Cevahirlal Nehru

Pandit Cevahirlal[1][2][3][4] (ya da Jawaharlal) Nehru (Hintçe: जवाहरलाल नेहरू, İngilizce: Pandit Jawaharlal Nehru) (14 Kasım 1889 - 27 Mayıs 1964), Hindistan Ulusal Kongresi'nin önemli siyasi üyelerinden biridir. Hindistan'ın Bağımsızlık hareketi sırasında önemli bir figür olmuştur. Hindistan'ın ilk başbakanıdır.

Cevahirlal Nehru
जवाहरलाल नेहरू
1. Hindistan Başbakanı
Görev süresi
15 Ağustos 1947 - 27 Mayıs 1964
Hükümdar VI. George (26 Ocak 1950'ye kadar)
Başkan Rajendra Prasad
Sarvepalli Radhakrishnan
Yerine geldiği Makam oluşturuldu
Yerine gelen Gulzarilal Nanda
Kişisel bilgiler
Doğum 14 Kasım 1889(1889-11-14)
Allahabad, Britanya Hindistanı
Ölüm 27 Mayıs 1964 (74 yaşında)
Yeni Delhi, Hindistan
Partisi Hindistan Ulusal Kongresi
Evlilik(ler) Kamala Nehru
Bitirdiği okul Trinity College, Cambridge
Dini Yok, Agnostik
İmzası

Savaş sonrası dönemde uluslararası politikada kilit figürlerden biridir. Genelde popüler bir bilgin olan Panditji'e başvururdu. Nehru yazar, bilgin, amatör tarihçi ve aynı zamanda Gandi-Nehru ailesinin reisiydi.

Nehru ailesi

Varlıklı Hint avukat ve politikacı Motilal Nehru'nun oğlu olarak, Hindistan Ulusal Kongresi'nin en genç liderlerinin biri olmuştu. Mahatma Gandi'nin rehber kılavuzluğunda yükselerek karizmatik ve radikal bir lider oldu. Britanyalılara karşı bağımsızlık mücadelesinde Hindistan gençliği için bir ikon aynı zamanda sosyalizmin temsilcisiydi. Kongre başkanı olarak hizmet ettiği sırada 31 Aralık 1929'da Lahor'da bağımsız Hindistan'ın bayrağını kaldırdı. İyi hatipliği sayesinde milliyetçi isyanları düzenlemekte büyük etkisi vardı aynı zamanda azınlıkların haklarını gözetici tavırlar gösterdi. Ölümüne kadar Hindistan'ın başbakanı olarak görev yaptı.

Kitapları

  • Hindistan'ı Keşfim
  • Dünya Tarihinden Görüşler
  • Türkiye ve Batı Asya Tarihi[5]

Kaynakça

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.