Mersin Arkeoloji Müzesi

Mersin Arkeoloji Müzesi Mersin’deki en büyük müzedir. Arkeoloji müzesi olarak kurulmuş olmakla birlikte müzede bir de etnoğrafya bölümü vardır.

Mersin Arkeoloji Müzesi
Açılış 18 Mayıs 2017) (2017-05-18)
Konum Yenişehir, Mersin
Tür Arkeoloji müzesi
Kurucu Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı
Otopark? Var

Yerleşim

Müze binası Yenişehir merkez ilçede Adnan Menderes Bulvarı üzerinde 36°46′53″K 34°36′05″D koordinatlarındadır. Kuzeyinde Muğdat Camisi, batısında ise Mersin Deniz Müzesi yer alır.[1] Bahçesiyle birlikte 7 dekardan daha geniştir. İki katlı bir binadır. Teşhir salonları ve yönetim birimlerinin yanı sıra, bir kütüphanesi, bir küçük bir konferans salonu, turistik eşyaların satıldığı bir satış reyonu ile çocuk oyun odası vardır.

Geçmişi

Mersin ili Bakır Çağından itibaren yerleşim görmüş olup ilde pek çok antik yerleşim yeri vardır. Bunlardan dördü UNESCO Dünya Mirası aday listesinde yer alır.[2] Mersin ilindeki antik eserler uzun süre çeşitli müzelerde teşhir edildi. Daha sonra ilde dört arkeoloji müzesi kuruldu. Bu müzeler Mersin Arkeoloji Müzesinin yanı sıra Anamur, Silifke ve Tarsus’taki müzelerdir. Mersin’deki eski müze 1978 yılında Mersin Halkevi binası içinde kurulmuştu. Ancak teşhir salonlarının yetersizdi. Yeni müze 18 Mayıs 2017 tarihinde hizmete açıldı.[3]

Teşhir

Bazı taş eserler müze bahçesindedir. Müze içine ziyaretçiler uzun bir zaman tünelinden geçerek girmektedirler. Bu tünelde Bakır çağı, Tunç çağı, Demir çağı, Roma –Bizans çağları, Selçuklu çağı, Osmanlı çağı ve Türkiye Cumhuriyeti çağına ait özet metinler ve resimler kronolojik bir sıra ile verilmektedir. Alt katta Cilalı Taş devrine ait konut (diorama) maketi, antik zeytin atölyesi, amfora havuzu tanıtılmaktadır. Üst katta ise Yumuktepe, Soli, Elaiussa Sebaste, Öküzlü gibi Mersin yöresi antik eserleri teşhir edilmektedir. Kimi eserler vitrin içerisindedir. En ilginç eserlerden biri Bozyazı ilçesinden getirilmiş olan Helenistik Nagidos yazıtıdır. Ziyaretçiler yazıtın Türkçesini de elektronik olarak okuyabilmektedir. Çeşitli heykel ve sütun başlıklarının yanı sıra, bir de Yörük yaşantısına ait etnoğrafya bölümü vardır. Bu bölümde Yumuktepe dolaylarından hug adı verilen bir kulübe de teşhir edilmektedir.[4]

Kaynakça

  1. Arkeofili sayfası
  2. "Unesco sayfası". 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2019.
  3. Mersin müzesi sayfası
  4. Mersin Kültür portal

Galeri

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.