Düden Gölü

Düden Gölü (Kulu Gölü), Konyanın Kulu ilçesi sınırında, denizden 950 m yüksekliğinde, 800 hektar büyüklüğünde, tektonik göldür. Kulu (Değirmenözü) Deresi ve çevredeki küçük pınarlarla beslenen gölün suları hafif tuzludur. Dışarı akışı olmadığı için kapalı havza olan göl sığdır. Gölün güneyinde suları tatlı olan Küçük Göl yer alır.[1] Tuz Gölü'nün 15 km kuzeybatısında, Kulu merkezin 5 km doğusunda bulunur.

Göl içinde göçmen kuşlarının ürediği dokuz küçük ada yer alır. Göl su kuşları için üreme ve göç yeridir. Yaz ördeği, Macar ördeği, Pasbaş patka, Dikkuyruk, Kılıçgaga, Büyük cılıbıt, Akdeniz martısı ve Gülen sumru gölde üremektedir. Kara boyunlu batağan, Angıt, dikkuyruk, Uzunbacak, kılıçgaga, Akça cılıbıt, Sakarca gölü üreme ve kışlamada kullanır. Göl tüm dünya korunan dikkuyruklarında üreme alanıdır[2]. Son zamanlarda gölde 172 kuş bulunduğu, 54 türün burada ürediği tespit edilmiştir. Alan Avrupa'da yok olamaya başlayan flamingoların yaşadığı alandır.[3]

Göle uzun yıllar kirli şehir suyu boşaltılmış, yakın zamanda arıtma tesisleri yapılmıştır.[4] Göl kurak zamanlarda kuruma tehlikesi geçirmiş, sonrasında yağışlı yıllarda eski haline gelmiştir.[5]

Düden Gölü ve Küçük Gölün Kuruma Tehlikesi

2020.8.29 Tarihinde yılın kurak geçmesi ve tarımsal sulamalar nedeni ile Gölün güneyindeki tatlı su gölü olan Küçük Gölün büyük bir yüzdesi kurumuştur. Küçük Gölün büyük bir kısmının kuruması Halkın Gözünde Manzaralı bir görüntü aldığını düşünmesi aslında büyük bir yanılgıdır. Gölde Flamingolara Renklerini veren Fitoplanktonların ani ve hızlı ölümleri gölün kuruyan kısımlarını pembeye bürümüştür . Aynı Şekilde yanı başında bulunan Düden Gölü de buna benzer şekilde kurumaya yüz tutmuştur . Görsel açısından Manzaraya aldanan vatandaşların olduğu kadar bu durumun içler acısı olan bir durum olduğunu bilerek bunun basın ve yayına çıkması konusunda desteklemiş ve etkili olmuştur . 1. Derecece doğal Sit alanı olması ve yüzlerce canlıya ev sahipliği yapan göllerin koruma altına alınmsı gerekirken Doğa koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Beldediye, İl Tarım, İlçe Tarım, Tarım ve Orman Bakanlığının ve farklı kuruluşlardan yardım beklenirken hiçbir kuruluş destek ve koruma vermemiştir.

Kaynakça

  1. Kalkınma Bakanlığı. "KOP BÖLGESi GÖLLERi" (PDF). www.kop.gov. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2014.
  2. turkiyesulakalanlari. "Kulu(Düden)Gölü – KONYA". www.turkiyesulakalanlari.com. 1 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2014.
  3. Kalkınma Bakanlığı. "KOP BÖLGESi GÖLLERi" (PDF). www.kop.gov. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2014.
  4. dogadernegi. "Düden Gölü'ne Festival". dogadernegi.org. 25 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2014.
  5. Radikal. "Düden Gölü eski haline kavuştu". radikal.com.tr. 26 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2014.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.