Sadi

Şeyh Sâdî-î Şirâzî (Farsça: سعدی شیرازی Sa'adī-e Shīrāzī; d. 1210, Şiraz - ö. 1292, Şiraz), günümüz İran'da yaşamış olan Türk kökenli bir Türk ve Fars şâir ve İslam âlimi olmakla birlikte, Kur'an ve Ehl-î Beyt ittikadine bağlı olan ve Şiâ-î Bâtınîyye'ye (Alevî-Bâtınî) mensup olan Türkmen bir tasavvuf âlimidir.[1]

Ebu Muhammed Sadi Muslih b. Abdullah b. Müşerrif Şirazi
Doğum Muhammed Sâdî Muslih
1210
Şiraz
Ölüm 9 Aralık 1292
Şiraz
Takma ad Pîr-î Şirâzî veya Şeyh Sâdî Şirâzî
Meslek Şair, Alevî Pîr ve Şeyhi (İslam âlimi)
Dil Türkçe, Farsça ve Arapça
Milliyet Türkmen (Türk)
Eğitim Bağdat şehrindeki Şiî İslam Medresesi
Edebî akım Alevî-Bâtınî (Tasavvuf)
Önemli eser Bostan, Gülistan
Alevî ve Türkmen Pîr ve Şairi olan Şeyh Sâdî'nin Şiraz'daki türbesi
Alevî ve Türkmen Pîr ve Şairi olan Şeyh Sâdî Şirâzî'nin (İran) Şiraz'daki Türbesi

Türk olan Salgur Atabegliği'nin hüküm sürdüğü sırada günümüz İran topraklarının Şiraz kentinde doğmuştur. Çocukken babasını kaybedip dedesi ve amcası tarafından yetiştirilmiştir. Daha sonra Bağdat'a gidip Şiî İslam Medreseleri'nde öğrenimini tamamlamıştır. Malatya'ya kadar geldiğide kendi eserlerinde belirtilmektedir.[1]

30 yıl boyunca Hindistan ve Kuzey Afrika'yı dolaştıktan sonra 1256'da memleketi Şiraz'a dönerek şiirlerini yazmaya başlamıştır. Günümüzdeki en çok konuşulan eserleri Gülistan ve Bostan'dır. Moğol ve Haçlılarla yapılan savaşlara katılmıştır. Haçlılara esir düşmüştür. On dört defa hacca gitmiştir. Bütün şiirlerinde Sadi mahlasına rastlanmaktadır.

Günümüzde Sadi'nin kabristanı Sadi Türbesi, Şiraz'ın başlıca turistik mekânlarındandır.

21 Nisan (İran Takvimi: 1 Ordibeheşt) "Sadi Günü" olarak anılmaktadır.

Eserleri

  • Gülistan
  • Bostan
  • Takrir-i Dibace
  • Akl u Aşk
  • Nasihat-ül Mülûk
  • Havatin

Galeri

Dış bağlantılar

  1. Saʻdî-î Şîrâzî'nin Seyahat ettiği yerler / The places where Sadi Shirazi travelled: 1.25 - Malatya: Türkmen Sâdî’nin eserlerinde bu şehre gittiğine dair ancak bazı araştırmacılar Gülistân’da yer alan: "Alevîler gibi saçlarını ören ve Hicaz kafilesi ile birlikte Şîrâz’a girip, “Alevîyim hacdan geliyorum” deyip padişah için yazdığı kasideyi padişaha takdim edip, ondan ihsanlar aldı. Kendi döneminde bir hilekârın, hilesinin ortaya çıkmasını anlattığı hikâyeye binaen onun bu şehre gittiğini söylemişlerdir. (Kaynak: Sâdî Şîrâzî; 1362:54) 25/1 - ملاطیه: برخی از محققان در گلستان اظهار داشتند كه ترکمن صدی در آثار خود به این شهر می رود: "مانند علویان كه موهای خود را بافته و با گروه حجاز وارد شیراز شدند ،" من علوی هستم ، از زیارت می آیم "و قصیده را به سلطان تقدیم كردند. آنها گفتند که او براساس داستان یک متقلب در زمان خود که از ظهور ترفند خود گفت ، به این شهر رفت. (سعدي شيرازي؛ ١٣٦٢:٥٤)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.