İnegöl

İnegöl, Bursa iline bağlı ilçedir. Marmara Bölgesi içinde yer almaktadır.

İnegöl

Ülke Türkiye
İl Bursa
Coğrafi bölge Marmara Bölgesi
İdare
  Kaymakam Şükrü Görücü[1]
  Belediye başkanı Alper Taban (AK Parti)[2][3]
Yüzölçümü
  Toplam 1,006 km² (388 mil²)
Rakım 290 m (950 ft)
Nüfus
 (2018)
  Toplam 268,155
  Kır
-
  Şehir
-
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
Posta kodu 16400/16410
İl alan kodu 0224
İl plaka kodu 16

Genel bilgi

İstatistikler

Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılı verilerine göre İnegöl 273.933 kişilik nüfusuyla[4] Bursa'nın merkez dışındaki en büyük ilçesi ve Güney Marmara'nın nüfus bakımından ikinci büyük kentidir. Ayrıca Sanayi İstatistikleriyle Bursa'nın en yoğun ve en büyük sanayi merkezlerinden biridir.[5]

Öne çıkan bilgiler

Son yıllarda hızla büyümüş ve yoğun göç almıştır. İnegöl, Bursa'nın güneydoğusunda ve Bursa şehir merkezine 32 km uzaklıktadır. Bursa'ya yaklaşık 25 dakika uzaklıkta bulunmaktadır. Önemli bir sanayi kenti olan İnegöl, TÜİK tarafından açıklanan istatistiklere göre Türkiye'nin 16. büyük sanayi merkezidir.[5] İnegöl OSB (Organize Sanayi Bölgesi) Türkiye'nin birçok ünlü markasını Türk ekonomisine kazandırmıştır. İnegöl mobilyası; artık dünya çapında bilinen bir marka haline gelmiştir.

Büyükşehir sınırları dışında ise Türkiye'nin nüfus açısından en kalabalık ilçelerinden biri olan İnegöl'ün, 1927'de 12.000 olan nüfusu, 1990'da 71.120'ye, 2000'de 106.000'ne, 2007'de 130.448'e çıkmıştır. Günümüzde şehir merkezinin nüfusu 255.032 kişidir. Nüfus bakımından Bursa merkez ilçeleri dışında Bursa'nın en kalabalık ilçesidir. İnegöl, diğer ilçelerle kıyaslandığında Büyükşehir görünümü taşıyan bir kenttir.

Bursa Yenişehir Havalimanına 25 km uzaklıkta bulunan İnegöl'de bu nedenle hava ulaşımı önemli gelişme kaydetmektedir. İnegöl ilçe olmasına rağmen trafik sorununu en çok yaşayan kentlerden biridir. Şehirde özellikle akşam saatlerinde ve günün belirli saatlerinde yoğun araç trafiği gözlemlenmektedir. İnegöl'de trafiğin yoğun olmasının nedeni şehirdeki araç sayısının fazla olmasıdır. 2019 yılındaki istatistiklere göre şehirdeki araç sayısı 95.017'dir.[6]

Kültür ve gelişmiş yönleri

Günümüzde İnegöl, büyük ve modern sanayi kenti olmanın yanı sıra [[Türkiye\]\]'deki Birçok ilden büyüktür [7]. İnegöl, yeni parkları, geniş caddeleri, ve alışveriş merkezleri ile modern bir kent görünümündedir.

İnegöl kenti, gelişmiş sanayisi, köftesi, mobilyası ve Oylat Kaplıcaları ile ün salmış bir kent olmasının yanında tarihsel dokusu ile kültür kenti olma özelliğini sürdürmektedir.

İnegöl, medya (basın-yayın) açısından da gelişmiş bir ilçedir. Anadolu'da birçok ilçede yerel yayın kuruluşu bulunmazken İnegöl'de 2 yerel televizyon kanalı, 4 yerel radyo kanalı ve günlük yerel gazeteler bulunmaktadır.

Kış aylarında hava kirliliğini en yoğun yaşayan merkezlerin başında gelmektedir. Bunun nedeni yoğun sanayi, fabrikaların çokluğu ve kentteki yoğun araç sayısıdır. Hava kirliliği açısından da Bursa'nın merkez ilçeleri dışındaki en yoğun hava kirliliği olan ilçedir. İnegöl'ün İstanbul'a uzaklığı karayolu ile yaklaşık 4 saat uzaklıktadır. Bursa Büyükşehir Belediyesi İnegöl Şehirlerarası Otobüs Terminalinden Başta İstanbul'a olmak üzere, Türkiye genelindeki birçok kente sürekli otobüs seferleri yapılmaktadır.

Hizmet

Okul ve Hastaneler

İnegöl'de Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulu ve 4 yıllık eğitim veren Uludağ Üniversitesi İşletme Fakültesi bulunmaktadır. Aynı zamanda Uludağ Üniversitesine bağlı "Muhasebe ve Denetim", "Uluslararası Ticaret", "Sağlık Kurumları İşletmeciliği" Yüksek Lisans programları yine İnegöl'de yürütülmektedir. Şehir merkezi nüfusu 250 Bini aşan İnegöl'de mevcut kurumlar; artık hızla büyüyen İnegöl'ün ihtiyaçlarını karşılayamadığından günümüz koşullarına uygun büyük ve modern tesisler kurulmaktadır. 2011 yılı sonunda yapımına başlanan ve 2014 yılı içinde açılan yeni İnegöl Devlet Hastanesi Bursa'daki sağlık kuruluşları içerisinde en büyük Devlet Hastanelerinden biri olmuştur.[8] Yeni İnegöl Devlet Hastanesine İnegöl ve Bursa başta olmak üzere yakın bölge il ve ilçelerinden de hasta nakli yapılmaktadır.

İnegöl'de şu an: Yeni İnegöl Devlet Hastanesi, Alanyurt semtinde bulunan İnegöl Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, Özel İnegöl Aritmi Hastanesi, Özel İnegöl Cihangir Hastanesi ve Özel Selenay Tıp Merkezi bulunmaktadır.

İnegöl TOKİ Konutları

İnegöl TOKİ Konutları, Bursa Yolu üzerinde Akhisar ve Huzur Mahallerinin üst kısmında Karalar Mevkiinde bulunmaktadır. İnegöl'ün yerleşimine katkıda bulunmak için yapılmıştır. Kent merkezine uzaklığı yaklaşık 15 dakikadır.

Önemli caddeler

İnegöl'ün en gözde caddesi, Eski Garaj olarak bilinen yeni yapılan İnegöl Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nden başlayarak Ahmet Akyollu Caddesi'ni takiben Atatürk Bulvarı ve Heykel'inde bulunduğu Park Caddesi üzerinde Atrium Eğlence Merkezi ve Kültürpark'a kadar devam eden caddedir.

Atatürk Bulvarı üzerinde önemli ticari merkezler bulunmaktadır. Atatürk Bulvarı (Park Caddesi) dışında kentin diğer önemli caddeleri Ahmet Akyollu Caddesi, Nuri Doğrul Caddesi, Ertuğrulgazi Caddesi ve Osmanbey Caddesidir.

Kültür ve Fuarlar

İnegöl'de Tarihi Mehter Takımıda bulunmaktadır. Tarihi İnegöl Mehteri zaman zaman yurt dışında özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde çeşitli etkinliklere katılmıştır.

Türkiye'nin Mobilya Kenti İnegöl'de her yıl MODEF Mobilya ve Dekorasyon Fuarı düzenlenmektedir. İnegöl mobilyası'nın "Marka" haline gelmesinde MODEF'in katkısı büyüktür.

2011 yılı Ekim ayında İnegöl'de yapılan TÜV Reiland Mobilya Test Laboratuvarı Türkiye'nin ilk ve Tek Mobilya Test Laboratuvarıdır.

TÜV Reiland İnegöl Fuar Alanında İnşa edilmiştir. TÜV Reiland'la birlikte Türk Mobilya Sanayisinin daha da büyümesi amaçlanmıştır.

Kent halkı ve yerleşimi

İnegöl'ün yerli halkı Bursa'lı olup genellikle manavlardan oluşmaktadır. Ancak yoğun göçlerle birlikte İnegöl tüm milletlerden çeşitli insanların yaşadığı kozmopolit bir kenttir. İnegöl Türkiye'nin doğu ve güneydoğu bölgelerinden ayrıca karadeniz bölgesinden yoğun göç almaktadır. [kime göre?]

Adli Hizmetler

İlçe olmasına rağmen birkaç sene önce modern ve büyük ölçekli adliye binasının hizmete girmesi ile İnegöl'de Ağır Ceza Mahkemesi kurulmuş, bu kapsamda kurulan Adalet komisyonu vasıtasıyla Bursa iline bağlı olmaktan çıkmış ve adli olarak Yenişehir ve İznik ilçeleri İnegöl'e bağlanmıştır. Adliyede hâlen 13 Hakim ve 10 a yakın C. Savcısı görev yapmaktadır.

Belediyesi

2019 yerel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisinden aday gösterilen Alper Taban, Belediye Başkanı olarak seçilmiştir.

Tarihi yapılar

İnegöl'deki İshakpaşa Külliyesi'nden bir görünüm (2012).

Kentte Osmanlı döneminden kalan camiler bulunmaktadır. Özellikle halk içinde Cuma Camii olarak bilinen Yıldırım Camisinden başlayarak; İshakpaşa Camisi, İshakpaşa Külliyesi, İshakpaşa Türbesi ve İnegöl Kapalıçarşı'ya kadar birçok tarihî yapı mevcuttur. Ayrıca bu semtin biraz ilerisinde İnegöl kent müzesi bulunmaktadır. İnegöl Kent Müzesi Türkiye'nin ilk ve tek ilçe müzesidir.

İnegöl Alışveriş ve Yaşam Merkezi

İnegöl'ün en büyük, Bursa'nın ikinci büyük alışveriş merkezidir. İnegöl Ahmet Akyollu Caddesi üzerinde eski garaj olarak bilinen alanda inşa edilmiş büyük alışveriş merkezidir.

İnegöl AVM içerisinde, büyük hipermarketler, kafe ve restoranlar, sinema salonları, Çeşitli Mağazalar ve Eğlence Merkezleri bulunmaktadır. Güney Marmara'nın en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan İnegöl AVM, İnegöl Kent Merkezinde Ahmet Akyollu Caddesi üzerindedir. Özellikle haftasonları büyük ilgi gören İnegöl AVM'de sık sık tanınmış Sanatçılar ve müzisyenler söyleşi ve panellere katılmakta ve Konser vermektedirler. Bursa dışında, Kocaeli, İstanbul, Yalova, Sakarya, Bilecik, Kütahya, Eskişehir gibi yakın çevreden de sürekli olarak vatandaşlar gelip İnegöl AVM'yi ziyaret etmektedir. Bursa-Ankara-Eskişehir yolu üzerinde bulunan İnegöl Alışveriş Merkezi, Bursa şehir merkezine yaklaşık 25 dakika uzaklıktadır.

Sanayi ve yoğun göç

İnegöl, 250.000'e yaklaşan nüfusuyla Marmaranın en önemli kentlerinden biridir. Sanayi bakımından Türkiye'nin en gelişmiş 16. büyük sanayi merkezidir. Son yıllarda yaşanan büyük göçlerle birlikte İnegöl nüfusu hızla artmaktadır. Bu da kent nüfusunun yoğunlaşmasına ve kozmopolit bir yapıya bürünmesine neden olmaktadır. Bugün İnegöl sınırları içinde her milletten onbinlerce insan yaşamaktadır. İnegöl, TUİK'in açıkladığı güncel verilere göre Türkiye'nin nüfus açısında 32. büyük kentidir ve nüfus bakımından yaklaşık olarak 50 il merkezinden daha büyüktür.

İnegöl kent merkezi her yıl yaklaşık 10.000 kişi dolayında artmaktadır. Bu da kentin günden güne büyümesine ve hızla genişlemesine yol açmıştır. Bugün İnegöl birçok köy ve beldesiyle birleşmiş ve yeni mahalleler kazanmıştır. TUİK'in 2010 Verilerine göre birleşen belde ve mahalle nüfusları da dahil İnegöl şehir merkezi nüfusu 250.000 dolayındadır. Ayrıca İnegöl kent merkezinin nüfusu gündüz saatlerinde daha kalabalık olmaktadır. Bunun nedeni Bursa içinden, Kestel, Yenişehir, Pazaryeri, Bilecik, Bozüyük, Domaniç, Tavşanlı gibi yakın çevreden, köy ve beldelerden İnegöl'e çalışmaya gelen birçok kişi bulunduğundan dolayı İnegöl'ün gündüz saatlerindeki şehir merkezi nüfusu yaklaşık 250 bin civarında olmaktadır. Tüm bu Özellikleriye İnegöl, Bursa'nın en büyük ilçesi ve Güney Marmara'nın ikinci büyük kentidir. Daha önce defalarca il olması gündeme gelen İnegöl, Bursa kent merkezine yakın olması ve Bursa'nın en önemli sanayi Merkezi olmasından dolayı bu isteğine kavuşamamıştır. Yeni Büyükşehir yasasına göre Büyükşehir Belediyesi sınırlarının tüm İL sınırlarını kapsamasından dolayı Bursa'nın merkez ilçelerinden biri haline gelmiştir. Bu özelliğiyle İnegöl, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer'in ardından Bursa'nın dördüncü büyük merkez ilçesi konumundadır.[9]

İnegöl'ün bazı merkezlere uzaklık bilgileri

İnegöl-İstanbul Arası: 260 km (Yaklaşık 4 Saat)

İnegöl-Ankara Arası: 330 km (Yaklaşık 4.5 Saat)

İnegöl-İzmir Arası: 387 km (Yaklaşık 5 Saat)

İnegöl-Antalya Arası: 503 km (Yaklaşık 7 Saat)

(Kaynak: Karayolları Genel Müdürlüğü Verileri, İller Arası Mesafeler Bilgileri).

Yöresel yemekler

İnegöl'de bilinen en önemli yemek İnegöl köftesidir. Artık marka haline gelen İnegöl Köftesi, kentin sembolü olmuş, İnegöl Kent girişinde de Dev Köfte Heykeli yapılmıştır. İnegöl Kent Merkezinde ve Bursa-Ankara Yolu üzerinde çeşitli restaroant bulunmaktadır. İnegöl Köftenin yanında İnegöl Piyazı ve İnegöl Şırası ikramı yapılmaktadır. İnegöl Köfte sonrası Kemalpaşa tatlısı ve Bursa şeftalisi ikramıda yapılır.

İnegölspor

İsmin kökeni

İnegöl halkı arasında şehrin eski isminin bilinmesine rağmen efsaneler dillendirilmektedir. Şehrin eski ismi "Inek Göl" (yabancı dil telaffuzla). Etimolojik değişimler (yani söylene söylene) sonucu İnegöl adını almıştır. Fakat belediye önünde yapılan inşaatların zemin sondajlarında kabuklu su ürünlerinin kalıntıları çıkmaktadır ki, bu isminin kökeninin gölden geldiği hakkında önemli bir kanıttır. Çünkü Yenice kasabası ile İnegöl arasında bataklık olduğu tarihi kayıtlarda mevcut olup, bugün bile bataklı mevkii adında arazi tapuları düzenlenmektedir. Zemin dip suları bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle isminin göl ile ilgili olması kuvvetle muhtemeldir.

Şehrin adının tekfur kızının söylemiş olduğunu iddia edildiği gibi "Ey Ne Göl" ya da "İğne Göl" vs. yakıştırmalar efsanedir. Ancak İnegöl adının Angelacoma'nın bozulmuş söylenişi olduğuna dair iddiaları doğrulayacak bir kaynak (kitabe-mezartaşı vs.) henüz ele geçirilememiştir.

Demografik yapı

1927 sayımlarına göre ilçede 12.000 kişi yaşamaktaydı. İlçenin nüfusu 2010 nüfus sayımına göre 250.000'ne yakındır. Bunun 175.000'ni ilçe merkezinde, yaklaşık 55.000'i ise kırsalda yaşamaktadır. İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 5 belde, 94 köy ve 14 mahalleden oluşmaktadır. Nüfusu yerli halk olan Manavlar oluşurken 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası Rumeli ve Kafkas göçmenleri iskan edilmişlerdir. İlçede yaşayan Boşnaklar, Gürcüler, Çerkesler, Yörükler, Arnavutlar Osmanlı'nın son dönemlerinden itibaren şehre yerleşmişlerdir. İlçe özellikle 1975 yılından itibaren Posof, Muş, Bitlis, Artvin, Çorum ve Yozgat şehirlerinden yoğun göç almıştır. İlçeye en son yaşanan toplu göçü ise 1990 yılında Bulgaristan'daki baskılardan kaçarak anavatanlarına sığınan ve halk dilinde "muhâcır/mâcır" diye söylenen Bulgaristan Türkleri gerçekleştirmiştir.

İnegöl, daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi'nden göç almaktadır. İnegöl tüm bu bölgelerden gelen yoğun göçün yanında Kütahya, Domaniç, Tavşanlı, Yenişehir, Bilecik, Bozüyük, Pazaryeri gibi yakın il ve ilçelerden de sürekli olarak göç Almaktadır.

Yıl Toplam Şehir Kır
1965[10]76.90827.77749.131
1970[11]80.77831.87148.907
1975[12]88.00537.80550.200
1980[13]97.81245.23752.575
1985[14]106.37254.65951.713
1990[15]126.21471.12055.094
2000[16]186.558105.95980.599
2007[17]208.314130.44877.866
2008[18]213.100158.57554.525
2009[19]215.375161.54153.834
2010[20]221.116167.41953.697
2011[21]225.472172.40653.066
2012[22]229.812177.61752.195
2013[23]236.168236.168veri yok
2014[24]242.232242.232veri yok
2015[25]249.091249.091veri yok
2015[26]249.091249.091veri yok
2016[27]255.032255.032Veri yok
2019[28]273.933273.933Veri yok

İklim

Bölgede ılıman Marmara iklimi görülür. Yaz ayları daha çok Akdeniz İklimine benzer. Sıcak ve az yağışlıdır. Kış ayları ise soğuk ve bol yağışlıdır. Kar yağışları normal, don olayları fazladır. Yıllık ortalama sıcaklık 12,4 C’dir. Yaz sıcaklık ortalaması 21,9 °C, Kış sıcaklık ortalaması ise 2,3 °C’dir

Çevresel Sorunlar

İlçede Son 25 yılda daha çok tekstil ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren firma sayısının hızla artması ve Organize Sanayi Bölgesinin kurulduğu yerin yanlış seçilmesi bölgede tam bir çevre felaketi yaratmaktadır. O.S. Bölgesinin etkisi özellikle kış aylarında hissedilmekte ve lodos esmemesi, şehrin üzerinde tam bir gaz tabakası oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum insanlar üzerinde astım, bronşit, akciğer kanseri ve diğer solunum yolu hastalıklarını yaratmaktadır. Bu konuda henüz ne yerel yönetim ne de mülki idare bir çözüm üretememiştir. Ayrıca OSB' nin kimyasal atıkları Yenişehir ve İnegöl ovasının tarımsal verimliliğini artırmak için yapılan Boğazköy Barajı'nın su tutmasını engellemektedir.

Ayrıca İnegöl kış aylarında hava kirliliğine en çok maruz kalan şehirlerden biridir. Bunun sebebi yoğun sanayi, fabrikaların çokluğu ve kentteki yoğun araç sayısıdır. Bu sebeple hava kirliliği açısından Bursa'nın merkez ilçeleri dışındaki en yoğun hava kirliliği olan ilçedir.

İnegöl'de araç sayısının çokluğu da çevre kirliliğini önemli oranda artırmaktadır. Ancak yeni açılacak olan OSB - küçük sanayi çevre yolu ile taşıtların hava kirliliğine etkisinin bir parça azalması beklenmektedir.

İlçede genel olarak su sorunu bulunmamaktadır. Ancak artan nüfusla birlikte yeni su kaynakları arayışı ve çözüm olarak düşük kaliteli kaynaklara yönelinmesi sonucunda içme suyu kalitesinde düşüş yaşanmaktadır.

Ekonomi

İnegöl ilçesi, coğrafi konumundan ötürü cumhuriyet döneminde büyük bir gelişme göstermiştir. Çevresindeki ormanlar nedeniyle 1980'lere kadar orman ürünleri alanında imalat sanayi gelişmiştir; 1980 sonrasında ise Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması ile birlikte orman ürünlerinin yanında tekstil, otomotiv yan sanayi ve diğer sanayi kollarında da gelişmiştir. 1976 yılında kurulan İnegöl Organize Sanayi Bölgesi Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgeleri arasında yer alır. Türkiye toplam ihracatının %1 ini, mobilya ihracatının % 10 unu, yurt içi mobilya talebinin ise % 40 ını bu şehir karşılar. Tekstil sektörü ihracatındaki payı ise % 6 dır. Türkiye'nin önemli sanayi kuruluşlarından İsko, Küçükçalık,Politeks, Demirdöküm, Starwood, Olmuksa ve Çilek Mobilya bu ilçede kurulmuştur.

İnegöl'de ekonomik hayatın temel unsurlarından birisi tarımdır. Tarla ürünleri, sebze ve meyve yetiştirilir. İlçede yetiştirilen sebze ve meyve ürünleri yurtdışına da pazarlanır. Sebze ve meyve alanında domates, pırasa, patates, çilek ve şeftali önemli yere sahiptir.

Turizm

Kaplıcalar mevkinden görünüm

İnegöl Turizminin temel taşını Oylat Kaplıcaları oluşturur. Oylat kaplıcaları, BURSA Eskişehir karayolu üzerinde Domaniç sapağından girilerek ulaşılır. İnegöl'e 27 km uzaklıkta bulunur. Kaplıca Uludağ'ın kar suları ve civardaki kaynaklardan beslenir. Kaplıcanın suları radyoaktif sıcak sular grubuna dahildir. Sıcaklığı 40,5 dereceyi bulan suyun Kısırlık, Romatizma, İdrar yolları ve çocuk felcine iyi geldiği biliniyor. Ayrıca oylatta oteller bölgesinin altında mağralar bulunmakta olup duvarları fresklerle ve yazılarla süslüdür.Turizme kazandırılması gerekli yerlerdendir. oylatın girişindeki halk arasında sivri kaya olarak adlandırılan oluşumda görülmesi gereken yerlerden olup eski bir fay hattıdır.Oylat içerisinde Dogal ürünleri bulabileceğiniz köy pazarı bulunmaktadır. Romatizmal ağrılarda kullanılan nnc akıllı krem ürünününde imal yeri oylattır.sivri kaya ile otellerin arasındaki bölgede kömür cürufları ile demir kalıntıları bulunmakta olup tunç devrinden kalma maden ocaklarının olduğu anlaşılmaktadır.

İlçe turizminin diğer önemli parçası yine hemen oylat kaplıcalarının 2 km altında bulunan Oylat Mağarasıdır.(Bursa mağarası diye de bilinir.) Bu mağara 665 metre uzunluğu ile Türkiye'nin 3. büyük mağarasıdır. Mağarada bol miktarda sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları bulunur.Bursa mağarası adını halk arasında bu mağaranın Bursa'ya giden gizli bir yol olduğu inanışından alır.

Çitli Maden Suyu: İnegöl ilçesinin 11 km güneydoğusunda Çitli köyündedir. Yan yana üç çeşmeden akan kaynaklardan biri maden suyu olarak şişelenmekteydi, serbest karbondioksitli olan diğeri ise, maden suyu sodası yapımında kullanılmaktaydı. Üçüncüsü ise içimi zor, gazsız ve acı bir sudur. Bikarbonatlı olan bu kaynak suları içme şeklinde sindirim sistemi, karaciğer ve pankreas rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Demir de içeren bu sular, kansızlık ve deri üzerindeki kırışıklıkları gidermeye yaramaktadır. Günümüzde işletilmeyen bu yer çevre halk ve köylüler tarafından kullanılmaktadır. 2007 yılında İnegöl Kaymakamlığının katkısıyla binanın çevresine artezyen (tulumba) yerleştirilmiştir. Bina onarıldığında büyük bir kaynak olarak değer sahibidir.

Kent Müzesi: İlçe halkının gönüllü katılımıyla sağlanan obje bağışları ve yerel yönetimin değerli katkıları ile Türkiye'de bir ilçede açılan ilk kent müzesidir. Tarihi belediye binası orijinal restorasyonu yapılarak müzeye tahsis edilmiştir. Erken dönem Osmanlı tarihinin en özgün külliyelerinden Sadrazam İshak Paşa külliyesinin karşısında yer alması, tarihi Çınarlaraltı bahçesinin manzarasını bütünlemesi ile görülmeye değer bir kültür merkezi haline gelmiştir. Domaniç, Söğüt, Yenişehir ve İznik eksenli kültür turları yapıldığı takdirde en önemli ayak İnegöl Kent Müzesi olacaktır. Çok zengin görsel ve arşiv malzemesi ile bilimsel donanımı sağlam bir tarzda kurgulanmıştır. Şimdiden birçok il ve ilçenin kent müzesi kurma girişimlerinde model alınmağa başlanmıştır.

Medya

Yerel TV Kanalları

  • Kanal 16
  • Süper Kanal TV

Yerel Radyo Kanalları

  • Radyo Güneş (94.8)
  • Radyo Deniz (102.1)
  • Radyo Medya (101.7)
  • Gençses FM (92.4)

Günlük Yerel Gazeteler

  • İnegöl Yıldırım Gazetesi
  • İnegöl Genç Gazetesi
  • İnegöl Haber Yorum Gazetesi
  • İnegöl Online
  • İnegöl Okur Gazetesi
  • e-inegol

Aylık Yerel Dergi

  • İnlife Dergisi

Diğer Yayınlar

  • İnegöl Belediyesi Yerel Bültenleri

Yerel Seçimler

İnegöl Belediye Başkanları ve Partileri[29]
YılBelediye BaşkanıPartiOy Oranı
1977Refik TabakoğluAP%48,95
1984Muhittin TanoğluANAP%44,58
1989Cemal ArıkDYP%45,08
1994Hikmet ŞahinRP%30,28
1999Hikmet ŞahinFP%25,06
2004Alinur AktaşAK Parti%42,88
2009Alinur AktaşAK Parti%46,47
2014Alinur AktaşAK Parti%55,59
2019Alper TabanAK Parti%63,57

Genel Seçimler

YılPartiOy Oranı
1961AP%64
1965AP%68
1969AP%67
1973AP%49
1977AP%56
1983ANAP%54
1987DYP%34
1991DYP%32
1995RP%32
1999MHP%25
2002AK Parti%51
2007AK Parti%61
2011AK Parti%66
Haziran 2015AK Parti%57
Kasım 2015AK Parti%70

Kardeş Şehirler [30]

Kaynakça

  1. "İnegöl Kaymakamlığı". 11 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2020.
  2. "Arşivlenmiş kopya". 13 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2012.
  3. https://www.hurriyet.com.tr/amp/inegol-belediye-baskanligina-alper-taban-secild-40638603[www.hurriyet.com.tr, İnegöl Belediye Başkanlığına Alper Taban Seçildi, Erişim tarihi: 08 Kasım 2017]
  4. "Arşivlenmiş kopya". 25 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2016.
  5. http://www.gencgazete.net/haber/inegolun-40i-calisiyor-20035/
  6. http://www.haberler.com/242-bin-nufusa-56-bin-arac-7701152-haberi/
  7. [ http://report.tuik.gov.tr/reports/rwservlet?adnksdb2=&ENVID=adnksdb2Env&report=turkiye_il_koy_sehir.RDF&p_kod=1&p_yil=2010&p_dil=1&desformat=html 30 Nisan 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.]
  8. http://www.milliyet.com.tr/bakan-muezzinoglu-inegol-devlet-hastanesi-bursa-yerelhaber-462545/
  9. http://www.bursahakimiyet.com.tr/yazarlar/okan-tuna-24/bursa-nin-4-buyuk-ilcesinin-rakamlari-patlamayi-gosteriyor-7953.html
  10. "1965 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012.
  11. "1970 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012.
  12. "1975 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012.
  13. "1980 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012.
  14. "1985 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012.
  15. "1990 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012.
  16. "2000 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012.
  17. "2007 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012.
  18. "2008 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012.
  19. "2009 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012.
  20. "2010 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012.
  21. "2011 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012.
  22. "2012 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 20 Şubat 2013 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2013.
  23. "2013 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 15 Şubat 2014 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2014.
  24. "2014 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2015.
  25. "2015 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 1 Şubat 2016 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2016.
  26. "2015 genel nüfus sayımı verileri" (html) (Doğrudan bir kaynak olmayıp ilgili veriye ulaşmak için sorgulama yapılmalıdır). Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim tarihi: 13 Nisan 2016.
  27. "2016 genel nüfus sayımı verileri" (html) (Doğrudan bir kaynak olmayıp ilgili veriye ulaşmak için sorgulama yapılmalıdır). Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim tarihi: 7 Mart 2017.
  28. "2019 genel nüfus sayımı verileri" (html) (Doğrudan bir kaynak olmayıp ilgili veriye ulaşmak için sorgulama yapılmalıdır). Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim tarihi: 16 Ekim 2020.
  29. "yerelnet.org.tr, Silivri Belediyesi". 20 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2016.
  30. http://www.inegol.bel.tr/inegol/kardes-sehirlerimiz/

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.