İsmailağa Cemaati

İsmailağa Cemaati, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun İstanbul Fatih'te Çarşamba semtindeki İsmailağa Camii merkez olmak üzere oluşturduğu, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bir cemaattir.

İstanbul Fener'de cemaate ait bir Kur'an kursu.

Manevî olarak cemaatin lideri, cemaat üyeleri tarafından Efendi hazretleri olarak anılan, 1954 yılından emekli olduğu 1997 yılına kadar İsmail Ağa Camii'nin imamlığını yapmış olan Mahmut Ustaosmanoğlu'dur. Cemaat, kendini Sünni Müslümanların bir ilim ve kardeşlik cemiyeti olarak tanımlamaktadır.

Cemaatin erkek üyeleri arasında uzun sakallar, cübbeli ve şalvarlı kıyafetler ve namazlarda taktıkları sarıklar,[1] kadınlarında ise çarşaf yaygındır.

1998 yılında Mahmut Ustaosmanoğlu'nun damadı ve cemaatin önde gelen hocalarından olan Hızır Ali Muratoğlu'nun İsmail Ağa Camii'nde öldürülmesi ve 2006 yılında yine cemaatin önde gelen hocalarından emekli imam Bayram Ali Öztürk'ün öldürülmesi cinayetleriyle gündeme gelmiştir.[2]

Ahmet Mahmut Ünlü, Abdülmetin Balkanlıoğlu, Mustafa Özşimşekler, Hüsamettin Vanlıoğlu, Mehmet Talu, Mahmud Eren, Muhammed Yelkenci, Abdullah Hiçdönmez, Fatih Kalender, İsmail Hünerlice gibi isimler cemaatin tanınmış hocalarıdır.

Lâlegül TV

Lâlegül TV logosu.

Lâlegül TV, dinî bir televizyon kanalı. İsmailağa Cemaatine yakın olarak bilinir. 18 Eylül 2014'te test yayınlarına başlandı, bir ay kadar sonra ise normal yayına geçildi. Kanalın içeriği Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü'nün vaaz, sohbet programları ve İslam'ı tebliğ içerikli programlardan oluşmaktadır. Kanalın genel müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliğini Gürsel Yıldız ve yönetim kurulu başkanlığını Mehmet Kaya yapmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. Ahmet Hakan (3 Eylül 2006). "Bir cemaatin anatomisi". Hürriyet Gazetesi. 4 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2017.
  2. "Eski imam öldürüldü cemaat katili linç etti". 2 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2016.
  3. "Lâlegül TV". Lâlegül TV. Kurumsal bölümü. 12 Ocak 2016 tarihinde kaynağından (HTML) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2015.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.