Dörtayak

Dörtayak Mersin ilinde bulunan Roma İmparatorluğu dönemine ait bir kenotaf (sembolik mezar) veya anıt mezardır. Esas adı bilinmemektedir. Bina dört kalın sütun üzerinde yükseldiği için yöre halkı tarafından "Dört ayak" olarak adlandırılmaktadır. Bina bölgeyi 1812 yılında kıyıların haritasını çıkarmak için ziyaret eden İngiliz kaptan Francis Beaufort tarafından kenotaf olarak nitelendirilmiştir. Ancak alttaki mezar odası araştırılmadığı için bu binanın mozole mi kenotaf mı olduğu bilinmemektedir.

Yerleşim

Kenotaf Aydıncık (antik Kelenderis) ilçe merkezinde yer alır. Mersin’i batıya bağlayan devlet kara yolunun 50 metre kadar kuzeyinde mahalle içinde ve 36°08′55″K 33°19′38″D koordinatlarındadır. Mersin'e uzaklığı 170 kilometre kadardır.

Bina

Binanın uzerinde bir yazıt yoktur. Tarihi belgelerde yapılış tarihi bulunamamışsa da yapım tarzından MS 2. veya 3. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Kare taban planlı bina dört köşe kule biçiminde bir alt oda, dört yanı kemerli bir orta kat ve piramit biçimli bir çatıdan oluşmaktadır.[1] Toplam yükseklik 8 metredir. Harç kullanılmadan yontma taşlarla yapılmıştır.[2]

Kaynakça

  1. Mersin Ören Yerleri, Mersin Valiliği, İstanbul, 2009, 978 605 4196 07 4 p.269
  2. "Mersin Universitesi sayfası". 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2019.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.