Ayetullah

Ayetullah (Arapça: آية الله; Farsça: آيت‌الله Āyatollāh), Şiîlik'te özellikle Câferîliğinin başlıca ekolü olan Usulî kolunda kullanılan bir unvandır.

Şiîlik'te kullanılan bir makamdır. İran'da dini bir makam olarak da bilinir. Ayetullah unvanına sahip insanların fetva verme yetkisi vardır. Tarihte ilk defa Allâme el-Hillî için ayetullah unvanı kullanılmıştır.[1]

Ayetullah Allah'ın ayeti (delili) demektir. İran'da dini bir makam olarak da bilinir. Ayetullahların Ehli Beyt soyundan gelmesi esastır.

Ayetullah unvanı, Ulema topluluğunun fikir birliğine dayanarak hocası tarafından verilir. Ayetullah unvanı kazananlar Kur'an, Sünnet, İcma ve Akıl (Sünnilerdeki Kıyas) başta olmak üzere Fıkıh usûlünden hareket ederek içtihad etme hakkına sahiplerdir. Uzmanlık alanında havza ilmiye (houze-ye ilmi)'de öğretmenliği yapabilir ve istiftalara karşı fetva verebilir. Günümüzde İran'da 1.000 civarında ayetullah vardır.

En önemli Ayetullahlar fıkıh usûlü toplaması olan 'Risale' (رسالة توضيح المسائل) yazmasıyla Büyük Ayetullah (Arapça: آية ‌الله العظمی âyetullâhi'l-uzmâ) diğer tabirle merci-i taklid (مرجع تقليد / Marja Dini مرجع ديني Marja Taqlid) seçilebilirler.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

  1. İslam Ansiklopedisi, cilt: 4,  sayfa: 244
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.