Apak, Bülent Polat gibi dizide popüler olan oyuncular çeşitli sinema filmlerinde rol alırken, 2003’te Gayet Ciddiyim, 2004'te Hâlâ Ciddiyim ve 2005'te Yolculuk Nereye Hemşerim adındaki kitaplarını piyasaya sunan dizinin senaristi ve oyuncusu Gülse Birsel, RTÜK'ün yirmi dakikada bir reklam kuşağına girilecek kuralının sonucu dizinin süresinin 90 dakikası olması sebebiyle haftanın yedi günü dolu olmasıyla kitap yazamadığını belirtti.[67]

Jet Sosyete'nin 2020 yılbaşı özel bölümünde Ata Demirer ve Gülse Birsel, Avrupa Yakası'nda canlandırdıkları karakterler ile yer aldılar.[68]

Yayın takvimi

SezonGösterim Günü ve SaatiSezon BaşlangıcıSezon FinaliÇekilen Bölüm SayısıBölüm AralığıTV SezonuTv Kanalı
1.SezonÇarşamba 20:0011 Şubat 200423 Haziran 2004191 - 192004atv
2.SezonÇarşamba 20.008 Eylül 200415 Haziran 20053920 - 582004 - 2005atv
3.SezonÇarşamba 20:0014 Eylül 200521 Haziran 20063559 - 932005 - 2006atv
4.SezonÇarşamba 20:0013 Eylül 200627 Haziran 20073794 - 1302006 - 2007atv
5.SezonÇarşamba 20:0019 Eylül 20074 Haziran 200832131 - 1622007 - 2008atv
6.SezonÇarşamba 20:0024 Eylül 200824 Haziran 200928163 - 190 (Final)2008 - 2009atv

Ödüller

DVD

Dizinin DVD olarak sadece 19 bölümden oluşan ilk sezonu yayınladı. 7 Mart 2005 tarihinde piyasaya çıkan DVD'de bölümler dışında ayrıca kamera arkası görüntüler ve oyuncularla yapılan röportajlar da yer aldı. VCDler de ise iki bölüm mevcut. Plato Film, Palermo ve atv'nin ortaklığıyla çıkarılan 'Avrupa Yakası'nın DVD ve VCD'lerinin korsan satışının önlenmesi için de özel bir afiş hazırlandı.[78] Dizinin diğer sezonları ise DVD olarak piyasaya sunulmadı.

Gelişmeler

Sansür

Avrupa Yakası dizisi çeşitli sansürlere maruz kaldı. Özellikle RTÜK'ün uyguladığı sansürleme (bipleme) ve buzlama tekniği ön plana çıktı. Örneğin 6. sezonda Ata Demirer'in canlandırdığı Volkan karakterinin üzerine giydiği tişörtte "Hotmail" sitesine ithafta bulunarak yazılan "Hotmale" yazısı, atv tarafından buzlama tekniği ile dizinin tekrar bölümlerinde sansürlendi.[79] "Hotmale" kelimesi geylere yönelik içeriğiyle tanınan popüler bir İnternet sitesinin ismi olması ve Türkçe karşılığı "azgın" ya da "seksi" olması buna neden oldu. Ata Demirer yaptığı açıklamada kelimenin gay porno sitesi olduğunu bilmediğini belirtti.[80] RTÜK'ün buzlama tekniği, dizinin 166. bölümünde Tahsin Bey'in elinde tuttuğu Sabah gazetesinin bir bölümünün buzlanması ile tekrar yer aldı.[81] Buzlanan kısım ise gazetede yer alan bir reklamdı. 169. bölümde ise dizi yayınlanmadan önce RTÜK`ün Türkçenin kötü kullanıldığı gerekçesiyle daha önceki bir bölüm için verdiği uyarı yazısı yayınlandı. Daha sonra bölüm, yayınlandığı süre boyunca yaklaşık olarak 80 kez biplendi. Verilen bilgilere göre "manyak", "aptal", "geri zekâlı", "çüş", "salak" gibi kelimelerin sansürlendiği ortaya çıktı.[82]

Oyuncu değişimleri

Avrupa Yakası dizi, 6 sezon boyunca ana kadrosundan birçok oyuncu kaybetti ve dizinin kadrosuna çeşitli dönemlerde farklı oyuncular katıldı. Diziye, 2. sezonda katılan Vural Çelik dizinin kadrosuna giren ilk oyuncu oldu. 3. sezonda Engin Günaydın, aynı sezonun ilerleyen bölümlerinde Rutkay Aziz, Suna Keskin de kadroya dahil olurken, sezon sonunda Ata Demirer,[c] Evrim Akın ve Bülent Polat diziden ayrıldı. Dizinin sonraki sezonlarında Peker Açıkalın,[a] Tolga Çevik,[a] Hasibe Eren, Sarp Apak, Binnur Kaya, Timur Acar, Ömür Arpacı,[b] Hakan Yılmaz,[b] Gürgen Öz[a] gibi oyuncular dizinin ana kadrosunda yer alırken; dizinin farklı sezonlarında Hümeyra, Vural Çelik gibi oyuncular diziden ayrıldılar. Gazanfer Özcan'ın vefatıyla diziye Müşfik Kenter ve Gönül Ülkü diziye en son dahil olan oyuncular oldu.

Notlar

  • a. ^ Bu oyuncular, dizinin oyuncu kadrosundan daha sonra ayrıldılar.
  • b. ^ Bu oyuncular, diziye ilk zamanlar konuk oyuncu olarak katıldılar. İlerleyen bölümlerde dizinin oyuncu kadrosunda yer aldılar.
  • c. ^ Ata Demirer, 6. sezonda diziye geri döndü.

Kaynakça

  1. "Avrupa Yakasında sürpriz son". Star. 22 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2009.
  2. "Avrupa Yakası bitiyor". Mynet. Erişim tarihi: 5 Kasım 2008.
  3. "Avrupa Yakası 73 dakika yayınlandı". Mynet. Erişim tarihi: 29 Kasım 2008.
  4. "Gülse Birsel"Avrupa Yakası" ile ekranlarda". 7 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2008.
  5. "19:50 Avrupa Yakası". Sabah gazetesi. 10 Ocak 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2008.
  6. "19:50 Avrupa Yakası". Sabah gazetesi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2008.
  7. "Kahkaha geri döndü". Sabah gazetesi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2008.
  8. "'Avrupa Yakası' tatile düğünle giriyor". Sabah gazetesi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2008.
  9. "Biri çok komik diğeri romantik". Sabah gazetesi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2008.
  10. "Avrupa Yakası'ndan düğünlü sezon finali". Sabah gazetesi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2008.
  11. "Avrupa Yakasına 3 Yeni Karakter". 24 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2008.
  12. "Avrupa Yakası'nın sezon finalinde olay var!". Sabah gazetesi. 20 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2008.
  13. "Komediyle dram kapışıyor". Yeni Şafak gazetesi. 17 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2008.
  14. "Burhan zor durumda". 7 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2008.
  15. Aydoğdu, Atilla. "Hayır inanmıyoruum... Avrupa Yakası bitiyormuş". Akşam gazetesi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2008.
  16. "GÜLSE BİRSEL, AVRUPA YAKASI BİTİNCE NE YAPACAK?". medyatava.com. 27 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2008.
  17. "Avrupa Yakası Volkan'la başlıyor". haberaktuel.com. 7 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2008.
  18. Birsel, Gülse. "Veda etmek fuzuli üzüntü ama..." Sabah. 15 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2009.
  19. "4 milyon dolar kazandıran dizi". Milliyet gazetesi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2008.
  20. "ATA DEMİRER AVRUPA YAKASI'NDAN NEDEN AYRILDI?". Hürriyet gazetesi. 18 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2008.
  21. "Ata Demirer avrupa yakası'na geri döndü.!". Haber37. 4 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2008.
  22. "VE ATA DEMİRER GERİ DÖNDÜ!". gecce.com. 21 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2008.
  23. "Hümeyra ile Vural Çelik, Avrupa Yakası'ndan AYRILIYOR". Erişim tarihi: 4 Kasım 2008.
  24. "Avrupa Yakası'na yeni isimler katıldı". Şok gazetesi. 17 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2008.
  25. "HANGİ OYUNCU DİZİDEN AYRILDI". 9 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2008.
  26. "Gönül Ülkü ve Müşfik Kenter Avrupa Yakası'nda". Milliyet. Erişim tarihi: 30 Mart 2009.
  27. "Şesu`ya tehdit". Star. Erişim tarihi: 6 Kasım 2008.
  28. "Avrupa Yakası kaynayan kazan". Akşam. Erişim tarihi: 6 Kasım 2008.
  29. "Selin Avrupa Yakası'ndan neden ayrıldı?". Erişim tarihi: 6 Kasım 2008.
  30. "Binnur Kaya, Avrupa Yakası'nda". 22dakika.org. Erişim tarihi: 6 Kasım 2008.
  31. "Yabancı Damat'ın Nazire'si Avrupa Yakası'nda..." Zaman gazetesi. 19 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2008.
  32. "Avrupa Yakası'ndan kırgın ayrıldı". Habertürk. 20 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2008.
  33. "Erkek Hayranım Kadından Daha Çok". Günaydın. 17 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2008.
  34. "LAZ DURSUN'UN HAYALİ ÇOK BÜYÜK". 20 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2008.
  35. Uğur Türkmen. "Gaffur diziden neden ayrıldı". Milliyet. 19 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2008.
  36. "Gürgen Öz röportajı". 24 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2008.
  37. "Ya Gürgen?". 11 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2008.
  38. "MİSAFİR OYUNCU OLARAK KATILDIĞI AVRUPA YAKASI'NDA ANA KARAKTERLERDEN BİRİ HALİNE GELDİ!.. KİM Mİ?". 17 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2008.
  39. "RUTKAY AZİZ AVRUPA YAKASI'NDAN NEDEN AYRILDI?". 20 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2008.
  40. "Avrupa Yakası'na geri döndü". Sabah. Erişim tarihi: 23 Ocak 2009.
  41. "Avrupa Yakası Hakkında Her şey". Kral Magazin. 18 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2008.
  42. "Yaprak, sevgililerden dertlli". Tempo. 20 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2008.
  43. "KURTLAR VADİSİ BÜTÇEDE DE BİRİNCİ". Habertürk. 20 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2008.
  44. "Hangi dizi kaç paraya mal oluyor?". Bugün gazetesi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2008.
  45. "Avrupa Yakası'nda tatil yok". Star. Erişim tarihi: 23 Ocak 2009.
  46. Bülbül, Yusuf. "'Avrupa Yakası' da kısaldı". Zaman gazetesi. 18 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2008.
  47. "'Gaffur pijaması' modası". Milliyet gazetesi. Demirören Haber Ajansı. Erişim tarihi: 4 Kasım 2008.
  48. "BATMAN: GAFFUR PİJAMALARI BATMAN'DA YOK SATIYOR". Erişim tarihi: 4 Kasım 2008.
  49. "Gaffur 'pijamaları' yok satıyor". 18 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2008.
  50. "Gaffur pijamaları karaborsaya düştü". 17 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2008.
  51. "Gaffur gitti, satış bitti". Star. Erişim tarihi: 5 Kasım 2008.
  52. Seçkin Şenvardar. "Çubuklu pijamalı yeni kahraman". Star gazetesi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2008.
  53. "Gaffurspor". Akşam gazetesi. 7 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2008.
  54. "Türk aile yapısına zararlı TV dizileri". Haber7. Erişim tarihi: 2 Kasım 2008.
  55. "`Toplumsal yaşamı riske sokan karakterler`". Haber Aktüel. Erişim tarihi: 2 Kasım 2008.
  56. "Makbule Türk ailesini tehdit ediyor". Time Turk. Erişim tarihi: 2 Kasım 2008.
  57. "Gülse'den şok cümleler". Sabah. 15 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2008.
  58. "Denetimli serbestliğe 'Avrupa Yakası' örneği". Taraf. 22 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2008.
  59. "Ekrandan tahribata son verilsin". Millî Gazete. Erişim tarihi: 1 Kasım 2008.
  60. Serin, Ayten. "Avrupa Yakası Reklam Ajansı". Hürriyet. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2008.
  61. "Avrupa Yakası reklam fabrikası". Sabah. Erişim tarihi: 9 Kasım 2008.
  62. "İşte en çok kazanan reklam yıldızı". Erişim tarihi: 9 Kasım 2008.
  63. "Birsel, Whirlpool'un "tazyik"i altında..." 17 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2008.
  64. "Artık Selo yok... Yerine Tanrıverdi geldi..." Erişim tarihi: 9 Kasım 2008.
  65. "Reklam dünyasında yeni bir ikili doğdu". Sabah. Erişim tarihi: 9 Kasım 2008.
  66. "Dilber Hala reklam yüzü oldu". Sabah. Erişim tarihi: 12 Mart 2009.
  67. "'RTÜK yüzünden kitap yazamıyorum!'". 17 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2008.
  68. "Gülse Birsel'den sürpriz: Avrupa Yakası'nın Volkan'ı Jet Sosyete'de". T24. 25 Aralık 2019. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2019.
  69. "Medya Oscarları sahiplerini buldu". Birgün. 1 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2009.
  70. "Gazanfer Özcan'a 'komedinin onuru'". Sabah gazetesi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2008.
  71. "'35. Altın Kelebek Ödülleri dağıtıldı"". 6 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2008.
  72. "Galatasaraylılar'ın en iyisi 'Avrupa Yakası'". 19 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2008.
  73. "34. Altın Kelebek Ödülleri sahiplerini buldu". Mynet. 26 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2008.
  74. "Altın Kelebek ödülleri sahiplerini buldu". 11 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2008.
  75. "ALTIN KELEBEK SENARYO ÖDÜLÜ'NÜ "CEMBERİMDE GÜL OYA," ALDI". Erişim tarihi: 6 Kasım 2008.
  76. "Türkiye'nin Emmy'si Beyaz İnci TV Ödülleri sahibini buldu". 28 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2008.
  77. "Çocukların tercihi: Avrupa Yakası". 13 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2008.
  78. 02.03.2005 tarihli Sabah Gazetesi
  79. Aytuğ, Yüksel. "Volkan'ın tişörtü buz kesti!". 7 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2008.
  80. "Tişörtü severek giydim, meğer gay sitesiymiş". 15 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2008.
  81. Aytuğ, Yüksel. "Ekranda buzul çağı ilkelliği". 21 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2008.
  82. "Avrupa Yakası tam 80 kez 'bip'lendi !". sıcakgundem.com. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2008.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.