Operasyon Valkyrie

Operasyon Valkyrie,[1] 2008 ABD-Almanya ortak yapımı politik gerilim, savaş filmdir. Özgün adı Valkyrie olan film 30 Ocak 2009 tarihinde Türkiye'de de gösterilmiştir.

Operasyon Valkyrie
Valkyrie
Valkyrie film afişi
Yönetmen Bryan Singer
Yapımcı Christopher McQuarrie
Bryan Singer
Gilbert Adler
Chris Lee
Senarist Christopher McQuarrie
Nathan Alexander
Oyuncular Tom Cruise
Christian Berkel
Kenneth Branagh
Kevin McNally
Carice van Houten
Bill Nighy
David Schofield
Terence Stamp
Müzik John Ottman
Görüntü yönetmeni Newton Thomas Sigel
Kurgu John Ottman
Stüdyo United Artists
Dağıtıcı MGM
Türü Macera
Yapım yılı 2008
Çıkış tarih(ler)i 25 Aralık 2008
30 Ocak 2009
Süre 120 dakika
Dil İngilizce
Bütçe 90 Milyon $
Hasılat $200,276,784 (Dünya çapında)
Resmî sitesi

Bryan Singer'in yönettiği ve Tom Cruise'nin başrolde oynadığı film gerçek olaylara dayanmaktadır ve II. Dünya Savaşı'nın son yılında Adolf Hitler'e yapılan suikast girişimini anlatmaktadır.

Tom Cruise'un bu film için seçilmesi, Alman siyasetçiler ve von Stauffenberg ailesinin üyeleri arasında, aktörün Almanya'da şüphe ile bakılan Scientology tarikatı nedeniyle tartışmalara neden oldu. Bu nedenle, film yapımcıları başlangıçta Almanya'da çekim yerleri kurmakta zorlandılar ancak daha sonra Berlin'in tarihi Bendlerblock gibi yerlere erişim izni verildi. Alman gazeteleri ve film yapımcıları filmi ve von Stauffenberg'in komplosunun küresel farkındalığını yayma niyetini desteklediler.

Film, 22 Ocak 2009'da ticari olarak gösterime girdiğinde ABD ve Almanya'da karışık eleştiriler aldı.

Konusu

II. Dünya Savaşı tüm hızıyla devam etmektedir. Halk, ordu, herkes Adolf Hitler'in peşinden gitmektedir. 1942'ye kadar her şey yolundadır ve Nazi Almanyası'nın orduları hızla ilerlemektedir.

Ve yıl 1944: Alman ordusu artık savaşmaktan yorulmuş ve geri çekilmeye başlamıştır, büyük kayıplar vermektedir. Bu savaşın yanlış olduğunu düşünen Albay Claus von Stauffenberg (Tom Cruise) Adolf Hitler'e bir suikast planı yapmıştır. Hitler'in toplantı yapacağı masanın kenarına içinde bomba bulunan bir çanta koymuştur. Bomba patlamış fakat şans eseri Hitler yaralı olarak kurtulmuştur.

Hitler'in öldüğünden emin olan Albay Stauffenberg, Valküre Operasyonu'nun başlaması emrini verdirir. Başlangıçta tüm subaylar -Hitler'in öldüğünden emin olunca- Albay Stauffenberg'e itaat eder ve birliklerine SS subaylarını tutuklama emri verir. Tüm SS subayları tutuklanır. Fakat Berlin Yedek Taburu komutanı, Joseph Goebbels'i tutuklamak için Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığına geldiğinde telefonda Hitler'le konuşur ve Führer'in ölmediğine ikna olur. Bu vakitten sonra her şey tersine döner ve isyan bastırılır. İsyana katılan tüm subaylar asılarak ve kurşuna dizilerek idam edilir.

Tom Cruise, filmde Albay Claus von Stauffenberg rolünde.

Oyuncular

Oyuncu Rolü
Tom CruiseAlbay Claus von Stauffenberg
Manfred-Anton AlgrangAlbert Speer
David BamberAdolf Hitler
Matthias FreihofHeinrich Himmler
Carice van HoutenNina Schenk Gräfin von Stauffenberg (von Stauffenberg'in karısı)
Kenneth BranaghTümgeneral Henning von Tresckow
Eddie IzzardOrgeneral Erich Fellgiebel
Tom WilkinsonGeneraloberst Friedrich Fromm
Thomas KretschmannAlbay Otto Ernst Remer
Gerhard Haase-HindenbergReichsmarschall Hermann Göring
Christian BerkelAlbay Albrecht Mertz von Quirnheim
Jamie ParkerÜsteğmen Werner von Haeften
Bill NighyOrgeneral Friedrich Olbricht
David SchofieldFeldmarschall Erwin von Witzleben
Terence StampGeneraloberst Ludwig Beck
Kevin McNallyCarl Goerdeler

Çekimler

Çekimler 18 Temmuz 2007'de Berlin'de başladı.[2] Valkyrie'nin 80 milyon dolarlık bir bütçeye sahip olduğu ve üçte ikisinin Almanya'da geçeceği tahmin ediliyordu.[3] Alman Federal Film Fonu, Birleşik Sanatçılara prodüksiyona yardımcı olması için 4.8 milyon €[4] (6.64 milyon $) verdi. Yapımcılar Tempelhof Uluslararası Havaalanı'nın siyasi mahkumlar için eski bir Nazi hapishanesi olan Columbia Haus'unda çekim izni aldılar. Prodüksiyon ayrıca Brandenburg'un yukarısındaki hava sahasında pratik yapan, yanlarında boyalı gamalı haçları olan II. Dünya Savaşı uçaklarını da içeriyordu.[5] Film için yaklaşık 70 set yapıldı. Yapımcılar ayrıca eski Reich Hava Bakanlığı binasında ve von Stauffenberg'in erkek kardeşiyle birlikte kaldığı evin dış cephesinde çekim yaptılar.[6]   Merkezin gerçek konumu günümüzün kuzeydoğu Polonya'sında olmasına rağmen, Hitler'in Doğu Cephesi Genel Merkezi olan Wolfsschanze'in bir kopyası Berlin'in 60 kilometre güneyinde inşa edildi. İnşası on iki hafta sürdü. 1944'te bombaları gizlemek için kullanılan bazı evlerde de filme yer verildi. Hitler'in Bavyera konutu Berghof'un içi de Hitler'in eşi Eva Braun'un çektiği film ve gizli koleksiyoncuların sahip olduğu mobilya modelleri tasarlayarak çoğaltıldı.[7] Yapım, Reich Bakanlığı tarafından kullanılan mobilyalar ve bir zamanlar Hitler'in masasını süsleyen nesneler de dahil olmak üzere hayatta kalan Nazi kalıntılarından da yararlandı. Ekranı Almanya'da büyük ölçüde kısıtlanan Nazi sembolleri de çeşitli yerlerde kullanıldı ve film yapımcıları yerel sakinlere uyarırlarken, Berlin'de çekimler sırasında gamalı haçların kullanımına tanık olan yoldan geçen bir kişi, resmi bir şikayette bulundu. Filmin yapımı için Nazi sembollerini göstermek üzere kurulan sitelerin sahiplerinden de benzer suçlamalar yapıldı.[8] Çekimler de Babelsberg Stüdyolarında yapıldı.[9] 19 Ağustos 2007'de çekimler sırasında, bir kamyonun yan paneli kırıldı ve on bir kişi yaralandı ve bir kişi de hastaneye yattı.[10] Kazazedeler stüdyo tarafından sunulan anlaşmayı reddederek 11 milyon dolar tazminat talep ettiler.[10]

Tom Cruise, Von Stauffenberg'in Bendlerblock'ta infaz sahnesini filme almadan önce, oyuncular ve ekip bir an sessizlik içinde kaldılar.[11] Sahnenin filme çekilmesi tamamlandıktan sonra, Almanya'daki bir işleme tesisinde yapım sonrası süreç için çekimlerin geliştirilmesi için gönderildi fakat geliştirme sırasında yanlış kimyasal maddeleri kullanılması filme hasar verdi ve ekibin sahneleri yeniden çekebilmesi için hükümetten izin almasını gerektirdi. İzin verildi ve filmin sözcüsü programın ve bütçenin etkilenmediğini belirtti.[12][13]

Filmin açılışında yer alan Tunus sahnesinin mekanları için Singer, Ürdün ve İspanya'daki mekanları inceledi, ancak buralar estetik ve ekonomik kriterleri karşılamadı. Kaliforniya'daki Cougar Buttes çölü nihayetinde Tunus'u temsil etmek için seçildi.[14] Üretim bütçesi, von Stauffenberg'in yaralanmalarını gerçekçi hale getirmek için görsel efektler sağlayacak şekilde ayarlandığından, yalnızca bilgisayar tarafından üretilen avcı uçakları için yeterli değildi. Singer bunun yerine savaş sırasında iki P-40 Warhawks kullandı.

Kaynakça

  1. "Valkyrie (2008)" (İngilizce). IMDb. 30 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2009. Türkçe isim için referans
  2. Piccalo, Gina (20 Temmuz 2007). "Tom Cruise battles Hitler". Los Angeles Times. 15 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2007.
  3. Metzger, Ed (5 Temmuz 2007). "German gov offers cash for 'Valkyrie'". Variety. 11 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2007.
  4. Kniebe, Tobias (24 Temmuz 2007). "Schluss mit "Stupid German Money"". Süddeutsche Zeitung. 12 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2007.
  5. "The Winter Preview". Total Film, 146. Future Publishing. Ekim 2008. ss. 61-64.
  6. "Auf den Spuren Stauffenbergs". Tagesspiegel (Almanca). 21 Ocak 2009. 22 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2009.
  7. Jurgensen, John (19 Aralık 2008). "Shooting the Conspirators". The Wall Street Journal. 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2008.
  8. Purvis, Andrew (17 Eylül 2007). "Cruise Film Gets German OK". Time. 3 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2007.
  9. De Quetteville, Harry (23 Temmuz 2007). "Hitler plot film sees Nazi studio rise again". The Daily Telegraph. Londra. Erişim tarihi: 8 Kasım 2007.
  10. "11 hurt at Tom Cruise film shoot". CNN. 20 Ağustos 2007. 20 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2007.
  11. "Tom Cruise Marks Disputed Filming With Moment of Silence". Deutsche Welle. 24 Eylül 2007. 12 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2007.
  12. "Cruise's Valkyrie suffers new setback". The Guardian. Londra. 19 Ekim 2007. 27 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2007.
  13. "Technical setback for Cruise film". BBC News. 10 Ekim 2007. 12 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2007.
  14. Slotek, Jim (21 Aralık 2008). "How Valkyrie took flight". Toronto Sun. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2012.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.