Kitab-ı Mukaddes'te adı geçen kişilerin mezar yerleri listesi

Aşağıdaki liste, çeşitli yerel ve dini geleneklere göre Kitab-ı Mukaddes'te adı geçen kişilerin mezar yerleri listesidir. Listelenen yerler kesin delillere dayanmamakla birlikte İncil'e ve/veya yerel geleneklerde bahsedilen kaynaklara dayanmaktadır. Lübnan, İsrail, Filistin, Irak, Ürdün ve İran'da, kutsal alanlar olarak atfedilen bazı bölgelerde koruma amaçlı yapılar inşa edildi.

Tevrat'ta bahsedilen kişiler

Kişi Yer adı ve konum Görsel Notlar
Âdem Yahudilik: Atababalar Mağarası, El Halil, Batı Şeria,

Hıristiyanlık: Adem Şapeli, Kutsal Kabir Kilisesi,

Sünni İslam: Atababalar Mağarası, El Halil, Batı Şeria,

Şii İslam: İmam Ali Türbesi, Necef, Irak



Havva Yahudilik: Atababalar Mağarası, El Halil, Batı Şeria,

İslam: Havva'nın Kabri, Cidde, Suudi Arabistan


Habil ve Kabil Nabi Habeel Camii, Zabadani Vadisi, Suriye
Şit Yahudilik: Tiberya, İsrail

İslam: Al-Nabi Shayth, Lübnan,
Bashshit, Filistin



Nuh Nuh'un Türbesi olarak kabul edilen birçok yer bulunmaktadır:


İbrahim, Sare, İshak, Rebeka,Yakup, Esav, Lea Yahudilik: Atababalar Mağarası, El Halil, Batı Şeria, Yahudi geleneğine göre, Esav'ın sadece başı Atababalar Mağarası'nda gömülüdür. Efsanelere göre, İsmail de burada gömülüdür.
İsmail ve Hacer İslam: Hicr-i İsmail, Mekke, Suudi Arabistan[1]
Lut İslam: Bani Na'im, El Halil yakınları, Batı Şeria
Rahel Rahel Türbesi, Beytüllahim civarı, Batı Şeria
Zilpa, Bila Yochebed, Sippora ve Elisheba Maderşahiler Kabri, Tiberya, İsrail
Reuben Nabi Rubin, Palmachim, İsrail Osmanlı döneminde, Araplar sık sık Memlük dönemi yapısını ziyaret ederdi. Günümüzde ise Yahudiler bölgeyi ziyaret ederler.
Yehuda Yehud, İsrail[2]
Şimon Kibbutz Eyal, İsrail.
Aşer ve Naftali Tel Kedesh, Malkia yakınları, İsrail
Gad Ürdün'deki Es-Salt'ın batısındaki Ain El-Jadur ya da Rehovot, İsrail'deki Nevei Ganda.
Dan Beit Shemesh, İsrail[3]
Kedarite Zencan, İran
Zebulun Zevulun'un Kabri, Sidon, Lübnan Geçmişte, İyar'ın sonlarına doğru, Filistin'in en uzak bölgelerinden ve Lübnan'da yaşayan Yahudiler bu mezara hac ziyareti gerçekleştirirdi.[4]
Yusuf, Efrayim ve Menaşe Yahudilik: Yusuf'un Kabri, Nablus (Shechem), Batı Şeria;

İslam: Atalar Mağarası, El Halil, Batı Şeria

Bazı arkeologlar, Yusuf'un, kalah (kale) olarak bilinen bir ortaçağ yapısının yer aldığı Atababalar Mağarası'nın yanında gömülü olduğunu düşünmektedir.

Bazı arkeologlar, Nablus'daki alanın birkaç yüzyıl yaşında olduğuna ve Yusuf Al-Dwaik adında bir Müslüman şeyhin kalıntılarını içerebileceğine inanıyorlar.

Benyamin Kfar Saba, İsrail
Birbirinden 30 m mesafedeki iki yapı (her ikisi de görsellerde görülen) Yahudiler ve Müslümanlar tarafından gerçek mezar olarak kabul edilmektedir. Ancak bu mezar alanları tartışmalıdır, çünkü her iki mezar da Benyamin'in kabilesinin topraklarında yer almamaktadır.
Serah Pir Bekran, İsfahan yakınları, İran[5]
Musa Nibu Dağı Kutsal Kitap'a göre, putlara karşı bir görüş geliştirildiği için (tapınılmasını önlemek adına) Musa'nın mezarının kesin yeri bilinmemektedir.
Harun Harun'un Kabri: Hor Dağı, Petra yakınları Ürdün. Deniz seviyesinden 1350 metre yüksekte, bölgedeki en yüksek zirve noktası; Harun'un öldüğü ve gömüldüğü yer olarak kabul edilmektedir. 14. yüzyıldan kalma bir cami burada Petra'nın ve çevresindeki birçok alanda görülebilen beyaz kubbeyle duruyor.
Eleazar Awarta, Batı Şeria[6] İsrail Savunma Gücü, belirsiz güvenlik durumundan dolayı ziyaretleri İbrani takvimine göre 5 Şabat'a yakın bir gece ile ve sadece Yahudilerle sınıdlandırmıştır.
Ithamar Awarta, Batı Şeria a.g.y.
Yitro Nabi Shu'ayb, Hittin Her yıl 25 Nisan'da Dürziler topluluk meselelerini görüşmek amacı ile bölgede toplanmaktadırlar.
Aholiab Sujod, Güney Lübnan[7] Konum: 33.4428°N 35.5381°E

Nevi'im'de bahsedilen kişiler (Peygamberler)

Kişi Yer adı ve konum Görsel Notlar
Nun Timnath-heres, Kifl Hares, Salfit Valiliği, Batı Şeria
Yuşa Timnath-heres, Kifl Hares, Salfit Valiliği, Batı Şeria İbrani takvimine göre, her yıl 26 Nisan'da, ölüm yıl dönümü nedeniyle bölgeye hac ziyareti gerçekleştirilmektedir.
Caleb Timnath-heres, Kifl Hares, Salfit Valiliği, Batı Şeria
Othniel Ben Kenaz El Halil, Batı Şeria[8]
Shamgar Tebnine, Lübnan[9] Mezara ait bir fotoğraf bulunmamaktadır. Mezar, şu adreste bulunabilir: 33°11'53.9"N 35°25'18.1"E21 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Debora, Barak ve Yael Tel Kedes, İsrail[10]
Samson Beit Shemesh, İsrail[11]
Elkanah Kedita, Upper Galilee, İsrail[12]
Hannah ve Samuel Samuel'in Kabri, Batı Şeria.[13] Diğer kaynaklar, Samuel'in mezarınınİran'ın Save Şehri'nin 30 km dışında bulunduğunu iddia etmektedir. Mezarda hem Yahudiler hem de Müslümanlar dua etmektedir. Birçok dindar Yahudi, Samuel Peygamber'in ölüm yıldönümü olan İyar'da mezarı ziyaret etmektedir.
Eli Shiloh, Samarya
Davud Davud'un Kabri, Zion Dağı, Kudüs Kutsal Kitap'ta geçtiğine göre, Kral Davud kendi kentine gömüldü; Kudüs'ün güneydoğu tepesi David Şehri, batı tepesi ise Mount Zion'dur. "Mezar" Haçlı-dönemi bir anıt mezardır (sembolik, boş lahit). Yapı, M.S. 2. yüzyılın başlarına tarihlenir ve Davud'un burada gömülü olduğu geleneği, Davud'un ölümünden neredeyse bin yıl kadar sonra Bizans Hristiyanları tarafından ortaya konulmuştur.[14]
Abşalom Yad Avshalom, Zeytindağı, Kudüs Arkeologlar mezarı M.S. 1. yüzyıla tarihlemişlerdir. Abşalom ile olan ilişkisi sadece 12. yüzyıla aittir.[15] Yapının tarihi (yaklaşık 1000 yıl) ve Kutsal Kitap'taki bahis (Abşalom'un naaşı, Efrayim ormanında bir çukurda taşlarla örtülmüştü, denilerek bahsedilir) nedeniyle, hiçbir grup tarafından Abşalom'un mezarı olarak düşünülmemektedir.
Abner ben Ner El Halil, Batı Şeria[16] Haham Moses ben Mordecai Bassola mezarı 1522 yılında ziyaret etti.[17] Mezardan bahseden bir kitap Sefer Yihus ha-Tzaddiqim tarafından 1561 yılında yazıldı (Book of Genealogy of the Righteous).[18]
İşaya İşaya Mozolesi, İsfahan, İran[19] ya da Nahal Dishon, (İsrail)
Hushai Yirka, İsrail
İddo Golan Heights,[20]
Yehoşafat Mount of Olives, Kudüs [21]
Elyasa Elyasa'nın Mezarı. İki bölge arasında tartışmalıdır: Carmel Dağı yakınları, Batı Şeria ya da Kfar Yassif, Akka, İsrail
Huldah Mount of Olives, Kudüs
Sıdkiyah Sıdkiyah Mağarası, Eski Şehir [22]
Ezekiel Ezekiel'in Kabri, Al Kifl, Irak 20. yüzyılın ortalarına kadar, 5.000'e kadar Yahudi, Hamursuz Bayramı döneminde mezara geliyordu.[23] Müslümanlar bu mezarı Zülkifl'e ait olduğuna inanmaktadır. (Bir görsel için, bkz:[24])
Baruch ben Neriah Al Kifl, Irak Tam yeri bilinmiyor. Geleneğe göre Baruch'un mezarı şimdiye kadar hiçbir kayıt bulunmayan "Meşhed Ali" adlı bir kasabanın yakınlarındaki Ezekiel'in Kabri'nden yaklaşık 1.6 km uzaklıkta yer almaktadır.
Hosea Antik Yahudi mezarlığı, Safed, İsrail[25]
Amittai Beit Ummar, El Halil yakınları, Batı Şeria Nabi Matta Camisi: Beit Ummar'daki ana cami, Nabi Matta veya Amittai'nin Kabri'ne, yani Yunus'un babasının mezarına ev sahipliği yapmaktadır. Mujir ad-Din Matta'nın "peygamberlik evindeki insanlardan kutsal bir adam" olduğunu yazmaktadır. Yakındaki Halhul, "Yunus ibn Matta" ya da "Amittai oğlu Yunus" yazılı kitabesi ile Yunus'un mezarına ev sahipliği yaptığına ve Matta'nın aslında Amittai'nin Arapça ismi olduğuna ve Beit Ummar Türbesi'nin Amittai'ye ithaf edildiğini doğrulamaktadır. 1226 yılında Eyyübi sultanı el-Mu'azzam, Kudüs valisi Raşid ad-Din el-Mu'azzami'nin gözetiminde bir minareli bir cami inşa etti. Memlükler, camiye eklemeler yapmış ve yüzeyinde çeşitli yazıtlar yerleştirmişlerdir.
Yunus Yahudilik: Mashhad, Kabul, İsrail. (görseldeki)

İslam: Halhul, Beit Ummar yakınları, El Halil.


Mika Kabul, İsrail[26]
Nahum Al Qush, Dahuk'un güneyi, Irak. Bununla birlikte, tarihî hesaplarda bahsedilen diğer iki alan vardır: Elkesi, Celile'deki Ramah yakınları ve Batı Şeria'daki Elcesei.
Habakkuk Kimi kaynaklara göre Huqoq, kimi kaynaklara göre Kadarim, İsrail.[27][28] Kimi kaynaklara göre Toyserkan, İran.[29]

Zephaniah En-Nabi Safi, Güney Lübnan[30] Mezarın fotoğrafı mevcut değil. Mezarın kendisi şu adreste bulunabilir: 33°28'34.0"N 35°31'58.1"E21 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Haggai, Malachi ve Zechariah Peygamberler Kabri, Zeytindağı, Kudüs [31]

Ketuvim'de behsedilen kişiler (Yazılar)

Kişi Yer adı ve konum Görsel Notlar
Eyüp Dürzilik'te: Chouf, Lübnan (görseldeki). Yâkût el-Hamavî, mezarın Al-Şeyh Saad'ta olduğunu kaydetmişken, diğer geleneklere göre ise mezar Salalah, Umman'dadır.
Jesse ve Ruth El Halil, Batı Şeria
Mordecai ve Ester Ester ve Mordecai'nin Kabri, Hemedan, İran Pers Yahudileri hala Purim festivalinde yıllık hac yapmaktadır.
Danyal Danyal'ın Kabri, Susa, İran (görseldeki). Bununla birlikte, Kerkük ve Semerkant'ı içeren altı geleneksel alan daha bulunmaktadır. Kerkük'teki halk, Hananya, Mishael ve Azaria'nın Danyal'ın yanına gömüldüğünü iddia etmektedir.
Ezra Ezra'nın Kabri, Al-'Uzayr, Basra yakınları, Irak 20. yüzyılın ortalarına kadar Yahudi bekçiler tarafından korunuyordu. Bu noktadan sonra, yerel bir Müslüman Iraklı koruma sorumluluğunu üstlendi. Kabri çevreleyen alan, günümüzde Müslüman ibadet yeri olarak kullanılırken odadaki İbranice yazıtlar hâlâ mevcut. Dicle ve Fırat'ın buluştuğu yer.
Lamech İslam: Lamech'in Kabri, Mihterlam, Afganistan
Zechariah ben Jehoiada Zechariah Kabri, Zeytindağı, Kudüs

Yeni Ahit'te bahsedilen kişiler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. Corbin, Henry (2009). "The configuration of the Temple of the Ka´bah.". Temple and Contemplation. Londra: Roudledge. s. 227. ISBN 978-0-710-30129-1. This is the hijr of Ishmael, or the house of Ishmael (Bayt Ismail), where he buried his mother Hagar and where he himself is buried.
  2. "האבות, האמהות, הבנים והנביאים". 20 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018.
  3. "דן בן יעקב". 7 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2013.
  4. "Pilgrimage in Palestine". 14 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018.
  5. Goldman, Shalom (1995). "The Women of the Joseph Story". The Wiles of Women, The Wiles of Men. New York: SUNY Press. s. 115. ISBN 0-7914-2683-1.
  6. https://archive.is/20130108023424/http://www.syt.co.il/showKever.asp?id=337 אלעזר בן אהרן הכהן
  7. "נחלת אשר". 12 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018.
  8. "Otniel ben Knaz". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018.
  9. "Yeshiva.org.il - המשך ענין לבנון". 8 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018.
  10. "מקומות קדושים | קברי צדיקים - הגליל העליון ואצבע הגליל - גבול לבנון - ברק בן אבינעם - SYT". 8 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013.
  11. "שמשון הגיבור". 11 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2013.
  12. "אלקנה". 10 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018.
  13. "מקומות קדושים | קברי צדיקים - ירושלים - צפון ירושלים - שמואל הנביא - SYT". 8 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013.
  14. Jerome Murphy-O'Connor (2008). The Holy Land: An Oxford Archaeological Guide from Earliest Times to 1700. Oxford Archaeological Guides. Oxford: Oxford University Press. ss. 116-117. ISBN 978-0-19-923666-4. 1 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2016.
  15. Jerome Murphy-O'Connor (2008). The Holy Land: An Oxford Archaeological Guide from Earliest Times to 1700. Oxford Archaeological Guides. Oxford: Oxford University Press. s. 133. ISBN 978-0-19-923666-4. 15 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2016.
  16. "Tomb of Avner ben Ner (Abner) in Hebron". 3 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018.
  17. Avraham, David (31 Aralık 1999). In Zion and Jerusalem: The Itinerary of Rabbi Moses Basola 1512-1523. Kudüs: C G Gundation. ISBN 9789652229267. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018.
  18. "URI (ORI) BEN SIMEON - JewishEncyclopedia.com". www.jewishencyclopedia.com. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2016.
  19. Freedman, Warren. (1984) World Guide for the Jewish Traveler. NY: E.P. Dutton Inc
  20. "עידו הנביא". 30 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018.
  21. "יהושפט". 30 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013.
  22. "מקומות קדושים | קברי צדיקים - ירושלים - העיר העתיקה - מערת צדקיהו - SYT". 7 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2013.
  23. "Passover pilgrimage to Ezekiel's tomb in Iraq". 4 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018.
  24. "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018.
  25. "הושע הנביא". 14 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018.
  26. "מיכה הנביא". 8 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013.
  27. "חבקוק הנביא". 1 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018.
  28. "Hukkok". 20 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018.
  29. "آلبوم عکسهای تویسرکان". 21 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018.
  30. "המשך ענין לבנון". 8 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018.
  31. "חגי הנביא". 8 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013.
  32. Caiaphas’ Family Tomb Found, Chicago Tribune, August 14, 1992, http://articles.chicagotribune.com/1992-08-14/news/9203130273_1_caiaphas-ossuaries-burial-cave 21 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  33. The Tomb of Caiaphas’ Unearthed?, The New York Times, August 16, 1992, Author Michael Specter https://www.nytimes.com/1992/08/16/weekinreview/august-9-15-the-tomb-of-caiaphas-unearthed.html 16 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.