Tacikistan-Türkiye ilişkileri

Tacikistan-Türkiye ilişkileri, Tacikistan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki ilişkiler dost ve işbirliğine dayalıdır ve 1991'den beri iki ülke arasında imzalanmış 30'dan fazla anlaşma ve protokolün yasal dayanağı ile vurgulanmaktadır.[1]

Tacikistan-Türkiye ilişkileri

Tacikistan

Türkiye

Modern ilişkiler

Türkiye, 16 Aralık 1991'de Tacikistan'ın bağımsızlığını tanıdı ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 29 Ocak 1992'de kuruldu. Duşanbe'deki Türkiye Büyükelçiliği 4 Ağustos 1992'de, Ankara'daki Tacikistan Büyükelçiliği 16 Ekim 1995'te açıldı.

Türkiye'nin Tacikistan ile ilişkileri diğer Orta Asya cumhuriyetleri ile olan ilişkiler çerçevesinde ele alınmakta ancak 1992 ile 1997 arasındaki Tacikistan İç Savaşı nedeniyle daha yavaş gelişmiştir. Bu dönemde Duşanbe'deki Türk büyükelçiliği açık kalan tek diplomatik misyon ve ziyaret Türkiye Başbakanı Süleyman Demirel Tacikistan'a tek üst düzey ziyaret oldu.

Tacikistan cumhurbaşkanı İmamali Rahman 19-22 Ocak 2006 tarihlerinde Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

29 Haziran 2009 tarihinde Türkiye cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tacikistan'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi ve burada Cumhurbaşkanı Rahman ile ikili ilişkileri görüştü. Gül, Afganistan'a (önceki Kırgızistan ziyaretinde yaptığı gibi) yoğunlaşmadan önce iki ülkenin terörizm, aşırılık yanlısı hareketler, yasadışı göç, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, organize suç ve kitle imha silahlarının yaygınlaşması konusundaki ortak tutumunu yineledi ve "Afganistan'ın istikrarı ve barışı, Orta Asya ve dünyanın geri kalanı için çok önemlidir. Afganistan ile 1.400 kilometrelik kara sınırını paylaşan Tacikistan, bu konuda her zaman yapıcı bir rol oynadı" açıklamasını yaptı.

Grup 24

Tacik Grubu 24 muhalefet hareketinin kurucusu Ömerali Kuvatov, Mart 2015'te Türkiye'de suikaste kurban gitti.[2] Türkiye, Grup 24'ün iki üyesi Sührobi Zafer ve Nesim Şaripov'u gözaltına aldı ancak Anayasa Mahkemesi'nin Tacikistan'da insan hakları ihlallerine uğrayabilecekleri gerekçesiyle onları iade etmedi.[2]

Kaynakça

  1. "Tacikistan - Türkiye Siyasi İlişkileri". Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı. 13 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2020.
  2. "Two Tajik Opposition Politicians Detained In Turkey, No Immediate Extradition". Radio Free Europe/Radio Liberty. 23 Mart 2018. 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2020.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.