Muallak Taşı

Muallak Taşı, Kutsal kaya veya başlangıç kayası, Tapınak Tepesinin merkezinde, üzerine Kubbetüs Sahra inşa edilen kayalık alan. Kayanın altında "ruhlar mağarası" olarak bilinen bir mağara bulunur.

Muallak taşının üstten görünümü.

Yahudiler başlangıç kayası diye adlandırırlar ve Kudüs mabedinin merkezi olan kutsalların kutsalının bu kaya üzerinde bina olduğuna inanırlar. Çünkü geleneksel yahudi kaynaklarına göre Dünyanın yaratılışı bu kayadan başlar.[1] Klasik yahudi kaynakları bu bölgenin kutsalların kutsalı veya sunağın dışı olup olmadığında anlaşmazlık içerisindedirler. If it was the site of the Holy of Holies, that would make this the holiest site in Judaism.[2] Yahudi geleneksel görüşüne göre Kutsalların kutsalı cennet ve yerin ruhsal birleşme yeridir ve bundan dolayı Yahudilerin ibadet ederken döndükleri yerdir.

Diğer görüşe göre bu bölge sunak yeridir ve bu durum kaya üzerinde kan akıtılması için kullanıldığı düşünülen deliğin varlığını da açıklamaktadır.

Mesih Dünya'ya indiğinde insanları bu kaya üzerinden tebliğe çağıracağı inanışı da vardır.

Kaya aynı zamanda Müslümanların Muhammed'in miraca yükselirken üzerine en son bastığı yer olduğuna inandıkları kaya parçasıdır. Müslümanlar için en kutsal ikinci mekandır. Genel olarak Mescid-i Aksa denildiğinde ilk akla gelen yapı üzerindeki altın kubbeli yapıdır.

Tarihçe

Muallak Taşının bulunduğu tepe üzerinde eskiden Kudüs Tapınağı vardı. Abdülmelik bin Mervan bu kaya üzerine Kubbetüs Sahra'yı inşa ettirmiş, Kanuni Sultan Süleyman döneminde taşın çevresi duvarla örülmüştür. Kayanın havada durduğu inancı Türkler arasında çok yaygındır ancak bu durumun İslam sonrası ortaya çıkmış İslam dışı bir inanç olduğu görüşü bilim çevrelerince hakimdir.


  1. Mishnah Kelim 1:6-9
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.