Endonezya-Türkiye ilişkileri

Endonezya-Türkiye ilişkileri, Endonezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, özellikle her ikisi de Müslüman çoğunluklu modern demokrasiler olmaları nedeniyle önemlidir.

Endonezya-Türkiye ilişkileri

Endonezya

Türkiye

Tarihçe

Endonezya ve Türkiye arasındaki ilişkiler 12. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bu dönemde Endonezya'yı ziyaret eden Türk-İslam alimleri, İslam'ın Endonezya'da yayılmasında önemli rol oynadılar.[1] Osmanlı İmparatorluğu ile ilişkiler, 16. yüzyılda Açe Sultanlığı'nın Malakka'daki Portekizlilere karşı yardım talebine cevaben Açe Seferi ile başladı.[2]

Türkiye, 29 Aralık 1949'da Endonezya'yı tanıdı ve 1950'de diplomatik ilişkiler kuruldu. Cakarta'daki Türkiye Büyükelçiliği 10 Nisan 1957'de açıldı.

Siyasi ilişkiler

Endonezya'nın Ankara'da bir büyükelçiliği ile İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır.[3] Türkiye'nin ise Cakarta'da bir büyükelçiliği ile Medan'da bir fahri konsolosluğu bulunmaktadır.[4] Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), İslam İşbirliği Örgütü (İİT), MIKTA, D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü ve G-20 büyük ekonomilerinin tam üyesidir.

Kaynakça

  1. "Türkiye - Endonezya Siyasi İlişkileri". Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı. 13 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020.
  2. Reid, Anthony (Şubat 2005), The Ottomans in Southeast Asia (PDF), ARI Working Papers, 36, Asia Research Institute, National University of Singapore, 13 Haziran 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi, erişim tarihi: 14 Haziran 2020
  3. Embassy of Indonesia in Turkey
  4. "Embassy of Turkey in Indonesia". 10 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.