Kurtlar Vadisi Pusu

Kurtlar Vadisi Pusu, yapımcılığını Pana Film'in üstlendiği, daha önce 15 Ocak 2003 tarihinde yayına girip 97 bölüm sürmüş olan Kurtlar Vadisi'nin ve 2007'de 2 bölüm yayımlanıp sonlandırılmış Kurtlar Vadisi Terör dizisinin devamı niteliğindeki Türk yapımı aksiyon, dram ve politik televizyon dizisidir.

Kurtlar Vadisi Pusu
Dizinin afişi
Format Televizyon dizisi
Tür Aksiyon
Dram
Politik
Senarist Raci Şaşmaz (2007-2013)
Bahadır Özdener (2007-2013)
Cüneyt Aysan (2007-2013)
Pana Yazım Grubu (2013-2015)
Murat Koca (2015-2016)
Cahit Kayaoğlu (2015-2016)
Selma Hacıosmanoğlu (2015-2016)
Ayşegül Hacıosmanoğlu (2016)
Yönetmen Sadullah Şentürk (1-51, 71-93)
Zeynep Günay Tan (52-57, 59-62)
Zübeyr Şaşmaz (58, 63-70)
Alican Gebeş (94-99, 162-171)
Selahattin Sancaklı (100-128)
Onur Tan (129-161, 172-229)
Doğan Ümit Karaca (230-300)
Başrol Necati Şaşmaz
Tema müziği bestecisi Gökhan Kırdar
Açılış müziği Kurtlar Vadisi - Jenerik
Ülke Türkiye
Dili Türkçe
Sezon sayısı 10
Bölüm sayısı 300 (bölümleri listesi)
Yapım
Yapımcı Raci Şaşmaz (2007-2013) Necati Şaşmaz (2013-2016)
Mekân İstanbul
Görüntü yönetmeni Ferhan Akgün
Selahattin Sancaklı
Vedat Demir
Veysel Tekşahin
Alper Derli
Mustafa Kuşçu
Gösterim süresi 120 dakika
Yapım şirketi Pana Film
Dağıtımcı firma Pana Dağıtım
Yayın bilgileri
Kanal Show TV (2007-2009)
Star TV (2009-2010)
TNT (2011-2012)
atv (2010-2011, 2012-2014)
Kanal D (2014-2016)
Resim formatı 1080i HDTV
Ses formatı Stereo
Yayın tarihi 19 Nisan 2007 - 16 Haziran 2016
Durumu Sona erdi
Kronoloji
Önce gelen Kurtlar Vadisi (2003-2005)
Kurtlar Vadisi Terör (2007)

19 Nisan 2007'de Show TV'de yeniden gösterime farklı isimle giren Türk, aksiyon, mafya ve derin devlet dizisi olan Kurtlar Vadisi Pusu ilk 3 sezon boyunca Show TV'de gösterilmiştir. 4. sezonda maddi sebeplerden Star TV'ye transfer olmuştur. Ancak perşembe akşamları yayınlanan UEFA Avrupa Ligi maçlarıyla dizinin bölümlerinin sık sık çakışması üzerine bir sezon yayımlandıktan sonra anlaşmasını bozarak 5. sezonda atv'ye transfer olmuştur. 6. sezonda TNT'ye geçmiştir. TNT'nin kapanması sebebiyle 7 ve 8. sezonları atv'de yayımlanmıştır. Daha sonra 9 ve 10. sezonlar Kanal D'de yayımlandı.

Dizi, serinin ilk dizisi olan Kurtlar Vadisi'nin 2. sezonu başladığından beri her bölümü perşembe günü yayımlanmıştır. Kurtlar Vadisi Pusu'nun yayımlanacağı günden bahsedilirken "kendi gününde, kendi saatinde" (perşembe 20.00) tabiri kullanılır.

Konu

Polat Alemdar, kendisine verilen görevi başarıyla yerine getirip Türkiye'deki mafyanın tepesinde bulunan Kurtlar Konseyini çökertmiş ve Türkiye'deki mafya yapılanmasının sonunu getirmiştir. Bu görevi layığıyla yerine getirdikten sonra Kamu Güvenliği Teşkilatı (KGT)'nın başına geçer ve devlet adına önemli operasyonlarda bulunmak için harekete geçer. Ancak yeni misyonu daha derin ve tehlikelidir.

Tema

Dizinin 2007'deki afişi.

Kurtlar Vadisi Pusu, ilk üç sezon boyunca küresel güçlerin iç temsilcileri üzerinde yoğunlaşmış ve Polat Alemdar ve ekibi bu iç düşmanlar ile mücadele etmiştir. Ayrıca terörizm meselesi de konu edilmeye başlanmıştır. Dizi, dördüncü sezondan itibaren küresel güçlerin ana aktörlerine yoğunlaşmış, dizide yabancı istihbarat servisleri, yabancı ajanlar yer almış ve bu kişilerle mücadele verilmiştir. Beşinci ve altıncı sezonda iç gruplar ile mücadele edilmişken yedinci sezonda ise İhtiyarlar Heyeti ilk kez ayrıntılarıyla birlikte konu edilmiştir. 2005 yılında ortaya çıkan Tapınakçılar'da 10 yıl sonra yeniden diziye bu sezondan itibaren dahil olmuştur. Ayrıca yedinci sezonun ortasından itibaren son sezona kadar Suriye meselesine de yer verilmiştir. Sekizinci sezonunda ise küresel güçler ile bölgesel güçler arasındaki çatışmalar konu edinilmiştir. Dizide dokuzuncu sezonda Polat Alemdar'ın Kripteks'teki belgeleri açıklaması sonucu başlayan Piramit Operasyonu sonrasında Tapınakçılar ile olan büyük savaş konu edilmiştir. Bu savaş, final sezonu olan onuncu sezona da sıçrayıp diziyi daha karamsar ve ciddi hâle getirmiştir.

Terminoloji

  • İhtiyarlar Heyeti: Türkler devlet kurduğu günden bugüne varlığını sürdüren gizli bir devlet teşkilatıdır. Küresel güçlere karşı Türk devletinin bölgesel bir güç olması için çalışır.
  • Aksaçlı: İhtiyarlar Heyeti üyesi olup üyeler arasından seçilmiş ve heyete başkanlık eden kişidir. En son Aksaçlı Hoca'dır.
  • Naip: Aksaçlı'nın bir numaralı adamı ve yardımcısıdır. Heyet üyesi değildir.
  • Kırmızı Kitap: Türkiye'nin bütün sırlarının yer aldığı kitaptır. Gizli silahların, gizli odaların, stratejik araştırma merkezlerinin yerleri, heyete bağlı olan ve ülkenin strateji geliştirmelerinde kilit rol oynayan şahıslar bu kitapta yer almaktadır. Kırmızı Kitap, İhtiyarlar Heyetinin korumasındadır.
  • Soy Kitabı: Heyetin bütün üyelerinin ölmesi durumunda yeni heyeti oluşturacak özel kişilerin yer aldığı kitaptır.
  • Rasadi Muhafızları: Soy Kitabı'nın muhafızları olan ekiptir. Kim oldukları ve nerede oldukları kimse tarafından bilinmemektedir. Soy Kitabı gerekli olmadıkça ortaya çıkmazlar.
  • Tanrı Dağı: Türklerin en eski geleneğidir, ölenler Tanrı Dağı'na uğurlanır.
  • Kamu Güvenliği Teşkilatı (KGT): Gizli bir istihbarat kurumudur. Doğu Eşrefoğlu tarafından kurulmuştur. İlk başkanı Aslan Akbey'dir. Gayriresmî bir kurum olmakla beraber direkt olarak İhtiyarlar Heyetinin emrindedir. En son başkanı Muhsin'dir.
  • Siber Güvenlik Teşkilatı: İhtiyarlar Heyeti'ne bağlıdır. Siber güvenlikten sorumludur. En son siber güvenlik uzmanı Erdem olmuştur. O öldükten sonra tekrar kurulmamıştır.
  • Finansal Güvenlik Teşkilatı: İhtiyarlar Heyeti'ne bağlıdır. Küresel sermaye savaşlarında ülkenin yararına çalışan bir kurumdur. Kurumun başına en son Sami bey gelmiş, o öldükten sonra da tekrar kurulmamıştır.
  • Siyah Sancak: İhtiyarlar Heyeti'ne bağlı olan bir timdir. Bu tim, Armageddon Timi'ne karşı mücadele verir. Polat Alemdar'ın emriyle Kara tarafından kurulmuştur. Ancak Kara'nın beklenmeyen ölümü ve Suriye'de geriye kalan tim üyeleri ŞEDİD örgütü tarafından öldürülünce tim, Polat'ın emriyle Yasin tarafından yeniden kurulur ve mücadelelerine devam etmektedir ve ŞEDİD'i bozguna uğratarak dağıtmıştır. En son lideri Yasin'dir.
  • Ocaklar: I. Dünya Savaşı başlayınca Osmanlı Devleti, daha iyi bir savunma yapabilmek için merkez olan İstanbul'u güçlü tutmuştur ve Rumeli ile Arap Yarımadası'ndaki topraklarda yeni devletler kurmuştur. Osmanlı Devleti bu devletlerde kurulan, toplam sayıları 52 olan ocaklar aracılığıyla gene bu devletlere hakim olmuştur. Ocaklar, Anadolu'daki Türk Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında çok büyük rol oynamıştır. Bu ocaklar, Cumhuriyet Dönemi'nde de varlıklarını korumuşlardır ve günümüze kadar gelmişlerdir. Ömer Baba'nın ölümüyle Ocaklar'ın İstanbul Sır Katibi Süha Tarık, Ocaklar'ın Baş Sır Katibi'nin Ömer Baba olduğunu Polat'a bildirmiş ve gizli vasiyetini açıklamıştır. Ömer Baba; gizli vasiyetinde Ocaklar'ın liderliğinin Polat'a verilmesini istemekteydi. Süha Tarık, Ocaklar'ın uzun süredir var olmasına rağmen önemli bir icraat gerçekleştirememesinin sebebi olarak Ocaklar'ın başına geçerek düşmanlarla mücadele edecek birinin bulunmadığını ancak Piramit Operasyonu ile Polat'ın bu görevi yapabileceğinin anlaşıldığını da Polat'a bildirmiştir. Böylece Polat bunu kabul etmiştir ve Ocaklar'ın başına geçmiştir. Ocaklar'ın başındaki en son lideri Polat Alemdar'dır.
  • Kurtlar Konseyi: Mafyanın en tepesindeki güçtür. 1983 yılında Mehmet Karahanlı'nın baronluğunda kurulmuştur ve en etkili yılları 2003-2005 arası olmuştur. Konsey, 2005 yılında Nizamettin Güvenç'in Tapınakçalardan aldığı direktifler ile başlattığı operasyonla ve Laz Ziya'yı öldürtmesiyle ve sonunda Polat Alemdar tarafından öldürülmesiyle dağılmıştır. Sonrasında Tapınakçılar, Vahap Kuzuzade'nin oğlu Fehmi Kuzuzade'ye konseyi yeniden kurmasını emretmiştir ve Fehmi, çok geçmeden konseyi yeniden kurmuştur. Bu konsey de Polat Alemdar tarafından tüm üyeleri öldürülerek dağılmış en son baron olan Fehmi Kuzuzade de eski bir KGT üyesi olan Zeynep Oğuz tarafından öldürülmüştür.
  • Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı: Diğer adı Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'dır. İskender Büyük'ün yönettiği müsteşarlıktır. İskender Büyük sağlık sorunlarından dolayı görevden alınınca Ünsal Kemal Alnıaçık müsteşarlığa getirilmiş ve onun da ölümünden sonra dağılmıştır.
  • Gladio: Soğuk Savaş döneminde kurulmuş olan büyük bir derin devlet teşkilatlanmasıdır. Türkiye'de en aktif dönemi 1960-1980 arası olmuştur. En önemli temsilcileri ise Aron Feller ve Bülent Fuat Aras olup İskender Büyük onlar tarafından haberi olmadan kullanılmıştır. Aron Feller, Polat Alemdar tarafından öldürüldükten sonra yerine gelen CİA Türkiye temsilcisi Joseph Beile, Mossad tarafından öldürülünce ve Mossad'in Türkiye temsilcisi olan Shamir Hebron Kuzey Irak'ta Polat Alemdar tarafından öldürüldükten sonra onlara hizmet eden itirafçıların da dağılmasıyla tamamen gücünü yitirmiş ve Türkiye'de faaliyetleri bitmiştir.
  • Tapınakçılar: Dizinin öncesi olan Kurtlar Vadisi dizisinin 3. Sezonunda Doğu Eşrefoğlu tarafından Mehmet Karahanlı öldükten sonra Polat Alemdar'a onun arkasındaki Gölgeler olarak nitelendirdiği, küresel güçlerin en tepesinde yer alan, dünyayı şekillendirme stratejileri olan, gizli ve evrensel bir örgüttür. Yeni Dünya Düzeni hedefi gütmektedir. Tapınakçılar'ın başka bir amacıda, Armageddon Savaşı'nı başlatmaktır. Bunun için Orta Doğu'yu iç karışıklıklara sürüklemişlerdir ve Balkanlar'da da Katolik-Ortodoks Savaşı'nı başlatmayı hedeflemektedirler. Özellikle Memati'nin ölümünden sonra tekrardan faaliyete geçen Tapınakçılar, ihtiyarlar heyetini yok etmeye çalışmış fakat Polat Alemdar'ın akıllı hamleleriyle bunu başaramamıştır. Sonradan ise Abdülhey'in ölümü üzerine Polat Alemdar'ın Kripteks'teki belgeleri açıklaması sonucu başlayan Piramit Operasyonu sonrasında Tapınakçılar, İhtiyarlar Heyeti ile büyük bir savaşa girmişlerdir. Karşılarında hem Ocaklar hem Polat Alemdar'ın kurduğu Siyah Sancak timi vardır.
  • Kutsal Kurtarıcı: Tapınakçılar'ın tanrı olarak taptığı Baphomet onların kutsal kurtarıcısıdır.
  • Yüce Majeste: Tapınakçılar'ın en tepesindeki soylu liderdir. En son Yüce Majeste Karun'dur.
  • Büyük Efendi: Tapınakçılar'ın Yüce Majeste'den sonra en yetkili ikinci ismidir.
  • Büyük Üstat: Tapınakçılar'ın Büyük Efendi'den sonra en yetkili üçüncü ismidir.
  • Armageddon Savaşı: Tapınakçılar, bu savaşın başlaması durumunda kıyametin gerçekleşeceğine inanmaktadırlar ve bu savaşın başlaması için ellerinden geleni yapmaktadırlar.
  • Armageddon Timi: Tapınakçılar'a bağlı olan bir timdir. Bu tim girdiği her ülkeyi kaosa sürükleyecek eylemler yapar. En son lideri Ozi'dir.
  • Lion Timi: İngiltere-İsrail ortaklığında kurulmuş olan bir timdir. Bu tim Royal Army'ye (İngiliz Kraliyet Ordusu) bağlıdır. Brandon tarafından kurulmuştur. En son lideri John Smith'dir.
  • Marcus Timi: Tapınakçılar'a bağlı olan bir timdir. Yüce Majeste'nin ölümü üzerine Tapınakçılar Türkiye'deki etkinliğini sürdürmek için Marcus Timi'ni Türkiye'ye getirmişlerdir. En son lideri Marcus'tür.
  • Dark River Timi: Tapınakçılarla ortak çalışan bir timdir. Merkezi İstanbul olan timin kurucusu ve en son lideri Gölge'dir.
  • ŞEDİD: Suriye ve Irak'ta birçok bölgeyi kontrol etmektedir. Gelmiş geçmiş en güçlü ve en zengin terör örgütüdür. Sadık Biritani tarafından yönetildikten sonra halife olarak John Smith onun yerine geçmiş ve onun tarafından yeni hilafe ilan edildikten sonra John Smith, Suriye'den ayrılmıştır. En son halife bilinmemektedir. Polat Alemdar tarafından kurulan Siyah Sancak timi tarafından bozguna uğratılarak tamamen dağılmıştır. Gerçek yaşamdaki IŞİD'i temsil etmektedir.
  • Sömürgeci Güçler: Coğrafi Keşifler ile birlikte güçlenen hanedanlardır. Başta Britanya İmparatorluğu'nu yöneten hanedan olmak üzere birçok sömürgeci devleti yöneten hanedanlar, sömürgeci güçlerdir. Bu hanedanlar çok uzun zamandan beri vardı ancak Coğrafi Keşifler ile birlikte güçlenince kendilerini iyice belli etmeye başladılar. Sömürgeci güçleri oluşturan hanedanlar Coğrafi Keşifler'den önce dünyanın %9'una hâkimken keşiflerle dünyanın %82'sine hakim oldular. 1914-1918 yılları arasında gerçekleşen I. Dünya Savaşı'nda sonra bu hanedanların tarihe karıştığına herkes inanmıştı. Ancak sadece savaşta yenilen devletlerin hanedanları tarihe karışmıştı. I. Dünya Savaşı'ndan galip çıkan devletlerin hanedanları ise bu yolla kendilerini gizlemişlerdir.

Oyuncu kadrosu ve karakterler

Not: Tabloda yer alan ana karakterlerin detaylı açıklamaları, yardımcı karakterler ile diğer karakterler hakkında detaylı bilgiler ve bölüm numaralarıyla ilgili bilgi edinmek için karakter listesine bakabilirsiniz.

Ana karakterler

Canlandıran OyuncuKarakterHakkında
Necati Şaşmaz Polat Alemdar Dizinin başkarakteridir. İlk başlarda mafyanın içine sızdırılmış bir istihbaratçıydı. Sonradan dizide daha ağır bir hava yakalayıp bir halk kahramanına dönüşmüştür.
Gürkan Uygun Memati Baş Polat Alemdar'ın adamlarından.
Kenan Çoban Abdülhey Çoban Polat Alemdar'ın adamlarından.
Erhan Ufak Güllü Erhan Polat Alemdar'ın adamlarından.
Cahit Kayaoğlu Cahit Kaya Polat Alemdar'ın adamlarından.
Gaye Gürsel Safiye Karahanlı/Kaya Mehmet Karahanlı'nın kızı ve Polat Alemdar'ın kız kardeşi. Cahit Kaya ile evli.
Hakan Boyav Kara Polat Alemdar'la ortak çalışır. Siyah Sancak Timi kurucusu.
Serpil Tamur Nazife Candan Polat Alemdar'ın üvey annesi.
Emin Olcay Ömer Candan Polat Alemdar'in üvey babası.
Erdem Ergüney Deli Hikmet Polat Alemdar'ın çocukluk arkadaşı.
Ayşe Çiğdem Batur Leyla Türkmen/Alemdar Savcı ve Polat Alemdar'ın son eşi.
Doğa Sakarya Elif Alemdar Polat Alemdar'ın kızı.
Hatice Şendil Ebru Duru/Alemdar Polat Alemdar'ın ilk eşi.
Osman Wöber Tuncay Kantarcı Polat Alemdar'ın hastanesinin müdürü.
Sönmez Atasoy Halo Polat Alemdar'ın dostlarından.
Halil İbrahim Kalaycıoğlu Zülfikar Ağa Polat Alemdar'ın dostlarından.
Ali Sürmeli Şeref Zazaoğlu Zülfikar Ağa'nın dostlarından.
Vural Yayan Hoca İhtiyarlar Heyeti başkanlarından.
Kuzey Vargın Adil Eşrefoğlu İhtiyarlar Heyeti başkanlarından.
Ali Buhara Mete Akif KGT başkanlarından.
Esra Şengünalp Aynura KGT üyelerinden.
Ertuğrul Şakar Yasin Siyah Sancak Timi komutanı.
Burak Sevinç Timur Siyah Sancak Timi 2. komutanı.
Görkem Sevindik Pusat Çakır Süleyman Çakır'ın oğlu.
İpek Tenolcay Nesrin Çakır Süleyman Çakır'ın eşi.
Ayla Algan Anadolu Selçuklu Profesör Altay'ın hocası.
Serdar Dinçel Profesör Altay Anadolu Hoca'nın öğrencisi.
Musa Uzunlar İskender Büyük Ordudan atılmış bir asker.
Can Gürzap Davut Tataroğlu Tataroğlu Holding'in patronu.
Sema Şimşek İnci Tataroğlu Davut Tataroğlu'nun kızı.
Hüseyin Avni Danyal Yalçın Bulut Davut Tataroğlu'nun adamı.
Zafer Algöz Yalçın Yıldız Davut Tataroğlu'nun adamı.
Tarkan Tüzmen Alper Özgenç İstihbaratçı.
Sedat Savtak Kâzım Kaşifoğlu İstihbaratçı.
Mesut Akusta Ünsal Kemal Alnıaçık İstihbaratçı.
Ümit Acar Ersoy Ulubey İstihbaratçı.
Recep Cinisli Mete Ağır İstihbaratçı.
İbrahim Gündoğan Mete Aymar İstihbaratçı.
Defne Samyeli Zeynep Oğuz/Asya Tuna Koruma şirketinin sahibi.
Levent Can Fehmi Kuzuzade Yusuf ve Kenan'ın babası.
Doğuhan Güney Yusuf Kuzuzade Fehmi Kuzuzade'nin oğlu.
Andy Garcia Amon Tapınakçıların lideri ve dünya baronu.
Aziz Kybartas Algis Tapınakçı ve Amon'un adamı.
Mauro Martino Kârûn Tapınakçı ve Yüce Majeste'dir.
Mauro Martino Profesör Martin Tapınakçı ve Ra'nın adamı.
Ümit Belen Mr. Key Tapınakçı ve Armageddon Timi komutanı.
Levent Sülün John Smith Tapınakçı ve Lion Timi komutanı.
Ertan Saban Gölge Tapınakçı ve Dark River Timi komutanı.
Luran Ahmeti Ariel Tapınakçı ve Gölge'nin ortağı.
Selahattin Bel Raskoln Rus istihbaratçı.
Orhan Edip Ertürk Tilki Andrei KGB ajanı.
Osman Soykut Aron Feller CİA'nın İstanbul temsilcisi.
Erdal Küçükkömürcü Shamir Hebron Mossad'ın İstanbul temsilcisi.
Oktay Dal Şahmaran Örgüt lideri.
Gülçin Çakır Lale Zara Örgüt lideri.
Mustafa Üstündağ Muro İstanbul'un örgüt lideri.
Kemal Başar Cavit Akarsu Akarsu Holding'in patronu.
Şekip Taşpınar Cevat Akarsu Cavit Akarsu'nun kardeşi.
Neco Mehmet Fikret Hazarbeyoğlu Ahmet Kudret Hazarbeyoğlu'nun kardeşi.
Bozkurt Kuruç Ahmet Kudret Hazarbeyoğlu Hazarbeyoğlu Holding'in patronu.
Selçuk Özer Turan Kaçgar Kaçgar Holding'in patronu.
Ecder Akışık Celal Karacadağ Karacadağ Holding'in patronu.
Nefise Karatay Ahu Toros Toros Holding'in patronu.

Yayın takvimi

SezonYayın günü ve saatiSezon başlangıcıSezon finaliÇekilen bölüm sayısıBölüm aralığıYayın yılıTV kanalı
1. SezonPerşembe 20:0019 Nisan 200714 Haziran 200791-92007Show TV
2. SezonPerşembe 20:0020 Eylül 20075 Haziran 20083210-412007-2008Show TV
3. SezonPerşembe 20:009 Ekim 200811 Haziran 20092242-632008-2009Show TV
4. SezonPerşembe 20:0024 Eylül 20093 Haziran 20103064-932009-2010Star TV
5. SezonPerşembe 20:0023 Eylül 20109 Haziran 20113594-1282010-2011atv
6. SezonPerşembe 20:0022 Eylül 20117 Haziran 201233129-1612011-2012TNT
7. SezonPerşembe 20:0013 Eylül 20126 Haziran 201334162-1952012-2013atv
8. SezonPerşembe 20:0012 Eylül 201312 Haziran 201434196-2292013-2014atv
9. SezonPerşembe 20:0018 Eylül 201411 Haziran 201534230-2632014-2015Kanal D
10. SezonPerşembe 20:0017 Eylül 201516 Haziran 2016

(Final)

37264-3002015-2016Kanal D

Reytingler

Dizinin reytingi çoğunlukla yüksek olmuştur. İlk sezonlarda çoğu bölüm 13-14 civarıyken 15-16'yı da sık sık görmüştür. Televizyonda en çok izlenen bölümü 19, 20 reyting ile 48. bölümdür. Ancak özellikle TNT'deki 6. sezon genellikle düşüktür. Kanal D'ye geçtiği dokuzuncu sezondan itibaren ise ciddi bir düşüş başlamış, 10. sezonla birlikte 300. bölümde 4, 21 ile dibi görmüştür.

Eleştiriler

Dizinin bazı eski devlet görevlilerini olduğundan farklı göstererek yönlendirme yaptığı öne sürülmüştür. Bu karakterler arasında Palaska Zafer (Muzaffer Tekin[1]), Kazım Kaşifoğlu (Kaşif Kozinoğlu[2]), Mete Aymar (Mehmet Eymür[3]) bulunmaktadır.

Dizi yayınlandığı dönemde gündemde olan Çözüm sürecine paralel bir şekilde diziye ilk girdiği bölümlerde organ ve silah kaçakçılığı yapan "Muro" karakterinin daha sonra örgütten ayrılıp sempatik gösterilmeye çalışılması eleştirildi.[4]

Öte yandan dizinin öncülü Kurtlar Vadisi'nin yakaladığı başarıyı kullanarak kamuoyu nezdinde çeşitli yönlendirmeler yapmaya çalıştığı da iddia edilmiştir. Yapımcılar algı iddialarını reddetse de dizide zaman zaman çeşitli alegoriler görmek mümkündür.[5]

İlginç bilgiler

  • Kamyonetini kaybeden biri, 13 yıl sonra dizideki bir sahnede aracını otoparkta görmüştür. Arabasını almaya gittiğinde 47 bin ₺ otopark masrafıyla karşılaşmıştır.[6]

Kaynakça

  1. "Muzaffer Tekin'den şok ifade: Kurtlar Vadisi ile Ergenokon iddianamesi örtüşüyor". Milliyet. 14 Kasım 2008. Erişim tarihi: 25 Eylül 2020.
  2. "Kurtlar Vadisi Kurtlandı". Habertürk. 17 Ağustos 2016. Erişim tarihi: 25 Eylül 2020.
  3. "Eski MİT'çi Mehmet Eymür'den Kurtlar Vadisi eleştirisi". Ensonhaber. 24 Ocak 2007. Erişim tarihi: 25 Eylül 2020.
  4. "Muro 'patladı' tartışma başladı". Milliyet. 4 Ekim 2009. 15 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2020.
  5. "Kurtlar Vadisi hangi derin devletmiş, açıklıyorum!". Ensonhaber. 3 Nisan 2020. 3 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2020.
  6. "13 yıl önce çalınan aracını Kurtlar Vadisi dizisinde buldu". Cumhuriyet. 9 Mayıs 2014. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.