Uzuncaburç

Uzuncaburç (Diokaesareia) Mersin ilinde antik dönemden kalan bir kent örenidir.

Uzuncaburç
Diokaesareia
Zeus tapınağı
Uzuncaburç
Türkiye'deki konumu
Konum Uzuncaburç, Silifke, Mersin
Bölge Akdeniz Bölgesi
Koordinatlar 36°35′K 33°56′D
Rakım 1.200 m (3.937 ft)
Tarihçe
Kurucu Seleukos Nikator I
Kültür(ler) Helenistik, Roma
Sit ayrıntıları
Arkeologlar Hamdi Sayar
Mülkiyet Kültür ve Turizm Bakanlığı

Yerleşim

Kent Silifke ilçesinin kuzeyinde dağlık bölgede ve 36°35′K 33°56′D koordinatlarında yer alır. Silifke’ye uzaklığı 30 kilometre, Mersin’e uzaklığı ise 104 kilometredir.[1][2] Mersin’i batıya bağlayan kara yolundan Susanoğlu beldesi batısında kuzeye ayrılan asfalt bir yolla ulaşılır. Günümüzde kalıntıların doğusunda aynı isimde bir de belde vardır.

Tarihi

Diokaesareia Kenti Seleukos İmparatorluğu döneminde bir tapınak merkezi ve Olba Tapınak Devletinin parçasıydı. Kent Roma İmparatorluğu eline geçtikten sonra, MS 72 yılında İmparator Vespasianus (69-79) kenti Olba devletinin 4 kilometre uzaklıktaki merkezinden ayırarak ayrı bir kent haline getirdi. Kentin kendi parasını basma hakkı vardı. Roma İmparatorluğunda Hristiyanlık kabul edildikten sonra ise kentteki Helenistik tapınakların bir bölümü kilise haline getirildi ve kent bir piskoposluk merkezi oldu. Kilikya bölgesinin Arapların eline geçmesinden sonra kent terk edildi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde örenlerin hemen doğusunda yeniden bir yerleşim yeri oluştu ve bu beldeye ören yerindeki Helenistik kuleden esinlenerek "Uzuncaburç" adı verildi.[3] Günümüzde Uzuncaburç hem beldenin hem de ören yerinin adıdır.

Arkeoloji

Başlıca yapılar şunlardır [3]

Tiyatro: Sit alanının doğusunda yani bugünkü Uzuncaburç beldesi tarafındadır. Antik tiyatro Roman İmparatorluğu döneminde Marcus Aurelius (MS 161-180) ve Lucius Verus (MS 161-169) döneminde yaptırılmıştır.
Helenistik kule:Sit alanının kuzey doğusundadır. 16x13x23 ebatlarındadır. Savaş sırasında kent halkının sığınması için yapıldığı düşünülmektedir.
Tören kapısı: Sit alanının doğusundadır. 1 metre çapında ve 7 metre yüksekliğindeki 5 sütündan oluşmaktadır. Sütunlarda bulunan konsollar heykel koymak için yapılmış olmalıdır. MS 1. Yüzyıldan kalmadır.
Zeus tapınağı: 36 sütunla çevrili peripteros planlı büyük bir tapınaktır. MÖ 305-281 arasında hüküm süren Seleukos Nikator I tarafından yaptırılmış, ancak 5. yüzyılda kiliseye çevrilmiştir.
Şans (Tyche) tapınağı: Sit alanının batısındadır. Hâlen her biri 6 metre yüksekliğinde beş sutun tarafından taşınan arşitravda bu tapınağın kent soylularından Oppius ve Kyria çifti tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir.
Giriş kapısı: Sit alanı kuzey batısındadır. Surlar büyük ölçüde yıkılmış ıse de bir ana giriş ve iki yan girişten oluşan giriş kapısı ayaktadır.
Anıt mezar: Sit alanı dışında güney doğuda 15 metre yüksekliğinde 5.5x 5.5 m2 taban alana sahip bir mezardır. Bir krala ait olduğu düşünülmektedir.
Nekropol alanı: Sit alanı dışında kuzeydeki bir vadıde çok sayıda kaya mezarı bulunmaktadır.

Ziyaret saatleri

Uzuncaburç Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde olup, müze statüsündedir. Haftanın her günü ziyarete açık olan müzenin giriş ücreti 10 TL dir. Müze açılış ve kapanış saatleri 15 Nisan-2 Ekim arasında 8.00-18.45, 3 Ekim-14 Nisan arasında 8.00-16.45 tir.[4] Müzekart geçerlidir.

Dış bağlantılar

Galeri

Kaynakça

  1. Mesafe tablosu (Uzuncaburç Silifke)
  2. Mesafe tablosu (Uzuncaburç Mersin)
  3. Mersin Valiliği:Mersin Ören Yerleri kaleleri Müzeleri, ISBN 978-605-4196-07-4, sf 224-227
  4. "Müzeler sayfası". 21 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2019.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.