Damalı su yılanı

Damalı su yılanı (Natrix tessellata), Colubridae familyasından Avrupa'da görülen zehirsiz bir yılan türü.

Damalı su yılanı
Korunma durumu
Bilimsel sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
(Grup) Bilateria
Üst şube: Deuterostomia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Üst sınıf: Tetrapoda
Sınıf: Reptilia
Alt sınıf: Diapsida
İnfra sınıf: Lepidosauromorpha
Üst takım: Lepidosauria
Takım: Squamata
Alt takım: Serpentes
Familya: Colubridae
Cins: Natrix
Tür: N. tessellata
İkili adlandırma
Natrix tessellata
Laurenti, 1768

Fiziksel özellikleri

Dişiler erkeklerden daha büyüktür. Maksimum büyüklüğü 1.0-1.3 m arasındadır. Rengi grimsi yeşil ila kahverengimsi veya siyaha yakın, sırtında koyu benekler bulunur. Karnı bazen parlak sarı veya turuncu renkte siyah benekli bir zara benzer. Aslında tam bir su yılanı değildir sadece suyu seven bir yılandır Natrix Natrix gibi

Biyoloji

Başlıca besinini balıklar oluşturmasına rağmen, bunun yanında kurbağalar, iribaşlar ve amfibyumlar da yemek listesinde bulunur. Gündüz aktif olan yılan, ağırlıklı olarak suda vakit geçirir ve 20 dakikaya kadar dalabilir. Çoğunlukla nehir, ırmak ve göl yakınlarında bulunurlar. Sudan çıkmış dallarda güneşlenirken kış uykusu ve yumurta bırakmak için kıyıya gelirler. Bu yılan türü zehirli değildir. Kendini savunmak için anüsünden çok kötü kokan bir salgıyı yayar. Başka bir savunma mekanizması da ölü taklidi yapmasıdır. Çiftleşme mevsiminde (Mart-Nisan) büyük gruplar oluştururlar. Yumurta bırakma Temmuz ayında olur, bir defada çıkan yumurta sayısı 10-30 kadardır. Genç yılanlar, erken Eylül'de yumurtadan çıkar. Damalı su yılanı, suyun yakınındaki kuru deliklerde Ekim'den Nisan'a kadar kış uykusuna yatar.

Dağılımı

Damalı su yılanı, Avrupa ve Asya boyunca bulunur: Almanya, İsviçre, Avusturya, Fransa, Belçika, Hırvatistan, Slovenya, Bosna-Hersek, Karadağ, Makedonya, Sırbistan, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Arnavutluk, Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs, Afganistan, Rusya, Ukrayna, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan, Irak, Suriye, Ürdün, Yemen, Mısır, İsrail, Pakistan, Çin.

Türkiye'de yayılışı

Türkiye´de her tarafa yayılmıştır. Deniz seviyesinden 2500 m yüksekliklerde görülür.

Koruma durumu

Damalı su yılanı birçok ülkede doğal koruma altında bulunur. Mevcudiyetleri Orta Avrupa'da tehlikededir. Örneğin Almanya'da 2003 yılında tahminen sadece birkaç yüz örnek mevcut durumdaydı.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.