Pescara

Pescara, İtalya'da Abruzzo bölgesinin merkezi ve aynı adı taşıyan Pescara ili merkezi olan Adriyatik Denizi kıyısında bir liman kentidir. Aterno-Pescaro Nehri'nin Adriyatik Denizi'ne katıldığı mevkide olan Pescara şehri büyük bir belediye olarak 1926'da o zaman Chieti İli içinde nehrin güney kıyısında bulunan Pescara komünü ile o zaman Teramo ilinde ve nehrin kuzeyinde bulunan Castellamare Adriatıco komününün birleştirilmesinden doğmuştur. Bu yeni şehrin kurulmasına başta önayak olan Pescara'da doğmuş şair Gabriele D'Annunzio idi.

Pescara
Cita di Pescara

Arma

Pescara'nin İtalya ve Abruzzo Bölgesi'nde konumu
Ülke İtalya
Bölge Abruzzo
İl Pescara ili
İdare
  Belediye Başkanı Luigi Albore Mascia (PdL)
Yüzölçümü
  Toplam 33,62 km² (1.298 mil²)
Rakım 4 m (13 ft)
Nüfus
 (31.12.2009)
  Toplam 123.062
Zaman dilimi UTC+01.00 (OAZD)
  Yaz (YSU) UTC+02.00 (OAYZD)
Alan kodu 085

Pescara'nın belediye sınırları içindeki nüfusu (31.12.2009 itibarıyla) 123.062 kişidir. Fakat varoşlarıyla birlikte şehirleşmiş metropoliten Pescara nüfusu yaklaşık 400.000 olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca Pescara Adriatik Deniz'nde plajları ile özellikle İtalyan yaz tatilcileri tarafından tanınmış bir yazlık plaj tatil merkezidir. Bu nedenle yaz tatili döneminde şehrin efektif nüfusunun birkaç defa arttığı bildirilmektedir.

Coğrafi konum

Pescara şehri Adriyatik Denizi sahilinde deniz seviyesindedir ve MÖ 1600'den sonra Aterno-Pescera Nehri ağzında olan stratejik mevkide gelişme göstermiştir. Şehri etrafındaki sahil düşük rakımlı olarak nehrin ağzından güneye ve kuzeye doğru uzun mesafede devam etmektedir ve kuzeyde Pineta bölgesinde sahil kumsalının genişliği yaklaşık 140 metreyi bulmaktadır. Şehrin güneyindeki kumsallarda eskiden bir çamlık orman bulunmakta ve bu ormanlık sahilden denize giren tatilcilere sıcak yazlarda çok güzel gölgelik sağlamakta idi. Fakat bu çam ormanları günümüzde genellikle kaybolmuştur; ancak Pineta Dannunziana İl Doğa Rezervinde çam ormanlık itina ile korunmaktadır.

Şehrin yapıları nehrin vadisinde ve kumsal sahilde, düzlükte T-şeklinde bir yayılma gösterir. Fakat kuzeybatı ve güneybatıda şehir, ilk defa cilalı taş devrinde yerleşilmiş olan tepelere de yayılma eğilimi göstermektedir.

Tüm şehir alanında toprak altında bulunan suların zemine çok yakın olması şehir yapıları, sokakları ve atık su toplama sistemleri için büyük problem yaratmaktadır. Bu suların zemine yakınlığı mevsimlere de göre değişmekte ve ilkbaharda kara içinde bulunan dağ ve tepelerde karların erimesi nedeniyle yükselmesi ile bu mevsimlerde problem daha da zorluk yaratmaktadır.

Demografi

Pescara şehri nüfusu (31.8.2010 tahminiyle) 123.352 kişi olup nüfus yoğunluğu 3.660 kişi/km² olur. Şehrin nüfusunun 19. ve 20. yüzyıllarda gelişmesi nüfus sayımları verilerine dayanarak şu gösterimde izlenebilir:

Kişi

Ulaşım

Pescara şehri yakınından Avrupa iki otoyolu geçmektedir. Bunlar A14 Bologna - Taranto ve A25 Toranto - Pescara karayollarıdır.

Pescara'da Abruzzo International Havaalanı olarak da bilinen "Aeroporto di Pescara" uçak meydanı bulunmaktadır.

Pescara'da Pescara Centrale adlı ana tren garı ve Pescara Porta Nuova, Pescara San Marco adlı diğer iki tren garı bulunur. Pescara Centrale garı yeni modern bir gar istasyonudur ve Abruzzo bölgesinde en büyük tren garı ve tüm Avrupa'da bulunan tren istasyonlarının en büyüklerinden biridir.

Pescara'nın şehir içi otobüsleri GTM (Gestioni Trasporti Metropolitanı) tarafından işletilmektedir ve şehri iyi kapsayan bir otobüs ağı bulunmadığı için şikayet konusudur. Pescara ile ulke başkenti Roma Tiburtina otobüs garına iki buçuk saat süren bir şehirler arası direkt otobüs düzgün olarak işletilmektedir.

Pescara Limanında bir yolcu terminali ve yolcu gemi limanı bulunmaktadır. Yaz mevsiminde feribotlar ve deniz otobüsleri, özellikle Jadrolinija ve SNAV şirketleri, Split ve Dalmaçya kıyısındaki Hırvatistan adalarına seferler yapmaktadırlar.

Kardeş şehirler

Pescara şu kentlerle kardeş şehir bağlantısı kurmuştur:

Resimler

Kaynakça

    Ayrıca bakınız

    Dış bağlantılar

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.