Dadı

Dadı, evlerde çocuğa bakan kimse. Geleneksel olarak dadılar büyük hanelerde çalışır ve doğrudan evin hanımefendisine izahat verir. Günümüzde modern dadılar, evdeki diğer işçiler gibi koşullara ve işverenlerinin kararlarına bağlı olarak yatılı veya gündüz olarak çalışırlar. Çocuk bakımında uzmanlaşmış birçok iş bulma kurumu bulunmaktadır.

Mary Cassatt tarafından çizilen ve bir çocukla dadısının resmedildiği tablosu.

Dadılar diğer çocuk bakıcılarından biraz farklıdır. Bir çocuk bakıcısı, kendi evinin dışında ve küçük bir işletmeda çalışır; yaşadıkları ülkeye bağlı olarak devlet izni gerekli olabilir veya olmayabilir. Çocuğun bakımında anneye yardımcı olan kimse evde yatılı kalabilir ya da sadece gündüz çalışabilirken çocuk bakımının yanı sıra ev işlerinde de evin hanımına yardımcı olur. Au pair terimi yurt dışından gelen, ev sahibi ailede yaşayan ve çocuk bakımında yardımcı olurken yerel kültürü ve dili öğrenen eğitimsiz bir genç kadın (veya bazen de erkek) için kullanılmaktadır. Mürebbiye ise bir çocuğun eğitim ve bakımıyla görevlendirilmiş kadındır ve genellikle öğrencilerinin konaklarında kalırlar ve ailenin bir ferdi olarak kabul edilirler.

Tarihi

19. ve 20. yüzyılın başlarında dadılık için genelde "hemşire" (nurse) kullanılmaktaydı ve birçok çocuk bakımı işinde olduğu gibi kadınları kastediyordu. Aslında işe alınan kadının bebeği emzirmesi beklenirdi bu da süt annelik (wetnurse) olarak bilinirdi. Dadılar, tüm dünyada Avrupa sömürge imparatorluklarının yöneticilerinin evlerinde mevcuttu. Avrupalı idari görevlilerinin çocuklarının yerli kadınların bakımına emanet edilmesi sömürge toplumun karakteristik bir özelliğiydi. Sömürge dönemindeki dadılar, görev sürelerine bağlı olarak birden fazla kuşakla ilgilenerek hayatlarını çoğunlukla çocukluktan yaşlılığa kadar efendilerinin evlerinde geçirirdiler. İdari görevliler "yurtlarına" ya da başka bir koloniye gönderildiğinde bu dadılar aileyle birlikte kendi ülkelerinden ayrılması az yaşanır olay değildi.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.