Maksiller birinci azı dişi

Maksiller birinci azı dişleri ya da maksiller birinci molarlar üst çenede maksiller ikinci premolarların distaline (yüzün orta hattından uzağa) ve maksiller ikinci moların meziyaline (yüzün orta hattına doğru) yerleşmiştir.

Maksiller birinci azı dişi
Maksiller birinci azı dişi
Kalıcı ve süt maksiller birinci azı dişleri kırmızı ile işaretlenmiştir.
Tanımlayıcılar
Microsoft Academic 2780579991
FMA 290269

Bu moların işlevi diğer molarlar gibi çiğnemenin önemli hareketlerinden sayılan öğütme işlemini yerine getirmesidir.

Maksiller molarlarda genelde dört adet tüberkül olur. Bunlardan iki tanesi bukkalde (yanağa bakan tarafta) iki tanesi palatinalde (damağa bakan tarafta) bulunur. Ayrıca palatinal tarafta Carabelli tüberkülü adında beşinci bir tüberkül bulunabilir.

Genellikle maksiller molarlar dört bölmeden oluşur. İkisi bukkalde ikisi lingualde (dile bakan tarafta) olan bu dört bölmenin her biri orada bölmeyi temsil eden tüberkülün ismiyle anılır (meziyobukkal, distobukkal, meziyolingual ve distolingual). Anterior (ön) dişler ya da premolarların aksine, molarlarda gelişim oluğu ya da çöküntüsü bulunmaz. Bölmelere ayrılmanın bir kanıtı santral (merkezi) oluk olabilir. Santral oluk bukkal ve lingual bölmeleri birbirinden ayırır. İki lingual bölme distolingual olukla ve iki bukkal bölme de bukkal olukla birbirinden ayrılır.[1]

İşlevleri benzer olsa da süt molar dişlerle kalıcı molar dişler arasında çok ciddi farklar bulunur. Kalıcı maksiller molarların önünden süren bir süt dişi yoktur. Her ne kadar adı molar olsa da süt molarların ardından kalıcı premolarlar gelir.

Kaynakça

  1. Ash, Major M.; Nelson, Stanley J. (2003). Wheeler’s Dental Anatomy, Physiology, and Occlusion (8th bas.). ISBN 0-7216-9382-2.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.