Reformizm
Reformizm ya da sosyalist inkılâpçılık, kademeli artan demokratik ilerlemenin toplumun temel ekonomik ilişkilerini ve politik yapısını değiştireceğini söyleyen görüş. Bu görüş Marksist düşüncede yer alan toplumu, spesifik anlamda altyapıyı, değiştirmek için devrimin şart olduğu yönündeki devrimci anlayışa karşıdır. Bu nedenle gerçek sosyalist ve komünistler tarafından Revizyonizm, Oportünizm, Parlemantarizm gibi kuramlarla yan yana tutulur.
Sosyal demokrasi |
---|
Fikirler |
Kişiler Sosyal demokratların listesi · Obafemi Awolowo · Eduard Bernstein · Zülfikar Ali Butto · Hjalmar Branting · John Curtin · Ignacy Daszyński · Tommy Douglas · Bülent Ecevit · Jean Jaurès · Zhang Junmai · Tetsu Katayama · Ferdinand Lassalle · René Lévesque · Nelson Mandela · Ramsay MacDonald · Cevahirlal Nehru · José Batlle y Ordóñez · Georgi Plehanov · Michael Joseph Savage · Belinda Stronach |
Organizasyonlar Sosyal Demokrat partiler Sosyalist Enternasyonal Uluslararası Sosyalist Gençlik Birliği Avrupa Sosyalistler Partisi Genç Avrupalı Sosyalistler |
- → Bu madde sosyalizmde reformizm kavramıyla alakalıdır. Genel anlamda reformizm için İnkılapçılık maddesine bakınız.
Sosyalist reformizm ilk defa iki önemli sosyal demokrat Eduard Bernstein ve Karl Kautsky tarafından ortaya atılmıştır. Bu görüş kısa sürede Rosa Luxemburg ve Lenin gibi devrimci düşünürlerin ve politikacıların eleştirisine maruz kalmıştır. Bolşeviklerin Rusya'da kontrolü ele geçirmesinden sonra reformistler Komintern tarafından Avrupa'da koşulların oluşmasına rağmen devrimin önünde engel teşkil eden burjuva sözcüsü sosyal faşistler olarak nitelendirilmiştir.
Günümüzde reformistler, ülkeden ülkeye tanım değişmekle beraber ortanın solu olarak adlandırılabilir. Genellikle reformizmin politik hareketi sosyal demokrasi partileri çatısı altında yansır.
Ayrıca bakınız
Reformist düşünürler
Reformist ideoloji
- Sosyal demokrasi
- Neososyalizm
- Marksist revizyonizm