Friedrich Fromm

Friedrich Fromm (8 Ekim 1888, Charlottenburg, Berlin - 12 Mart 1945, Brandenburg an der Havel, Brandenburg), Almanya'nın topçu subayı ve Nazi Almanyası'nın Generaloberst'i.

Friedrich Fromm
Doğum 8 Ekim 1888(1888-10-08)
Charlottenburg, Berlin
Ölüm 12 Mart 1945 (56 yaşında)
Brandenburg an der Havel hapishanesi, Brandenburg
Bağlılığı
Hizmet yılları 1906 - 1945
Rütbesi Generaloberst
Komuta ettiği Ersatzheer
Savaşları/Çatışmaları I. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
Madalyaları

İlk yılları ve Askeri kariyeri

Berlin Üniversitesi'nde okudu. 1906'da Alman Ordusu'na girdi. 1908'te Teğmen, 1914'te Üsteğmen oldu ve çeşitli kurmay görevlerinde bulundu. I. Dünya Savaşı yıllarında, 1917'den itibaren 30. Piyade Tümeni'nde görev yaptı.

Savaştan sonra 1919'da Reich Ordusu'na alındı. 1920'de batarya komutanı oldu. 1922'den itibaren yeniden kurmay görevleri yaptı. 1928'de Reich Savunma Bakanlığı'nda görev yaptı. 1931'de Yarbay, 1934'te Albay ve Reich Savunma Bakanlığı'nda Kara Kuvvetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı (Allgemeines Heeresamt) oldu. 1935'te Tümgeneral, 1938'de Korgeneralliğe terfi etti. Silahlı Kuvvetler Silahlanma Komutanı oldu. 1940'ta Orgeneralliğe yükseldi.

20 Temmuz Suikast Girişimi'ndeki rolü

Friedrich Fromm'un Wehrmacht içindeki Nazi karşıtı hareketinden haberdar olmakla birlikte Fromm'un bu hareketle ne kadar ilgilendiği tartışılmalıdır. "Walküre Operasyonu"nun başlatılmasına karşı çıkmıştır.

20 Temmuz suikast girişiminde Wilhelm Keitel'i telefonla arayarak Adolf Hitler'in öldürülmediğini öğrenince, Albay Claus von Stauffenberg'in Ersatzheer (Yedek Ordusu)'i harekete geçirme talebini redederek intihar etmesini emretmiştir. O yüzden Stauffenberg tarafından kendi çalışma odasında hapisedilmiştir.

Fakat Joseph Goebbels'in emriyle Bendlerblock'a yollanan Binbaşı (Albaylığa terfi edildi) Otto Ernst Remer komutasındaki birlik tarafından kurtarılmıştır. Friedrich Olbricht, Olbricht'in kurmay başkanı Albay Albrecht Mertz von Quirnheim, Claus von Stauffenberg, Stauffenberg'in yaveri Teğmen Werner Karl von Haeften'i idama mahkûm ederek aynı günün gecesi Bendlerblock'un avlusunda infaz ettirmiştir. Ludwig Beck intihar etmeyi istediği için kendini vurmayı iki kez denemiş ancak intiharı başaramayınca onu da vurdurtmuştur.

Ancak Hitler, Friedrich Fromm'un Stauffenberg ve arkadaşlarını çabucak idam ettirmesinden dolayı öfkelenmiştir. Çünkü Fromm aylardan beri Hitler'i öldürmek için hazırlanan komployu bildiği halde komploculara yataklık etmiş ve planlarını haber vermemişti. İşlediği bu suçun izlerini böylece örtmek, isyanı bastıran adam olarak Hitler'in gözüne girmek istiyordu. Ama bunlar için çok geç kalmıştı.

Ölümü

Fromm'un suikastçilerle iş birliği yaptığı tespit edilmiş, 22 Temmuz 1944 sabahı, Nazi yetkilileri tarafından tutuklanmış ve yargılanmayı beklemesi üzerine hapse konmuştur. Fromm, 14 Eylül 1944 tarihinde Alman Ordusundan çıkarıldı. Artık sivil olan Fromm, 7 Mart 1945 tarihinde Volksgerichtshof (Halk Mahkemesi) tarafından askeri görev için değersiz kabul edilmiş, idama mahkûm edilmiş ve 12 Mart 1945'te Brandenburg an der Havel'deki Brandenburg-Gorden Cezaevi'nde idam mangası tarafından infaz edilmiştir. İdam mangası önündeki son sözleri: Öldürülmem rapor edildi çünkü ben her zaman Almanya için sadece en iyisini istemiştim sözleri olmuştur.

İlgili filmler

Korgeneral Friedrich Fromm (sol), Birleşik Krallık'ın Berlin Büyükelçisi Nevile Henderson (orta) ve Spordan sorumlu Devlet Bakanı Hans von Tschammer und Osten ile birlikte (1938)

Kaynakça

  • Hitler Kitabı Sh:391, Yazarlar: Henrik Eberle / Matthias Uhl (ed.)

Ayrıca bakınız

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.