Kosova-Türkiye ilişkileri

Kosova-Türkiye ilişkileri, Kosova Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti'nin karşılıklı uluslararası politikaları içerir.

Kosova–Türkiye ilişkileri

Kosova

Türkiye

Türkiye ile Kosova arasında, ülkeler arası siyasi ve ticarî çıkarların da dışında, çok derin kültürel bağlar vardır. Her iki ülkede yaşayan ailelerin bir diğeriyle akrabalık bağları vardır. Özellikle, 1912 yılından sonra artan ve Kosova’dan Türkiye’ye doğru gelişen Türk, Arnavut ve Boşnakların göçleri ile beraber bu irtibat epeyce derinleşmiş ve bugünkü durumu doğurmuştur.

Siyasi ilişkiler

Türkiye, Kosova’nın bağımsızlığını ilan ettikten 1 gün sonra 18 Şubat 2008 tarihinde tanımıştır.[1] Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı'nın yaptığı yazılı açıklama;

"Türkiye Cumhuriyeti, Kosova Meclisi'nin bağımsızlık bildirgesinin muhtevasını ve unsurlarını memnuniyetle karşılamış ve bu anlayıştan hareketle, Kosova Cumhuriyeti'ni tanıma kararı almıştır. Türkiye, Balkanlar'ın huzur ve istikrara kavuşmasını dış politika önceliklerinden biri olarak belirlemiştir. Türkiye, son yıllarda büyük acılar yaşamış, Balkanlar'da kalıcı barış anlayışının hâkim olmasına önem vermekte, Kosova'nın bağımsızlığının, bölge ülkeleri arasındaki istikrar ve güven ortamının takviye edilmesi için de vesile teşkil etmesini temenni etmektedir.[2]"

Kosova Başbakanı Hashim Thaçi le Recep Tayyip Erdoğan Prizren kasabası 3 Kasım 2010'da Kosovanın bağımsızlık günü kutmalarında.

Ayrıca, tüm ülkelere Kosova Cumhuriyeti'nin tanınması için çağrıda bulunduğunu da ifade edilmiştir.[2]

29 Mart 2018'de MİT'in düzenlediği bir operasyonla yakalanan ve Gülen Hareketi üyesi olduğu iddia edilen altı kişi Türkiye'ye iade edildi. Ertesi gün Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, bu olaydan haberi olmadığını belirtti ve içişleri bakanı ile istihbarat şefini görevden aldı.[3][4][5] Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haradinaj'ı başkalarının talimatıyla hareket etmekle suçladı.[6] Haradinaj ise Erdoğan'a yanıt olarak Türkiye'nin Kosova'nın iç işlerine karışmamasını beklediklerini söyledi.[7]

Ekonomik ilişkiler

2012 yılı bazında Kosova’nın ihracatı 312 milyon, ithalatı ise 2.5 milyar dolardır. Ülkeye giren doğrudan yatırımlar 400 milyon dolar civarında seyrediyor. Türkiye hem yatırımda hem de ticarette Kosova’nın ilk beş partneri arasındadır. Ülkede devam eden projelerle 200 milyon doların üzerinde Türk  yatırımları mevcuttur. Kosova’da 400’ün üzerinde kayıtlı Türk şirketi faaliyet göstermektedir. Bunların büyük çoğunluğu da mikro ölçekli firmalardır. Türk iş adamlarının Kosova’ya ilgisi yoğundur. Türkiye Kosova arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinde sona gelinmiştir, önümüzdeki aylarda imzalanacaktır. Türkiye’nin 2012’de Kosova’ya ihracatı 255 milyon dolar oldu. Kosova’dan ithalatı ise 10 milyon dolarda  kaldı. İmzalanacak STA’nın iki ülke arasındaki ticarete büyük bir ivme kazandıracağı, iki tarafın da ortak beklentisidir.

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.