Sillyon

Sillyon, Antalya'nın Serik ilçesinde bulunan kale ve antik bir kent.

Sillyon Kale

Serik ilçesine 15 km. uzaklıkta olan Sillyon, Pamfilya'da Aspendos ile Perge arasındaki bir tepe üzerinde kurulu bir kaledir. Bu kale, bugün harabe durumundadır.

Yerleşim

M.S. 2'inci yüzyılda Bergama Krallığı'na bağlı olarak, bugünkü Yanköy yakınlarında bulunan Koçhisar Tepesi'nde kurulmuştu. Antik devrin en zengin kalelerinden birisiydi.

Sillyon sarp kenarlı bir tepenin üzerinde kurulduğundan şehri surlarla kuşatmaya gerek duyulmamıştır. Sadece eğimin en az olduğu batı ve güneybatı bölümlerinde surlar, kuleler, siperler dikilmiştir. Bunlar, özenli bir taş işçiliği ve büyük teknik uzmanlık sergilemektedir.

Yöre halkı tarafından "Asar" diye anılır.

Tarihçe

Tarihin derin izlerini taşıyan antik kent Sillyon M.Ö. üçüncü yüzyılda kendi adını taşıyan madeni parasını basmaya başlamıştır. Muhtemelen Roma dönemi Sillyon olarak değişen şehrin ismi, bu paraların üzerinde Sylviys olarak geçer.Bizans dönemi psikoposluk merkezi olan Sillyon, Selçuklu dönemi'de yaşamıştır.

Pamfilya bölgesinin önemli yerleşimi olduğunu düşündüğümüz Sillyon antik yerleşim kalıntıları tepe yamaşlarına yayıldığı ve tepenin batı yönünde Helenistik dönem izlerini taşıyan surlarla çevrili Akropolis bulunmakta.[1] Bu surları kuleler, kapılar ve kente çıkılan yollar tamamlamaktadır. Kentin kapısı tepenin batı yanındaki surlar üzerindedir. Tepeye çıkıldığında kuzeybatı yönünde ev kalıntıları, sokaklar, batıda ise Selçuklu Camii, Bizans Kilisesi ve sarnıç görünmektedir. Tepenin güneybatı eteğinde 8.000 kişilik tiyatro ve yanında odeon bulunmaktadır.

Galeri

Kaynakça

  1. "Pamfilya Kentleri-Boyları". Araştırma yazısı.Tekin Gün. Mootol,Kültür Sanat.:Ekim 2014. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.