Müezzinler, Ardanuç

Müezzinler, Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı bir köydür.

Müezzinler
Ülke Türkiye
İl Artvin
İlçe Ardanuç
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Rakım 800 m (2.600 ft)
Nüfus
 (2011)
  Toplam 54
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0466
Posta kodu 08300
Resmî site
-

Tarihçe

Köyün eski adı "Meçegil" dir. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra köy isimlerinin yeniden düzenlenmesi ile "Müezzinler" adını almıştır.

Kültür

Köyün gelenek, görenekleri örf adetlerin yaşatıldığı bir köy olmasına rağmen, aydınlanma sürecini Cumhuriyetle beraber yaşamıştır. Sosyal yaşamını önemseyen insanlardır, ayrıca bir o kadar da dayanışma ve yardımlaşmayla dışarıya çok fazla ihtiyaç duymadan imece usulü işlerini görmektedirler. Komşuluk ilişkilerine son derece önem veren köy halkı aralarına tüm sorunları diyalog yolu ile çözerken köy içerisinde saygınlığı olan insanlarıda kaanat önderi olarak dikkate alırlar. Yemekleri daha çok yörede yetişen sebze, bitki ve gıdalardan temin edilir. Bunlara örnek Bucuko dedikleri sırık fasulyesinin kurutularak yapılan yemeği, Mısır unundan yapılan Papa yemeği ortasına tereyağı dökülerek ayranla yenir. Peynir Kuymağı, Muğlama, Tırta Aşı, Ğarşo, Lenger Kebabı yörede yetişen patatesten yapılır nadiren içerisine kuşbaşı et konur fırına sürülerek yapılır. Yaprak Döner, Pancar Aşı yaylalarda yetişen bir ot çeşidi yazın toplanır kurutulur, kışın sütlü ve bulgurla yapılır. Madımak, Kete, Bişi, Kaymak Kuymağı mısır unundan yapılır. Gevrekli buğday unundan ve mısır unundan yapılır bir tür çörek, ayrıca unutulmaya başlanmış olan Furuç, Gağahlat, armut ve elmanın kesilerek güneşte kurutulması ile yapılır. Ayrıca köyde Arıcılık, Küçük Baş hayvan yetiştirciliği faaliyetlerde vardır.

Coğrafya

Artvin iline 45 km, Ardanuç ilçesine 10 km uzaklıktadır. Eski köy heyelan tehlikesi sebebiyle 2005 yılında mirmalet mevkiinde kurulan afet konutlarına taşınmıştır, eski köy yeni köye göre rakım olarak yüksektedir ve manzarası çok güzeldir.Yaz aylarında yeni köyde sıcaktan sıkılan köy halkı eski köydeki evlerine gidip yaz aylarını orada geçirmektedirler, kısacası eski köy mezire gibi kullanılmaktadır. Bunun dışında yaylacılık kültürü çok eskilere dayanan köy halkı, yaz aylarında Kutul Yaylasında Hayvancılık ile uğraşmaktadırlar. Burası tarihi ve turistik bir yer olmasının yanında geniş hayvan otlak alanları vardır. Artvin ve havalisinin 19. Yüzyılın sonlarında Rus egemenliğine geçmesinden sonra Ruslar tarafından yapılan Artvin - Ardahan karayolu üzerinde kurulu 4 Adet han vardı, hanlarda bu yolu kullanan yolcular gece konaklar daha sonra da yollarına devam edip Bilbilan yaylalarına kadar giderlerdi.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2011 54
2000 67
1997 100

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.