Lezgice

Lezgice veya Lezgince, Dağıstan’ın güneyinde ve Azerbaycan’ın kuzeyinde Lezgilerin konuştuğu bir Kuzeydoğu Kafkas dili.[2]

Lezgice
лезги чІал
Telaffuz lezgi č’al
Bölge Dağıstan
Etnisite Lezgiler
Dönem 2010[1]
Dil ailesi
Kuzeydoğu Kafkas dilleri
  • Lezgi dilleri
    • Samur
      • Doğu Samur
        • Lezgi–Aghul–Tabasaran
          • Lezgice
Yazı sistemi Kiril alfabesi
Resmî durumu
Resmî dil
Dil kodları
ISO 639-2 lez
ISO 639-3 lez
Kuzeydoğu Kafkas dillerinin gösterimi.

Alt grupları olarak Tabasaran, Agul, Kınalık; Rutul, Sahur lehçelerine sahiptir. Dargice ve Lakça dilleri ile de akrabadır. Fonetik olarak bütün Dağıstan dilleriyle benzeşir. Çeçenceyle de bir hayli benzer özelliğe sahiptir. Toplam konuşan sayısının 800.000 ile 1.000.000 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bazı Lezgi gruplarının 93 Harbi olarak adlandırılan Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra Kafkasya’dan göç etmesiyle bugün bu dilin Türkiye’de de konuşulduğu bölgeler vardır. Türkiye’de Lezgilerin en yoğun olduğu yerlerin başında Balıkesir ve İzmir gelir. Balıkesir’de Merkez Ortaca (Kirne) köyü, Manyas’a bağlı Yayla (Dümberez) köyü, İzmir ve Bergama’da Dağıstan köyleri, Lezgicenin çok fazla asimile olmadan konuşulduğu yerlerdir.

Kaynakça

  1. http://www.ethnologue.com/language/lez
  2. "Glottolog 4.2.1 - Lezgian". glottolog.org. 10 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2020.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.