Ankara Okulu

Ankara Okulu, Kore Savaşı yıllarında Birleşmiş Milletler misyonu ile Güney Kore'ye giden Türk askerleri tarafından hizmete açılan okul. 1950'de Birinci Kore Türk Tugayı’nda görevli Astsubay Başçavuş Hüseyin Dinçtürk ve askerlerinin Seul’e 70 kilometre uzaklıktaki Suvan kentinde açtıkları bu okulda yetim kalmış kimsesiz çocuklara eğitim verilip ihtiyaçları gideriliyordu. Okul "Ankara İlkokulu", "Ankara Suvan Okulu" gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. Suwon Belediyesi ise Ankara Okulu yakınlarına ’Ankara Kimsesizler Yurdu Kuruluş Anıtı’ başlığıyla Türkçe, İngilizce ve Korece Türk askerlerinin Koreli yetim ve kimsesiz çocuklar için yaptıklarını içeren bir kitabe yaptırmıştır.[1]

Hakkında

Ankara Okulu hem okul hem de bir yetimhane özelliğinde idi. Türk askerlerince karargâh yakınında kurulan bu okuldan önce 70 kadar çocuk bir çadırda korunuyor ve ihtiyaçları gideriliyordu. Sonraları savaştan mağdur olan çocuk sayısının artması ile yakınlardaki bir harabe onarılarak okul ve yetimhane özelliği sağlandı. Hafif müfredatlı sistemde Türkçe, İngilizce ve Korece eğitim verilmekteydi. Türk askeri misyonu ile beraber 10 kadar Korelinin görev aldığı okulda çocukların savaş ortamından bunalmamaları adına sportif dersler ile müzik eğitimi oldukça önemseniyordu. Özellikle piyano gibi müzik aletlerini çocuklara öğretilmekte ve onlar için halk oyunları gösterilirdi. 1953 ve sonrasındaki kısa döneme kadar birçok çocuğun barındığı bu okula Ankara Demirlibahçe İlkokulu'ndan ders kitapları ve kırtasiye gereçleri sağlanıyordu.[2]

Kaynakça

  1. "Güney Kore'de askerin kurduğu okulun adı Ankara". Hürriyet. 25 Eylül 2012. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017.
  2. "Güney Asya ve Uzak Doğu'da Osmanlı İzleri". Google Kitaplar. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.