Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 884 sayılı kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 884 sayılı kararı 822 (1993), 853 (1993) ve 874 (1993) numaralı kararlar yeniden teyit edildikten sonra 12 Kasım 1993 tarihinde oy birliğiyle kabul edildi. Konsey, Dağlık Karabağ'da Ermenistan ile Azerbaycan arasında özellikle de Zengilan ve Horadiz şehirlerindeki devam eden çatışmalardan duyduğu endişeyi dile getirdi ve taraflar arasındaki ateşkes ihlallerini kınadı.

BM Güvenlik Konseyinin
884 sayılı kararı
Tarih: 12 Kasım 1993
Oturum no: 3.313
Kod: S/RES/884 (Doküman)

Oy: Kabul: 15 Çekimser: 0 Karşı: 0
Konu: Ermenistan-Azerbaycan
Sonuç: Kabul edildi

Güvenlik Konseyinin 1993 yılı oturumundaki üyeler şunlardır:
Kalıcı üyeler:

ÇHC  Fransa FRA  Rusya Rus  Birleşik Krallık BK  ABD ABD

Geçici üyeler:
 Brezilya  Yeşil Burun Adaları  Cibuti  İspanya  Macaristan
 Japonya  Fas  Yeni Zelanda  Pakistan  Venezuela

Zengilan (kırmızı) Azerbaycan üzerinde gösterilmiştir

Konsey ayrıca Azerbaycan'da sivillere yönelik saldırıları ve bombardımanları kınadı ve Ermenistan Hükûmetini Dağlık Karabağ'daki Ermenilerin önceki Güvenlik Konseyi kararlarına uymaları için etkisini kullanmaya çağırdı. AGİT Minsk Grubu'nun tek taraflı ateşkes ilanı da memnuniyetle karşılandı.

Karar, daha sonra ilgili taraflardan düşmanlıklarını derhal durdurulmasını, Zengilan ve Horadiz kentinden ve Azerbaycan'ın işgal edilmiş diğer bölgelerinden işgal kuvvetlerinin geri çekilmesini talep etti. Son zamanlarda yaşanan ateşkes ihlalleri ile ilgili olarak da Konsey, tarafları Rusya hükûmeti ile AGİT Minsk Grubu arasındaki temaslarla kurulan ateşkese uymaya çağırdı. Ayrıca, özellikle Azerbaycan-İran sınırında patlak veren çatışmalar nedeniyle İran birliklerinin sınır bölgesine taşınmasının ardından diğer ülkelerin çatışmaya müdahale etmekten kaçınmaları istendi.[1]

Son olarak Konsey, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği ve uluslararası ajanslardan, etkilenen sivil nüfusa, özellikle yerinden edilmiş olanlara, ilgili acil yardım sağlanmasını talep ederek, Genel Sekreter Butros Butros-Ghali ve AGİT Minsk Grubu'nun rapor vermeye devam etmelerini arz etti.

884 sayılı kararın kabul edilmesine rağmen iki taraf arasındaki bombardıman ve aralıklı çatışmalar devam etti.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. Croissant, Michael P. (1998). The Armenia–Azerbaijan conflict: causes and implications. Greenwood Publishing Group. ss. 94-95. ISBN 978-0-275-96241-8.
  2. Azerbaijan: Seven years of conflict in Nagorno-Karabakh. İnsan Hakları İzleme Örgütü. 1994. s. 45. ISBN 978-1-56432-142-8.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.