Age of Empires III

Age of Empires III (kısaca: AOE III) Microsoft'a bağlı Ensemble Stüdyoları tarafından geliştirilip, Microsoft Game Studios tarafından yayınlanmış, gerçek zamanlı strateji türünde bir bilgisayar oyunudur. 18 Ekim 2005'te Kuzey Amerika'da ve 4 Kasım 2005'te ise Avrupa'da piyasaya sürülmüştür, Age of Empires Serisi'ndeki üçüncü oyun ve son ana oyunudur. Age of Empires II: The Age of Kings'in devamı niteliğindedir. Oyun, Amerika'nın keşfinin ardından, Avrupalıların Amerika'da 16. yy ile 19. yy tarihleri arasındaki kolonileşme faaliyetini, ve ABD'nin kuruluşunu temel almaktadır. Oyunda 8 Avrupa medeniyeti, ve ABD (sadece Campaign'de) bulunmaktadır.

Age of Empires III
Geliştirici MacSoft Games
Robot Entertainment
Big Huge Games
Ensemble Studios
Glu Mobile 
Yayımcı Bruce Shelley
Yapımcı Ensemble Stüdyoları
Tasarımcılar BBFC: Evrensel (U)
ESRB: Genç (T)
PEGI: 12+
Besteci Stephen Rippy 
Seri Age of Empires
Motor Tek Oyunculu, Çok Oyunculu IPX üzeriden, TCP/IP, Modem ya da Ensemble Studios Online 2 (ESO2).
Platformlar Microsoft Windows XP (Windows 2000), Mac OS X
Çıkış

Ekim 18, 2005 (KA)

Kasım 4, 2005 (Avrupa)
Türler CD, DVD
Mod Tek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun 

Age of Empires III, gerçek zamanlı strateji ve rol yapma oyunu türlerini bir araya getiren "Home City" özelliği sayesinde seriye yenilikler getirmiştir. Bu oyun için iki tane eklenti paketi yayınlandı. Birincisi, 17 Ekim 2006'da çıkartılan Age of Empires III: The War Chiefs'tir. Bu eklenti paketiyle, oyuna 3 tane Kızılderili ulusu eklendi. İkincisi eklenti Age of Empires III: The Asian Dynasties, 23 Ekim 2007'de piyasaya sürüldü. Bu ek paketiyle, oyuna 3 tane Asya medeniyeti eklendi.

Campaign (Öykü Kısmı)

Bu bölümde, Black Ailesi'nin, Circle Of Ossus (Ossus Şövalyeleri) ile yaptığı mücadeleleri anlatmaktadır.

İlk bölüm "Kan"'da, St. Jean Şövalyeleri'nin öncesinde Osmanlı İmparatorluğu, sonrasında Amerika Kıtası'nda Circle Of Ossus ile mücadelesini anlatmaktadır.

İkinci neslin anlatıldığı bölüm "Buz" adını taşımaktadır. Bu bölüm ise, Amerika'da kolonileşmesini, bu koloniler arası çatışmaları, ve Circle Of Ossus'un John Black'le mücadelesini konu almaktadır.

Üçüncü bölüm ve son bölüm, "Çelik" adını taşımaktadır. Bu bölümde ise A.B.D'nin kurulduktan hemen sonraki halini, ve Circle Of Ossus'un yıkılışını anlatmaktadır. Aynı zamanda Avrupa'da gerçekleşen Sanayi Devrimi'nin getirdikleri de oyuncuya yansıtılmıştır.

Skirmish (Çarpışma)

Bu bölümde ise oyuncuya istenilen medeniyeti seçme ve istenilen rakipler arasında çarpışma yaratma fırsatı verilmiştir. Bu bölümdeki amaç, oyuncunun strateji kurarak rakip medeniyetleri yok etmesidir.

Oyunda Seçilebilen Medeniyetler

Osmanlı İmparatorluğu

Köylüleri bedava ve daimi olarak üretilir. "Mosque"'tan (Cami) köylü limiti ve köylü üretim hızı arttırılabilir. Osmanlılar, piyade alanındaki avantajlarıyla ön plana çıkan bir medeniyettir. Sahip olduğu büyük topun adı, "Great bombard"'tır (Şahi). Başkent kartları ("Home City Shipment") arasından Factory 2 (fabrika) gönderildiği takdirde, oyun içerisinde fabrikadan Şahi top üretimi yapabilmektedir. Her büyük top, 7 birim yer kaplar. Yine başkent kartları arasından, "Agha" isimli kart gönderildiğinde, oyundaki "Explorer"'ınız (kaşif) ekstra yaşam puanı ve saldırı gücü kazanır. "Janissary" (Yeniçeri) askeri, Osmanlıların tek piyadesidir. Yakın mesafe mücadelede kılıç, uzun mesafe mücadelede tüfek kullanır. Diğer medeniyetlerin piyadelerine nazaran daha fazla yaşam puanına sahiptir. Ayrıca, Osmanlılarda Grenadier adlı topçu piyade birliği, diğer medeniyetlere göre daha erken açılmaktadır (Osmanlılarda 2. çağda, diğer medeniyetlerde 3. çağ).

İngiltere

Evleri normal bir evden %35 daha pahalıdır (Manor House). Ama her ev yapıldığında bedava bir köylü kazanılır. Longbowman adlı okçuları, oyunun en uzun menzilli askeridir. Sahip olduğu büyük topun adı, "Congreve Rockets"'tır. En İyi Birimleri; Musketeer (piyade) ve Hussar (süvari).

Fransa

Köylüleri diğer medeniyetlerin köylülerinden daha pahalıdır. Ancak, diğer köylülerden daha güçlüdür, ve daha hızlı üretim yapar. En iyi birimleri; Cuirassier (süvari) ve Skirmisher (piyade).

Portekiz

Kahramanında bulunan "Spyglass" (dürbün) adlı özellik, haritada istenilen bölgeyi 5 saniye boyunca görülebilir hale getirir. Her çağ atlayışında bir adet "Wagon" sahip olunur. Bu birim ile "Town Center" (Kasaba Binası, Ana Bina) inşa edilebilir. "Cassador" ve "Organ Gun" (top) adlı, kendine özgü birimleri vardır. En iyi birimleri; Dragoon ve Musketeer. İşçileri çok hızlı üretilir.

Hollanda

Köylü limiti düşüktür (50 tane). Bu limit, hiçbir şekilde arttırılamaz. Bu köylüleri üretebilmek için, yiyecek değil, altın gerekmektedir. Hollanda'nın en önemli özelliği "Banks" (banka) kurabilmesidir. Bankalar, sınırsız altın üretir. Geliştirmeler ile birlikte, toplamda 8 Adet banka kurulup; bankalardan gelen altın üretiminin hızlanması sağlanabilmektedir. En iyi birimleri; Carabineer Ruyter ve Nassau Halberdier (piyade).

İspanya

Süvarileri, diğer medeniyetlerin süvarilerine göre daha iyidir. Başkentten gönderilen kartlar, diğer medeniyetlere göre daha hızlı gönderilmektedir. Bu özellik sayesinde, diğer medeniyetlere göre daha erken gelişme şansına sahip olunur. En iyi birimleri; Rodelero (piyade), Lancer (süvari), Pikeman (piyade).

Rusya

Diğer medeniyetlere göre daha hızlı asker üretme özelliğine sahiptir. Diğer medeniyetler en fazla 5 asker birden üretebilmekteyken, Ruslar 10 asker birden üretebilir. Ayrıca işçileri 3'lü fakat yavaş bir şekilde çıkar. Atlılarından Oprichnik, Rus milletine özel bir askerdir. "Barracks" (kışla) ve "Outpost" (gözcü kulesi), tek bir binadır. Strelet askeri, oyundaki en ucuz ve en güçsüz askerdir. En iyi birimleri; Cavalry Archer (süvari) ve Grenadier (topçu piyade birliği).

Almanya

Mızraklı askerleriyle oyunda ün salmışlardır. Başkentten gönderdikleri her kartlarla beraber, 2 "Uhlan" askeri de alırlar. "Settler Wagon" adında özel köylüleri vardır. Bu köylüler, normal köylülerden daha hızlı bina inşa edebilmektedirler. En iyi birimleri; Prussian Needle Gunner (piyade) Ve Uhlan (süvari).

☀ Kartla asker ve işçi çağrıldığında askerin ve işçinin çokluğuna göre uhlan hediye edilir.

Custom Senario (Senaryo Tasarımı)

Bu bölümde, oyuncuya kendi oyun senaryosunu yaratma imkânı vermiştir. Oyuncu dilediği gibi birim, bina ve diğer üniteleri yaratarak kendi senaryosunu oluşturabilmektedir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.