Age of Empires II: The Conquerors

Age of Empires II: The Conquerors (İmparatorlukların Çağı II: Fatihler) Age of Empires II: The Age of Kings'in genişleme paketi ve Age of Empires Serisi'nin dördüncüsü olan gerçek zamanlı strateji oyunu.

Age of Empires II: The Conquerors
Geliştirici Ensemble Studios 
Yayımcı Microsoft
Yapımcı Ensemble Studios
Tasarımcılar Rick Goodman, Bruce Shelley, Brian Sullivan
Motor Genie
Platformlar Microsoft Windows, Apple Macintosh
Çıkış 24 Ağustos 2000
Tür Gerçek zamanlı strateji
Mod Tek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun 

Yenilikler

Medeniyetler

Age of Empires II; The Conquerors oyununda; Age of Kings'deki devletlerin tümü mevcuttur:

  • Britanyalılar, (Britons)
  • Keltler, (Celts)
  • Çinliler, (Chinese)
  • Bizanslılar, (Byzantines)
  • Franklar, (Franks)
  • Moğollar, (Mongols)
  • Persler, (Persians)
  • Sarazenler, (Saracens)
  • Töton Şövalyeleri, (Teutons)
  • Türkler, (Turks)
  • Gotlar ve (Goths)
  • Japonlar. (Japanese)

Oyunda Age of Kings'ten farklı olarak 5 yeni medeniyet vardır:

  • Aztekler, (Aztecs)
  • Mayalar, (Mayans)
  • Hunlar veya Hun Türkleri, (Huns)
  • İspanyollar ve (Spanish)
  • Koreliler. (Koreans)

Önceki devletlerin hepsi aynı temel üzerine kurulmasına rağmen, bu yeni devletlerin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Örneğin, Aztek ve Mayalar atlı asker yapamaz ve tüfek üretemez. Hunlar ev yapamaz çünkü göçebe bir uygarlık olduğu için yerleşik bir hayat sürmemişlerdir. Bu yüzden herhangi bir yerleşim birimi kullanmamışlardır ve popülasyon limiti maksimumdadır. Aztek ve Mayalarla birlikte oyundaki medeniyet kategorilerine Mezoamerika da (Meso-America) eklenmiştir. (Diğerleri: Batı Avrupa, Kuzeydoğu Avrupa, Orta Doğu ve Asya)

Anıtlar

Age of Kings'teki gibi yeni uygarlıkların da birer anıtı bulunmaktadır.

Uygarlık Anıt
Aztekler Tenochtitlan'ın Büyük Piramidi
Hunlar Augustus kemeri
Koreliler Hwangnyongsa
Mayalar Büyük Jaguar Tapınağı
İspanyollar Altın Kule
Mayalar ve Mezoamerikan mimarisi

Askerler

  • Eagle Warrior & Elite Eagle Warrior (koşan piyade)
  • Halberdier (Pikeman'den geliştirilen kargılı piyade)
  • Jaguar Warrior & Elite Jaguar Warrior (Azteklere özgü piyade)
  • Plumed Archer & Elite Plumed Archer (Mayalara özgü koşan okçu)
  • War Wagon & Elite War Wagon (Korelilere özgü zırhlı at arabası)
  • Conquistador & Elite Conquistador (İspanyollara özgü atlı tüfekçi)
  • Hussar (Light Cavalry'den geliştirilen atlı)
  • Tarkan & Elite Tarkan (Hunlara özgü atlı)
  • Petard (Barut fıçısı (petard) ile binaları (kendisiyle birlikte) patlatan yaya asker)
  • Turtle Ship & Elite Turtle Ship (Korelilere özgü zırhlı ve kısa menzilli topçu gemisi)
  • Missionary (İspanyollara özgü hızlı; fakat eşek üstünde olduğu için "relic" kaldıramayan keşiş (monk), misyoner)

Kahramanlar

Görevler

Oyunda dört ana başlıktan ve toplam 25 bölümden oluşan yeni bir görev (campaign) menüsü bulunmaktadır:

  • Attila the Hun:

Hun hükümdarı Rua ölünce; Rua'nın yeğenleri Bleda ve Attila beraber hükümdar oldular. Ancak esas yetki Attila'nın elindeydi. Attila'ya ortadan kaldırarak idareyi tamamen elinde toplamak isteyen Bleda; bir gün kardeşi Attila'yı ava götürdü. Ama Bleda'nın asıl amacı Attila'yı öldürmekti. Ava gitme bahanesiyle Attila'yı istediği yere çeken Bleda, pusuda bekleyen okçulara; Attila'yı öldürmelerini emretti. Ama Attila kaçmayı başararak kampa geri döndü. Durumu öğrenen Hunlar; Bleda ve adamlarını öldürdüler. Böylece Attila, Hunlar'ın tek lideri haline geldi ve ikilik sona erdi.

Attila; kardeşi Bleda öldükten sonra İskitler ile ittifak kurarak Doğu Roma İmparatorluğu üzerine sefer düzenledi ve Niş, Dıraç, Sofya, Selanik, Edirne gibi Balkan şehirlerini yağmalayarak İstanbul civarına kadar geldi. Attila, Doğu Roma'dan istediği miktarda altını aldıktan sonra geri döndü.

Attila, Batı Roma İmparatorluğu ile akrabalık kurarak Batı Roma imparatorunun kızkardeşi Honorya ile evlendi ve çeyiz olarak da Batı Roma topraklarının yarısını istedi. Çünkü Doğu Roma'yı zayıflatan Attila; Batı Roma'yı da çökertmek istemektedir. Çeyiz isteğine olumlu yanıt alamayan Attila, Batı Roma üzerine Galya Seferi'ni düzenledi. Bu savaş sırasında Ostrogotlar'ı (Doğu Gotları) yanına alan Attila; Alanlar ve Vizigotlar (Batı Gotları) ile ittifak yapan Batı Roma ile büyük çarpışmalar yaptı. Orleans, Metz gibi Galya (Fransa) şehirlerini yağmalayan Attila büyük başarılar kazandı. Ama sonuçta iki taraf da ağır kayıplar verdi ve bir sonuç alınamadı.

Attila; Batı Roma üzerine tekrar sefere çıktı ve Alp Dağları'nı aşarak İtalya'ya girdi. İtalya'da birçok Batı Roma şehrini yağmalayan ve Batı Roma ordusunu mağlup eden Attila, Roma önlerine kadar geldi. Attila'nın amacı Roma şehrini yağmalamaktı ve önünde hiçbir engel kalmamıştı. Ancak Papa, Roma'nın önünde bizzat Attila ile görüşür ve Roma'nın bağışlanmasını ister. Bu isteği kabul eden Attila geri döner. Batı Roma imparatorunun kızkardeşi Honarya ile evlenen Attila, İtalya Seferi'nden döndükten sonra, gerdek gecesinde Honarya tarafından öldürülür. Böylece büyük bir efsane son bulur.

  • Montezuma:

Osmanlı İmparatorluğu, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde İstanbul'u fethederek İpek Yolu'nu, Yavuz Sultan Selim döneminde 1516 Mercidabık ve 1517 Ridaniye savaşlarıyla Memlük Devleti'ni yıkarak Baharat Yolu'nu kontrol altına aldı. Bu yüzden Türkler'e bağımlı olmak istemeyen Avrupalılar; Hindistan ve Çin gibi zengin doğu ülkelerine başka yollardan ulaşmak istediler. Bunun sonucunda da Coğrafi Keşifler'i yaptılar. Bu keşiflerle Afrika'nın bilinmeyen kısımları, Okyanusya ve Amerika'yı keşfettiler.

Coğrafi Keşifler'in öncüsü İspanyollar ve Portekizliler olmuştur. Kastil - Argon Kralı Ferdinand ve Kastil - Aragon Kraliçesi İsabella'nın desteğini alan Kristof Kolomb; sürekli batıya doğru giderek Hindistan'a ulaşabileceğini düşünüyordu. Emrine verilen gemilerle Amerika'ya ulaşan Kolomb, burayı Doğu Hindistan zannetti. Daha sonra Amerika Kıtası'na ulaşan İtalyan denizci Ameriko Vespuçi, buranın farklı bir kıta olduğunu anladı. Böylece Britanya İmparatorluğu, Fransa Krallığı, İspanyol İmparatorluğu ve Portekiz İmparatorluğu gibi sömürgeci devletler, Yeni Dünya adını verdikleri Amerika Kıtası üzerine donanmalar göndermeye başladılar.

İspanyollar; ilk başta bugünkü Küba'da bir koloni kurdular. Genç Hernan Cortez'de bu koloniye gelip yerleşmişti. Cortez, Amerika'nın derinliklerindeki hazine efsanelerini duyunca Küba Valisi'nden Orta Amerika'yı keşfetmek için izin istedi. Cortez, İspanya Kralı adına yeni yerler keşfetmekle görevli bir konkistador olarak 1519 yılında, bugünkü Meksika'ya ayak bastı. Burada Maniche isimli yerli bir kadınla tanışıp evlendi. Maniche hem Aztek hem de Maya dillerini biliyordu. Cortez'den İspanyolca'yı da öğrenince Cortez'in tercümanlığını yapmaya başladı. Böylece Cortez, yerlilerle iletişim kurabilmeyi başardı.

Aztekler, düşmanları Tlaxcala'yı mağlup ettikten sonra medeniyetlerini geliştirmişlerdi ve zenginleşmişlerdi. Aztekler, Tenochtitlan'a varan Cortez'i son derece misafirperver karşıladılar ve çok kıymetli hediyeler sundular. Cortez, Tenochtitlan'a gelirken çevre kabilelerin Aztekler'den nefret ettiğini farketmişti. Bu kabileler Aztekler'den nefret ediyordu çünkü Aztekler, yaptıkları devasa piramitlerde çok önem verdikleri dini törenler düzenliyorlardı. Bu dini törenlerde tanrıya kurban olarak insan veriyorlardı. Eğer kurban vermezlerse güneşin doğmayacağına inanıyorlardı. Bu yüzden çevre kabilelere ve Maya şehirlerine seferler düzenleyerek buralardan insan toplarlardı.

Cortez, Aztekler'den nefret eden kabilelerden birçok savaşçı toplayarak Tenochtitlan'a girdi. Kendisine sunulan birçok kıymetli hediyeleri yeterli bulmayan Cortez, şehrin ganimetlerini toplamaya başladı ve şehrin kontrolünü ele geçirmeye çalıştı. Bu yüzden Aztek halkı ayaklandı ve araya girmek isteyen imparator Montezuma'yı öldürdüler. Geri çekilmek zorunda kalan Cortez, çevre kabilelerden bin kadar daha savaşçı topladıktan sonra ormanın derinliklerinde gemiler inşa ettirdi ve bunları katırlar yardımıyla Texcoco Gölü'ne taşıttı. Tenochtitlan şehrinin göl ortasında gölgelik bir ada olmasından ve karaya köprülerle bağlı olmasından faydalanan Cortez şehri hem karadan hem de gölden kuşattı. 80 gün süren kuşatma sonunda Cortez şehri ele geçirdi ve kendisini şehrin valisi olarak tayin etti. Ancak Cortez'in zenginlik ve iktidar günleri çok sürmedi. Yeni keşfedilen bölgelere gelen diğer konkistadorlar Cortez'i iktidardan düşürüp İspanya'ya geri yolladılar. Cortez, İspanya'da kralın gözüne girip tekrar Amerika kıtasına dönmek istediyse de bunu başaramadı. Hayatının sonuna kadar yalnız ve unutulmuş olarak İspanya'da kaldı.

Puvatya Savaşı Tarık bin Ziyad önderliğinde İspanya'ya çıkan Müslümanlar, Vizigotlar Krallığı'nı yıkarak İspanya'nın kuzeyindeki bazı küçük bölgeler hariç İspanya'yı tamamen fethettiler. Daha sonra sınırı geçerek Frank Krallığı'nın topraklarına girdiler. Puvatya Savaşı'nda Charles the Martel liderliğindeki Franklar' yenilen Müslümanlar, Avrupa'da gerilemeye başladılar.

Vinland Olayı Vikingler, Leif Ericson liderliğinde önce İzlanda ve Grönland'ı, daha sonra günümüzdeki Kanada'nın topraklarını keşfettiler ve Kuzey Amerika'ya yerleştiler.

Hastings Savaşı Büyük Britanya'yı işgal eden Harold the Saxon komutasındaki Anglo-Saksonlar buradaki halka zulüm ediyorlardı. Halkın yardım çağrıları üzerine Fatih William (William the Conqueror) liderliğindeki ve Fransa'nın kuzeyinde yaşayan Normanlar, Britanya Adası'na çıktılar ve Anglo-Saksonlar'ı Hastings Muharebesi ile büyük bir yenilgiye uğrattılar. Bu savaşla Fatih William, hem İngiltere hem de Norman tacını giydi.

Malazgirt Savaşı Çeşitli sebeplerle Orta Asya'dan göç eden Türkler yeni bir vatan arıyorlardı. Oğuz Türkleri; yeni bir vatan bulmak maksadıyla çevre bölgelere akınlar düzenlemeye başladı. Nitekim ilki 1018 yılında olmak kaydıyla yapıaln keşifler sonucunda Anadolu'nun, Türkler'in yaşayabilmesi için uygun bir yurt olduğu anlaşıldı ve Anadolu'ya yapılan akınlar yoğunlaştı. Bu yüzden Anadolu'ya hakim olan Bizans İmparatorluğu ile arası açılan Oğuzlar, 1048 Pasinler Savaşı'nda Bizans'ı mağlup ederek Anadolu için ilk ciddi savaşı zaferle noktaladılar ve bazı Doğu Anadolu şehirlerinin fethettiler.

1040 Dandanakan Savaşı'yla Gazneliler'i mağlup ederek bağımsız olan Oğuzlar; Büyük Selçuklu Devleti'ni kurdular ve Anadolu'ya yapılan akınları daha sistemli hale getirdiler. Bu yüzden endişelen Bizans imparatoru Romen Diyojen; 200.000 kişilik kalabalık bir orduyla İstanbul'dan ayrılarak Doğu Anadolu'ya doğru ilerlemeye başladı. İki Malazgirt Ovası'nda karşı karşıya geldi ve savaş Sultan Alparslan'ın komutasındaki Selçuklu ordusunun kesin zaferiyle noktalandı. Böylece Anadolu'nun kapıları Türkler'e açıldı ve Anadolu'nun dört bir tarafında Türk beylikleri kurulmaya başlandı.

Haritalar

Oyunda standart haritalara eklenen 7 haritanın dışında 10 tane de gerçek harita bulunmaktadır: Büyük Britanya, Ege (Byzantium), Orta Amerika, Fransa, İberya, İtalya, Orta Doğu, İskandinavya, Japon Denizi ve Teksas

Oyun Türleri

  • Turbo Random Map (Hızlandırılmış rastgele harita): Birimler daha hızlı üretilir, işçiler daha hızlı çalışır
  • King of the Hill (Tepenin Kralı): Oyun haritanın ortasında kimseye ait olmayan bir anıtla başlar. Amaç, belirlenen süre boyunca anıta sahip olmaktır. Anıt her el değiştirdiğinde süre baştan başlar.
  • Wonder Race (Anıt Yarışı): Bütün oyuncular dost olarak başlarlar. Kendi anıtını tüm oyunculardan önce inşa eden kazanır.
  • Defend the Wonder (Anıtı Koru): Oyunculardan biri oyuna kendi bölgesinde bulunan ve kendisine ait olan bir anıtla başlar. Diğer oyuncular anıtı belirlenen süre içerisinde yıkmaya çalışırlar.

Diğer Yenilikler

  • 26 yeni teknoloji
  • 2 Yeni şifre (hile)
  • Gemiler için kara askerlerine benzer şekilde dizilme imkânı
  • Koçbaşı'nın (Battering Ram, Capped Ram, Siege Ram) içinde asker bulundurma imkânı
  • İnşaat bittikten sonra, inşa ettiği binanın özelliğine göre hareket eden daha zekî işçiler
  • Bilgisayar tarafından kontrol edilen müttefiklere emir verme imkânı
  • Tüm ürünü topladıktan sonra, işçinin tarlayı kendiliğinden ekmesi için emir verme imkânı
  • İçinde kendi askerlerinin de olması durumunda düşman askerlerinin bulunduğu bir alana ateş etmeyen mangoneller (mangonel, onager, siege onager)
  • Şehir Merkezi (Town Center) inşası için eskisine ilaveten 100 taş (stone) gerekiyor ve Şehir Merkezleri Demirci (Blacksmith) geliştirmelerinden etkilenmiyor.
  • İleri Karakol (Outpost) inşası için gereken kaynak miktarı daha az (25 Odun, 15 Taş) ve binanın görüş alanı daha büyük.

Kaynakça

İç Bağlantılar

https://web.archive.org/web/20151015004228/http://aoeturkiye.com/

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.