FN FAL

FN FAL(G1) adını Fusil Automatiq Legere (Hafif Otomatik Tüfek) kelimelerinin baş harflerinden alan bir saldırı piyade tüfeğidir.Üretimine 1950 yılında başlamıştır. 1958 yılına kadar az sayıda üretilmiştir,İlk olarak Belçika ordu hizmetine girmiştir. İlk modelleri 7.92 olan tüfek, daha sonra NATO standartlarına uygun olarak 7.62x51 mm'ye döndürülmüştür.Barut gazının yarattığı geri tepme esasına dayalı çalışan FAL, sadece tek tek ya da tam otomatik atış opsiyonuna sahiptir. Oldukça geniş bir pazarda kendine alıcı bulan tüfek; Arjantin, Avusturya, Brezilya, İngiltere ve Kanada'da lisans altında üretilmiştir.Şu an sadece ABD ve Brezilyada seri üretimi yapılmaktadır. ABD dışındaki bazı NATO ülkelerininde aralarında bulunduğu 90'ın üzerindeki ülke tarafından kullanılmiştır ve halen kullanılmaktadır.

FN FAL

Çeşidi Savaş tüfeği
Uyruğu Belçika
Hizmet geçmişi
Kullanıldığı savaşlar
Üretim tarihi
Tasarımcı Dieudonne Saive, Ernest Vervier
Tasarlandığı tarih 1947-1953
Üretici Fabrique Nationale de Herstal
Üretildiği tarih 1953-günümüze
Üretim adedi 2,000,000+
Özellikler
Ağırlık 4.3 kg
Uzunluk 1054 mm
 uzunluğu 533 mm

Gelişim süreci

1947 yılında ilk FN FAL prototipi tamamlanmıştır. Bu model II.Dünya savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından tasarlanan 7.92x33mm'lik Kurz mermilerini kullanması için tasarlanmıştır. 1948'de bu prototip modelinin denemesinin ardından Ingiliz Ordusu .280 İngiliz kalibresini kullanması amacıyla aralarında bullpup modellerininde bulunduğu birkaç prototip modeli üretilmesi çağrısında bulundu. İngiliz ordusunun önerdiği bullpup prototipinin testinden sonra FN Herstal tüfeğin orijinal prototip modelinin üretimine devam etme kararı aldı.

1950 yılında Birleşik Krallık ABD tasarımı T25 tüfeği ile karşılaştırmasının yapılabilmesi amacıyla yeniden tasarlanmış yeni bir FN FAL prototipi ile EM-2 prototipini tasarlamıştır. Her iki tüfekte yine .280 İngiliz kalibresi kullanıyordu.

Atış özellikleri

Seri atışta silahın isabet oranının önemli ölçüde düşmesi nedeniyle çatışma alanlarında askerlerin silahı yarı otomatik modda kullanmayı tercih ettikleri gözlenmiştir.Silah yarı otomatik modda dakikada 30 yakın yüksek isabetli atış gerçekleştirebilmektedir.Türkiye'ye FAL`ler 1965'ten sonra G1 adı altında sokulmuştur.Günümüzde birçok kullanıcısı tarafından görev dışına çıkarılan FAL,bazı ülkelerin geri hat birliklerinde ve özellikle Güney Amerika ile Afrika'daki gerilla grupları tarafından hala yoğun olarak kullanılmaktadır.

Kullanıcı Ülkeler

Eski kullanıcılar

Örgütler

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.