Alessandria

Alessandria, kuzeybatı İtalya'da, Piyemonte bölgesinde aynı ismi taşıyan Alessandria ili merkezi olan bir komünüdür. Belediye sınırları içindeki nüfus (31.7.2010 itibarıyla) 94.646 kişidir.

Alessandria
Comune di Alessandria

Bayrak

Alessandria'nin İtalya ve Piemonte Bölgesi'nde konumu
Ülke İtalya
Bölge Piyemonte
İl Alessandria İli
İdare
  Belediye Başkanı Piercarlo Fabbio (PdL)
Yüzölçümü
  Toplam 203,97 km² (7.875 mil²)
Rakım 95 m (311 ft)
Nüfus
 (31.7.2010)
  Toplam 94.646
  Yoğunluk 464,19/km² (120.220/mil²)
Zaman dilimi UTC+01.00 (OAZD)
Alan kodu 0131

Tarihi

Alessandria bir eski köy kalıntısı bulunan bir mevkide, Savoy Hanedanı ve Lombard Ligi arazisine Kutsal Roma-Cermen İmparatoru Friedrich Barbarossa'nın yaptığı hücumlara karşı korumak için bir etrafı surlarla çevrili bir şehir olarak 1160'ta kurulmuştur. İmparatora karşı olan Papa III. Aleksander'a atıfla bu şehre onun adı verilmiştir. 1175-1175 bu yeni korunaklı şehir İmparator'un kuşatmasına karşı durmuş ve imparatorun geri çekilmesine neden olmuştur. 1198da bir serbest şehir olma berati almıştır.

1348'de şehir Milano Dükleri idaresine, önce Viscontilere ve sonra da bunu takip eden Sforza hanedanı idaresine geçmiştir.

1707'de şehir tekrar Piyemonte Krallığı Savoy hanedanı eline geçmiştir. Savoylular bu şehrin bulunduğu mevkide çok büyük masrafla modern bir kale yaptırmışlardır: "Cittadella Militare (Askeri Kale)".

14 Haziran 1800'de İtalya'ya Fransız ordusuyla bir sefere çıkan Birinci Konsül Napolyon Bonapart Alessandria civarında Marengo Muharebesi'nde II. Koalisyon güçlerine karşı büyük bir galibiyet kazanmış ve şehir ve kalesi Fransızlar eline geçmiştir. Fransız idaresi altında şehir "Marengo Departmanı" merkezi olmuştur. Fransızlar şehrin kuzeyine günümüzde bile büyük bir askeri kışla ve ordonat merkezi olan bir askeri kale daha yapmışlardır. Ayrıca güneyinde iki kale daha, "Forte Ferrovia" ve "Forte Acqui" kurup şehrinin bir askeri kale olma niteliğini 19. yüzyılda da modernleştirerek korumuştur.

1814'te şehir yine Sardinya Krallığı'na Savoy hanedanına geri verilmiştir. İtalya birliğinin kurulması döneminde şehir liberallerin önde bulunduğu bir yerleşke olmuştur. İtalya birliği kurulduğu zaman birliği sağlayan Sardinya Krallığı'nın eski bir merkezi olduğundan biraz önemini kaybetmiştir. Şehrin bu gerilemesine halkın direnişi İtalya'da bir il merkezine ilk defa sosyalist bir belediye reisinin seçilmesinin 1899'de Alessandria'da gerçekleşmesi ile görülmektedir.

Alessandria İkinci Dünya Savaşı sırasında müttefiklerin İtalya'da karaya çıkıp ilerlemeleri sırasında 1943-1945 arasında Alman işgaline geçmiştir. Bu nedenle şehir taktik hedef olarak görülmüş ve şehir çok ciddi hava bombardımanlarına uğramıştır. Ancak 1945 Nisan sonunda İtalyan partizan direnişi ve müttefik ordularından Brezilya güçleri tarafından Alman işgalinden kurtarılmıştır.

20. yüzyılda şehir için en önemli olay, 6 Kasım 1994'te şehrin seller altında kalıp büyük zarar görmesidir.

Nüfus gelişimi

Alessandria'nın belediye sınırları içinde nüfusu (31.11.2010 itibarıyla) 58.179 kişidir. 19. yüzyıl ve 20. yüzyılda Alessandria'nin nüfusunun komün sınırları içinde gelişmesi şu gösterimde izlenebilir:[1]

Kişi

Görülecek turistik yerler

Şehir yapıları

  • "Palazzo del Municipio (Belediye Sarayı)": 19. yüzyıl. Cephesinin rengi kırmızı olması dolayısıyla Palazzo Rosso diye de anılır. Binanın cephesinde bir saat bulunur.
  • "Palazzo Ghilini": 1733. Günümüzde İl Hükûmet Konağı. Barok mimari stilinde.
  • "Palazzo Cuttica di Cassine": Önce bir müzik lisesi; sonra Vivaldi Müzik Konservatuvar binası olmuştu. Şimdi Belediye Müzesi olarak yenileştirilmekte.
  • "Palazzo Guasco Gallaratı di Bisio": 18. yüzyıl. İl idaresine bağlı çeşitli görevlerde bulunmakta. İl İktisat ve Büyüme İdaresi; İl Kütüphanesi ve Tarih Arşivi, Direniş Tarihi Enstitüsü ve Modern Sanat Galerisi. Kullanılmayan küçük bir tiyatro salonu da bulunmaktadır.
  • "Palazzo dal Pozzo": 18. yüzyıl Barok mimarı stilinde yapı. Yıllarca şehir Kumar-Gazino olarak görev yapmıştır.
  • "Arco di trionfo (Zafer Taki)": 1786. Savoylu II. Vittorio Amedeo ve Kraliçesi'nin şehri ziyareti dolayısıyla yapıldı.
  • "Cittadella Militare (Askeri Kale)": Savoy Hanedanı'nın isteklerine göre 18. yüzyıl savunma kurallarına uygun olarak Tanaro çayının sağında yerleşik yapılmış yıldız şeklinde altı tabyadan ve etraflarındaki hendekten oluşan ve içinde kışlalar bulunan masif bir askeri kale. Askeri kuruluş olduğu için ziyaret etme olanağı çok sınırlı.
  • "Kale Köprüsü": 2009'da yıktırılan Tanaro'yu Askeri Kale önünde geçen 1891'de yapılmış olan bir köprüydü. Sellere neden olup olmadığı yıllarca tartışılmış ve sonunda yıktırılmıştır.
  • "Posta Sarayı" Faşist dönemi "brutal-klasik" mimarı yapımlarından. Önünde 38 m uzunlukta bir mozaik bulunmakta.
  • "Casa Borsalino". 1949-1952 arasında planlanıp yapılan bir modern mimarı eseri.

Dinsel binalar

  • "Katedral": 1810-1849. Neoklasik mimari stilinde yapı. İçinde bazı dindarlar için çok değerli bir antik ahşap Meryem heykeli bulunmakta. Cephesinin sol yanında kuşatma altında bulunan şehirdeki en son yulafı ineğine yedirerek onu İmparator'a götürüp şehirde zahire stoklarının o kadar çok olduğu için bir ineğe bile yem olduğunu İmparator'a inandırarak şehri kuşatmadan kurtardığı hikâye edilen Gagliaudo heykeli bulunur. Katedralin en kenar sağında geçen yüzyıl birkaç defa yeniden yapılan ve en son 1922 yapımıyla 106 m yükseklikte olan (ve İtalya'nın üçüncü yüksek kilise kulesi olan) çan kulesi bulunmaktadır.
  • "Santa Maria di Castello": 15. yüzyıl. Biraz dış mahallede Romanesk ve Rönesans mimari stillerinin karışımı. Uzun yıllar ihmal edilip köhneledikten sonra yenileştirilmiştir. Bu yenileştirme ile kilise bodrumunda son yapımından önce aynı mevkide bulunan iki değişik dönemde yapılmış olan kiliselerin temelleri görülebilmektedir.

Mahalleleri

Astuti, Cabanette, Cantalupo, Casalbagliano, Cascina Grossa, Castelceriolo, Gerlotti, Litta-Parodi, Lobbi, Mandrogne, San Giuliano Nuovo, San Giuliano Vecchio, San Michele, Spinetta Marengo, Valle San Bartolomeo, Valmadonna, Villa del Foro

Kardeş şehirler

Alessandria şu kentlerle kardeş şehir bağlantısı kurmuştur:

Resimler

Kaynakça

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.