İmamali Rahman

İmamali Rahman (Tacikçe: Эмомалии Раҳмон ya da امامعلی رحمان) eski adı İmamali Şerifoviç Rahmanov (5 Ekim 1952, Kulob, Tacikistan), 1992'den beri Tacikistan cumhurbaşkanı. Aynı zamanda Tacikistan Halkın Demokratik Partisi'nin lideridir. Başkanlığının ilk yıllarında, 100.000 kişinin ölümüne neden olan bir iç savaş ile karşı karşıya kalmıştır. 2006 yılında, görevdeki üçüncü dönemine başladı.

İmamali Rahman
Tacikistan Cumhurbaşkanı
Görevde
Makama geliş
20 Kasım 1992
Başbakan Abdümelik Abdullacanov
Abducelil Semedov
Cemşid Kerimov
Yahya Azimov
Akil Akilov
Kohir Rasulzoda
Yerine geldiği Rahman Nabiyev
Halkın Demokratik Partisi Başkanı
Görevde
Makama geliş
10 Aralık 1994
Yerine geldiği Yeni makam
Kişisel bilgiler
Doğum İamamali Şaripoviç Rahmanov
5 Ekim 1952 (1952-10-05)
Kulob, Tacik SSC, SSCB
Partisi Halkın Demokratik Partisi (1994–günümüz)
Evlilik(ler) Azizmo Asadullayeva
Bitirdiği okul Tacik Devlet Ulusal Üniversitesi
Dini Sünni İslam
4 Şubat 2009 tarihinde Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile Rahman toplantıda

Hayatı

Şimdiki Kulob Oblastında Hatlon ili ilçelerinden Kulob'lu bir köylü ailenin oğlu olarak doğdu. 1971-1974 yıllarında Sovyet Silahlı Kuvvetleri'nde görev yaptı. 1982 yılında Ekonomi dalında lisans derecesi ile Tacik Devlet Üniversitesi'nden mezun oldu. 1976 ile 1988 yılları arasında, Kulob ili, Dangara bölgesinde kolektif çiftlik Birliği Komitesi Başkanı oldu. Ayrıca o zamanın önde gelen Hükûmet bölümlerinde çeşitli görevlerde bulundu.

Siyasi hayatı

Cumhurbaşkanı Rahman Nabiyev Ağustos 1992'de Tacikistan İç Savaşı'nın ilk aylarında istifa etti. Ekberşah İskenderov, Yüksek Sovyet Başkanı oldu. İskenderov huzursuzluğu sona erdirmek için Kasım ayında istifa etti. Tacikistan Yüksek Sovyeti, Hucend'de bir araya geldi ve cumhurbaşkanlığı makamı kaldırıldı. Rahman, daha sonra Meclis Başkanı olarak geçici cumhurbaşkanı oldu.

1992-1997 yılları arası süren iç savaş sırasında, Rahman yönetimine Birleşik Tacik Muhalefeti tarafından karşı çıkıldı. 100.000 kadar insan savaş sırasında öldü. Rahman, Hucend'de, Nisan 1997'de bir suikast girişiminden kurtuldu. Ağustos 1997'de ve Kasım 1998'de iki darbe girişimini bastırdı.

6 Kasım 1994 tarihinde Tacikistan cumhurbaşkanı seçildi ve 16 Kasım'da görev için yemin etti. Anayasa değişikliklerinin ardından % 97 oy alarak, yedi yıllık görev süresi 6 Kasım 1999 tarihinde yeniden seçildi. 6 Kasım 2006 tarihinde tartışmalı bir seçimde resmi sonuçlara göre oyların yaklaşık % 79'unu alarak yeniden seçildi.

Mart 2007'de, Rahmanov, soyadını Rahman olarak değiştirmek ve kendi örneğini takip ettirmek, kültürel ve ulusal köklerine dönmek için diğer Taciklere çağrısında bulunarak -ov ile biten soyadındaki -ov kelimesini kaldırdığını duyurdu. Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde, 20 Mart 2007'de adına yapılan tüm haberler İmamali Rahmonov olarak kullanıldıktan sonra herhangi bir açıklama yapılmadan 21 Mart 2007'den beri İmamali Rahman olarak geçmektedir.

İmamali Rahman, Azizmo Esadullayeva ile evli ve dokuz çocuk babasıdır. Yedi kız ve iki erkek çocuk sahibidir. Oğulları Rüstem ve Somon, kızları Firuze, Ozoda, Rukhşona, Takhmina, Parvina, Zarrina ve Farzona'dır.

Din

Rahman, Sünni Müslümandır ve Mart 1997'de hacca gitmiştir. Özellikle bölgedeki diğer Müslüman ülkeler, İran ve Afganistan gibi Farsça konuşan ülkeler ile daha yakın ilişkiler çağrısında bulundu. 2006 Tacikistan cumhurbaşkanlığı seçiminde, seçim standartlarını eleştirenlere cevabı: Tacikistan nüfusunun fazla yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkedir. Biz, farklı bir kültürüz ve bu göz önünde bulundurulmalıdır. şeklinde olmuştur.

Tacikistan, 2009 tarihinde Sünni Müslüman hukukçu Ebu Hanife anısına Bilimsel ve dini liderlerin buluştuğu uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yapmıştır. Katar tarafından finanse edilen dünyanın en büyük camiisinin inşaatı, Ekim 2009'da ilan edildi. Camii'nin Duşanbe'de inşa edilmesi planlandı ve inşaatın 2014 yılında tamamlanması söylenmektedir.

Kaynakça

    Siyasi görevi
    Önce gelen
    Rahman Nabiyev
    Tacikistan Devlet Başkanı
    1992–günümüz
    Görevde
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.